B12 Vitamini, Gösterdiği Faydalar ve Kabızlığa Olan Etkisi
B12 vitaminin nasıl bir vitamin olduğu, vücutta ne tür etkiler gerçekleştirdiği, nasıl fayda sağladığı ve kullanımının kabızlığa olan etkisinin neler olduğu hakkında makale.
B12 Vitamini
Suda çözünen vitaminler grubundan olan B12, insan gelişimi ve büyümesi açısından büyük bir öneme sahip olan bir vitamindir. Kobalamin olarak da adlandırılan bu vitamin grubu hayvansal gıdalardan ve kısmen de baklagillerden elde edilmektedir. Depolanabilir bir vitamin olan B2 en çok karaciğerde depolanmaktadır. Onu böbrek, kalp, dalak ve daha sonra beyin takip etmektedir.
Vücutta depolanabildiği ve yarılanma ömrü 400 gün olduğu için bu vitaminin eksikliği kolay kolay ortaya çıkmamaktadır. Beslenme düzeninde hayvansal gıdalar bulunduran kişilerde eksikliğinin ortaya çıkması pek görülmemektedir. Bu vitamini içeren gıdalar:
- Kırmızı et
- Beyaz et
- Süt
- Yumurta
- Baklagiller
- Yoğurt
Bunları normal olarak tüketen, vejeteryan bir beslenme düzenine sahip olmayanlarda eksikliği pek görülmez. Fakat bazı hastalıklar ve ilerleyen yaş, bu vitamin alınsa bile emilimini azalttığından dolayı bu gıdalar alınsa bile kişilerde B12 eksikliği gelişebilmektedir. Özellikle 65 yaşından sonra emilim ciddi oranlarda azalmaktadır. Günümüzde 65 yaş nüfusun yüzde 40’ında bu vitaminin eksikliği olduğu kabul edilmektedir.
B12 Vitaminin Faydaları
Bu vitamin insan gelişimi ve büyümesi açısından oldukça önemlidir. Hücresel seviyede birçok önemli görevi bulunur ve eksikliği durumundan bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkar. Vücutta meydana getirdiği faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Kırmızı kan hücresi yapımı
- Hücre çoğalması ve yenilenmesi
- Sinir hücrelerinin myelin kılıfını katmanını korur
- Merkezi sinir sisteminin sağlığını korumak
Özellikle bebekler açısından onların büyüme gelişimleri ve motor becerilerinin gelişiminde oldukça büyük bir rolü ve faydası bulunmaktadır.
Tüm bu hücresel boyuttaki önemli görevlerinden dolayı bu vitaminin mutlaka beslenme düzenine hayvansal gıdalar eklenerek alınması gerekmektedir. Eğer yeterli seviye alınmaz ve bu durum uzun bir süre devam ederse netice vücutta B12 eksikliği meydana geleceğinden ötürü bazı belirtilerin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.
Bunlar arasında fiziksel bazı rahatsızlıklar olduğu gibi alzheimer türü bir takım nörolojik bozukluklar da mevcuttur. Meydana gelen bu nörolojik bozuklukların daha sonra tedavisi çok zor olmak da, büyük bir kısmı düzeltilememektedir.
B12 Vitamini ve Kabızlık
Vücutta depolanabilen bir vitamin olduğu için eksikliği hemen hissedilmeyen bu vitaminin eksiklik belirtilerinin görülmesi birkaç seneyi bulmaktadır. Gıdalardaki B12 kaybı buna sebep olabilmektedir. Özellikle bu vitamini içeren gıdaların uzun süreli olarak yüksek ateşte pişirilmesi sonucu vitamin miktarında önemli oranlarda eksilme meydana gelmektedir. Bu durum da yetersiz vitamin belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu belirtilerden şunlardır:
- Dil şişmesi
- Yürümede zorluk
- Uyuşukluk
- İştahsızlık
- Kabızlık
- Halsizlik
- Denge kaybı
- Unutkanlık
- Kulak çınlaması
Özellikle normal beslenme düzeni içerisinde bulunan kişilerde birden ortaya çıkan kabızlık problemi akla bu vitaminin eksikliğini getirmelidir. Geçirilen herhangi bir rahatsızlık yoksa ve alınan diyette herhangi bir değişiklik yapılmamışsa nedensiz görülen kabızlık bu vitamin eksikliğinin yetersizliğinden kaynaklı olabilir.
Bu belirtiler genellikle 65 yaş üstü kişilerde çok daha fazla görülmektedir Çünkü bu yaş grubunda vitamin emilimi oldukça azalmaktadır. Aynı şekilde B12 eksikliği bebeklerde de görülen bir durumdur ve kendisini büyüme geriliği ve motor becerilere yetersizlik olaraka gösterir.
Bu belirtiler ortaya çıktığında en kısa sürede gerekli muayeneler yapılarak vitamin takviyesine başlanılması gerekmektedir. Çünkü özellikle yaşlılarda geç kanılan tedavi vitamin eksikliğinden kaynaklanan nörolojik belirtilerin kalıcı hale gele gelmesine neden olmaktadır. Daha sonra bunların tedavisi olduka güçleşmektedir. Yine bebeklerde de geç kalınan vitamin takviyesi bunlarda geri döndürülemeyen büyüme sorunlarına yol açtığı için kesinlikle gerekli muayene ve kontroller konusunda geç kalınmamalıdır.