Peynirde Hangi Vitaminler Var?

Peynir ürün açısından oldukça sağlıklı ve besin değeri üst düzeydedir. Bundan dolayı seçimi yapılırken kaliteli olanlar tercih edildiğinde vitamler tam anlamı ile vücuda geçer.

Faydaları ve Besin Değerleri

Peynir kalsiyum, fosfor, çinko ve protein gibi vitaminlerin yanında A ve B12 vitaminleri açısından da mükemmel bir kaynaktır. Kalsiyum vücuttaki en bol mineraldir, güçlü kemikleri, dişleri oluşturmaya ve korumaya destek sağlar. Ayriyeten beyin ve vücut arasındaki mesajları taşınmasına olanak sağlamaktadır. Kan damarlarının kan taşımaya yardımcı olur. Fosfor da peynirde yer alır. Vücutta ikinci en bol bulunan mineraldir. Çok güçlü kemikleri, dişleri oluşturmaya ve korumaya destekçidir. Böbrekler için atıkları filtrelemek ve egzersiz sonrası kas ağrısını azaltmaya yardımcı olmak gerekir.  Peynir de iyi bir protein kaynağı olduğundan dolayı bu anlamda kişi vücudunda çalışmaktadır. Vücudun fizyolojik süreçleri, enzimler ve hormonlar üretmek için kullanılan proteinler tarafından düzene sokulur. Protein ayriyeten bir enerji kaynağıdır. Vücut dokuları oluşturmak ve onarmak için kullanılmaktadır. Çinko, bağışıklık sisteminin işlevini korumaya destekçidir. Hücrelerde genetik materyal oluşturmak için kullanılır ve ayrıca peynirden gelmektedir. Vizyon, kalp, akciğer ve böbrek fonksiyonları için yeterli A vitamini önemlidir. Peynirin içinde bulunan B12 vitamini sinir fonksiyonu korumak için vücut tarafından kullanılır. Kırmızı kan hücrelerini ortaya çıkartmak adına da gereklidir.

Kan Şekeri Dengesi

Birçok fermente peynirin 1diliminde toplam şeker seviyesi bir gramın altıda bile değildir. Bunun yanı sıra mayalanmış peynir, sütten yaklaşık 30 ile 40 kez daha az laktoz içerir. Bu küçük miktarlardaki laktozun nedeni peynir yapım sürecinin doğasını içerir. Sürecin başlaması adına sütün asiditesini arttırmak ve bazı süt proteinlerinin bir araya toplanması ve pıhtı oluşturması daha olası hale getirmek için genelde laktik asit bakterileri ismi verilen bakteriler eklenir. Laktik asit bakterileri laktoz alma ve laktik asite dönüştürme yetenekleri için gerekir. Bütün peynirler laktik asit bakterilerinin desteği ile pıhtı oluşumuyla üretim sürecine başlamaz. Yalnız süt bu şekilde kavrandığı zaman sütün laktoz içeriği genelde büyük ölçüde azalır. Laktik asit bakterilerinin yardımıyla oluşan peynirler, bu düşük şeker özelliğini zengin miktarda proteinle birleştirmektedir. Peynirlerde bulunan yüksek protein konsantrasyonu çoğu diyabetik değişim sistemlerinde bir et ikamesi olarak dâhil edilmesine yol açar. Protein açısından zengin gıdalar çoğu zaman kan şekeri kontrolü için fayda sağlamaktadır. Çünkü proteinler sindirim sistemindeki ılımlı bir hızla sindirilen besinlerdir – çok hızlı ve çok yavaş değildir. Tüm bu faktörlerin yanı sıra, tam yağlı sütle beslenen peynir, kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğundan bilinen üç besin içerir. Bunlar K vitamini, D vitamini ve kalsiyumdur.

Besin

Miktar

DRI / DV  (%)

Besin  Yoğunluğu

Dünyanın En Sağlıklı  Gıdaları Derecelendirme

Fosfor

145.15 mg

21

3.3

iyi

Kalsiyum

204,40 mg

20

3.2

iyi

Protein

7.06 g

14

2.2

iyi

B12 vitamini

0,24 mcg

10

1.6

iyi

 

Besin

Miktar

DRI / DV  (%)

Protein

7.06 g

14

Karbonhidratlar

0,36 g

0

Yağ – toplam

9.23 g

12

Diyet lifi

0,00 g

0

Kalori

114,25

6

Nasıl Seçilir ve Saklanır?

Peynir türüne bağlı olarak bakmak için farklı satın alma nitelikleri bulunur. Yumuşak peynirler boyunca tekdüze olmalıdır. Ayrıca bu tarz ürünler çatlaklardan arındırılmış ve çok kuru olmamalıdır. Yarı sert peynirler, rengi nispeten muntazam olan çok kırışık veya kuru olmamalıdır. Sert peynirler tekdüze olması gerekir. Çok kuru ya da macunsu olmayan sert ürünün çatlamamış bir kabuğu vardır. Bleu peynirleri çok kuru, çok kırılmaz olmalı ve düzgün dağılmış damarlanma özelliği olmalıdır. Peynirin özelliklerini ve türlerini bilen kişiler ile konuşmak ve onlardan yardım almak gerekebilir. Bu kişiler en iyi kalitede peynir seçmeye yardımcı olur. Aynı zamanda henüz denememiş olan farklı peynirleri de tanımaya olanak sağlar. Bu da bu anlamdaki bilgileri genişletmeye destek olur. Tüm peynirlerin çeşitleri var olan çeşitliliğe bakılmaksızın, iyi sarılmalı ve buzdolabının en sıcak bölümünde tutulmalıdır. Buzdolabı kapısı genellikle en sıcak nokta olan yerlerden bir tanesidir. Depolama ömrü peynirin nem içeriği ile ilgili olduğundan dolayı ürünü daha yumuşak, daha kısa sürede taze tutar. Genel olarak sert ve rendelenmiş peynirler yaklaşık bir hafta boyunca sağlam devam ederken sert ve yarı sert peynirler iki hafta boyunca sağlam bir şekilde kalabilir. Alınan ürünün özelliklerinin bilinmesi saklanma koşulları için oldukça gereklidir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.