Bacak Krampları ve Neden Olan Vitamin Eksikliği
Bacak kramplarının oluşma nedenleri, nasıl meydana geldikleri, hangi sebeplerden ötürü deneyimlendikleri ve hangi vitaminin eksikliğinden dolayı kaynaklanabileceği hakkında makale.
Bacak Krampları
Vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan bir kas grubunda meydana gelen istemsiz kasılmalara denilen, kramp, ağrı ve sızı şeklinde kendisini hissettirmektedir. Oluşmasının altında yatan birbirinden farklı birçok sebep vardır ama vücuttaki vitamin ve mineral eksiklikleri en yaygın görülen nedenlerdendir. Aynı şekilde kimi fiziksel aktivitelerde bu duruma sebebiyet verebilmektedir.
Kramp, kasın kendisini gevşetememesinden ötürü kasılmasından dolayı meydana gelir. Bacaklara kramp girmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Gün içerisinde de deneyimlenebilmekle birlikte, büyük bir çoğunlukla akşamları ve gece yatarken ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Kramp girmesi çok ciddi bir rahatsızlığa sebebiyet vermemekle birlikte, özellikle gece uykuda meydan gelmesiyle kişilerin hayat kalitelerinde zayıflığa sebebiyet vermekte olan bir rahatsızlıktır. Kramplar bir-iki saniye devam edebileceği gibi, birkaç dakika süresince de devam edebilirler.
Bacaklarda görülen kramplar;
- Ayak kas grubunda
- Baldır kas grubunda
- Uyluk kas grubunda
görülmekte olan rahatsızlıklardandır. Bacaklarda meydana gelen kramplar büyük bir çoğunlukla ağrılı olsa da bu ağrı gündelik faaliyetleri engelleyecek şiddette hissedilen ağrı yoğunluğuna sahip değildir. Yalnız kramplar gece vakti deneyimlendiklerinde, bazen kişiler uykularından meydana gelen ağrı yüzünden uyanabilmektedirler. Bu açıdan kramp girmesi hayat kalitesini etkileyen hastalıklar arasında yer alır.
Bacak Kramplarının Sebepleri
Kramplar yaygın görülen ve altta birçok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilen rahatsızlıklardandır. Bu sebeplerden bazıları fiziki hareketlerden, bazıları hastalıklardan, bazıları da vücuttaki vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklanabilir.
Krampın ortaya çıkışı kasın kendisini gevşetememesinden ötürü aşırı şekilde kasılmasından dolayı kaynaklanır. Kimi zaman huzursuz bacak sendromu ile karıştırılsa da, bunlar birbirinden tamamen farklı iki rahatsızlıktır. Ortaya çıkış sebepleri olarak şunlar sıralanabilir:
- Potasyum, kalsiyum gibi minerallerin eksikliği
- B6 vitaminin eksikliği
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Uzun süre oturma veya ayakta kalma
- Aşırı ve yoğun fiziksel aktivite
Bu gibi durumlar kramp girmesine neden olabilmektedir. Bunların dışında kas hastalıkları, parkinson, sinir hastalıkları, hipotiroidi gibi bazı hastalıklar da kramp girmesine sebebiyet verebilmektedirler.
Krampların görülme sıklıkları ve oranları özellikle 50 yaşından sonra daha fazla olmaktadır.
Ayrıca özellikle 50 yaşından sonra kramp girmesi daha çok deneyimlenmeye başlanır. Bu durumun ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmekte olan faktörler şunlardır:
- Aşil tendonun zamanla esnekliğini kaybetmesi
- Tendonun kısalması
Bu etkenlerden ötürü baldır kasının boyunun kısalmasından ötürü bu kas daha sık bir şekilde gerilip kasılmaya başladığı için yaşlılarda gece krampları daha fazla ve sık görülür. Aynı şekilde kimi zaman aşırı spor, uzun süreli yürüme, koşma, ayakta kalma gibi yoğun fiziksel aktiviteler neticesinde de bacak kramplarının ortaya çıkmasında bir artış yaşanabilmektedir.
Bacak Krampına Neden Olan Vitamin Eksikliği
Krampların ortaya çıkışında etken olan faktörlerden birisi olan vitamin eksikliğindeki ana eleman B6 vitaminidir. Vücut açısından birçok önemli görevi bulunan B grubu vitaminlerden olan B6 vitamini:
- Aminoasit ve protein yapımı ve yıkımında
- Deri sağlığının korunmasında
- Kas spazmlarını ve el uyuşmalarını azaltmada
- Bacak kramplarını engellemede
çeşitli görevler yüklenmektedir. Bu görevlerden birisi olan kas spazmlarını ve bacak kramplarını azaltma konusunda önemli bir rolü olduğu için bu vitaminin eksikliği durumunda bacak kramplarının görülme oranı ve sıklığı artmaktadır.
Bu vitamin magnezyum ve çinko gibi çeşitli minerallerin vücut tarafından işlenmesinde büyük bir öneme sahip olduğu için eksikliği durumunda mineral dengesiliğinden kaynaklı kramp girmesi durumlarına oldukça sık rastlanmaktadır.
Özellikle sakatat türü hayvansal gıdalarda yoğun bir şekilde bulunan B6 vitamini aynı zamanda yumurta, balık, süt gibi gıdalarda da bulunmaktadır ve görevleri şöyle sıralanabilir:
- Protein metabolizmasında görev almak
- Bağışıklık sisteminin çalışmasını sağlamak
- Sinir sistemini düzenlemek
- Aminoasit işlenmesine rol almak
- Kalp sağlığını korumak
- Dolaşım sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak
Günde kadınlar ve erkeklerce 1.3 mg olarak alınması gereken B6 vitaminin eksikliğinde bacak kramplarının görülme sıklığı artmaktadır. İlerleyen yaşlarla birlikte çeşitli fizyolojik süreçlerden ve vitamin emiliminin azalmasından dolayı kramp girmesi daha sık görüldüğü için özellikle bu yaş grubunda B6 vitaminin takviyesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.