B12 Vitamin Eksikliğinde Bitkisel Beslenme Önerileri
Sağlıklı kan hücrelerinin üretilmesi için vücudumuz günlük olarak B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Bunun için B12 açısından zengin besinlerin günlük diyet içine ilave edilmesi çok önemlidir.
İçindekiler
B12 Eksikliğinde Beslenme

B12 Eksikliğini Gideren Besinler
B12 vitamini; kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemek, beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasına devam edebilmek, kas ve sinir sistemini düzenlemek için ihtiyaç duyduğu temel ögelerden biridir. Vejetaryen beslenme, hamilelik, şok diyetler ve bağırsak emilim bozukluğuna bağlı hastalıklar sonucu B12 vitamini eksikliği görülebilir. Fakat doğru yiyecekler ve düzenli bir diyet ile tedavisi mümkündür. B12 açısından zengin bazı gıdalar aşağıdaki gibidir:
Tam tahıl ürünleri: Vejetaryen beslenme şekline sahip kişiler için günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılayan en iyi kaynaklardan biri tam tahıl ürünleridir. Anadolu Sağlık Merkezi doktorlarından Çağatay Demirci, gün içinde tüketilen tam tahıllı kepek ekmeği, mısır ekmeği, kahvaltılık gevrekler ile bulgur pilavı gibi yiyeceklerin vejetaryen beslenme şekline sahip kişiler çok önemli olduğunu belirtmiştir. Yeterli vitamin ve mineral alımı olmadığında cilt döküntüleri, yorgunluk ve unutkanlık gibi bazı sağlık sorunlarının ortaya çıktığına dikkat çekmiştir.
Deniz ürünleri: Tuna balığı, sardalye, istiridye ve somon B12 vitamini açısından zengin yiyeceklerden bazılarıdır.
Haftada 2 defa deniz mahsulleri ile hazırlanacak salatalar ile hem vitamin eksikliğine bağlı hastalıklar giderilir hem de beyin fonksiyonları iyileştirilebilir. Özellikle gelişim dönemindeki çocuklarda düzenli balık tüketimi çok önemlidir.
Karaciğer: 100 gram karaciğer günlük alınması gereken B12 vitamininin %1500’ünü tek başına karşılamaktadır. Ayrıca karaciğer selenyum ve A vitamini deposu olarak da kabul edilir. Vitamin eksikliğine bağlı diyetlerde haftada 1 defa kuzu ya da sığır karaciğeri tüketmek tedavi için en iyi çözüm yollarından biridir.
Süt ve süt ürünleri: Bir fincan soya, badem ya da pirinç sütü (240 ml) günlük B12 vitamini ihtiyacının %45’ini tek başına karşılayabilir. Ayrıca bir fincan tam yağlı inek sütü ise günlük ihtiyacın %18’ini tek başına karşılamaktadır. Fakat yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri içerdikleri doğal maya bakterileri ile B12 vitamini açısından daha zengin besinler arasında sayılmaktadır.
Yumurta: Vitamin ve mineraller açısından en zengin besinlerden biridir. Özellikle orta haşlanmış bir yumurta sarısı sadece vitamin ihtiyacını karşılamakla kalmaz aynı zamanda vücut için en iyi emilimin sağlanmasına da yardımcı olur.
B12 Vitamin Eksikliğine İyi Gelen Bitkisel Kür Tarifi
Lahana Kürü

B12 Eksikliği için Lahana Kürü
- İyi yıkanmış ve ince doğranmış beyaz lahana yaprakları
- 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
- 1 buçuk çay kaşığı ölçeğinde tuz
Hazırlanışı: Malzemeleri cam bir kap içinde iyice karıştırın. Karıştırma sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta lahananın hafifçe suyunu salmasına yardımcı olmaktır. Lahana yaprakları suyunu salmaya başladıktan sonra cam bir kavanoz içine alınarak üzerine bir baskı koyulmalıdır. Baskı için hama taşı ya da kavanoz ölçülerine uygun bir dolma taşı yerleştirebilirsiniz. Son olarak kavanozun ağzı gaz çıkışının rahat olması için bir tülbent aracılığı ile kapatılmalıdır. Eğer normal kavanoz kapağı ile kapatılırsa kavanoz içinde biriken gazdan kaynaklı kavanoz patlayabilir. Bu işlemler sona erdikten sonra kavanoz 5 ile 7 gün arasında karanlık ve serin bir ortamda bekletilmelidir. Küf oluşumunun engellenmesi için tüm işlemler sırasında hijyen kurallarına uygun davranılması gerekir.
Püf noktası: Lahanaları karıştırırken suyunu iyice çıkarmak çok önemlidir. 5 ile 7 günlük bekleme süreci boyunca lahanalar suyunu salmaya devam edecektir. Bu açıdan lahanaların kendini bırakmaması için uygun bir baskı seçilmesine özen gösterilmelidir.
Kullanımı: Gaz çıkışı tamamlanmış olan yani 5 ile 7 gün boyunca dinlenmeye bıraktığımız lahanaların suyu süzülerek cam bir şişe içine boşaltılmalıdır. Böylelikle buz dolabında saklanması ve hava alarak küflenmesi engellenmiş olur. B12 eksikliğini gideren bu kürü uygulamak için, hazırlanan lahana suyu günde 1 defa ve her gün düzenli saatlerde 1 fincan ölçeğinde içilmelidir.
Bu şekilde hazırlanan lahana suyu içinde doğal olarak B12 vitamini bulunur. Eğer gaz çıkışı tamamen bitene kadar beklenmezse hafif gaz sancısına neden olabilir. Bu yüzden lahana kürü hazırlanırken günlük olarak lahanaların durumu takip edilmelidir.
Ahmet Maranki’nin Tavsiyeleri
B12 vitamin eksikliğinde beslenmenin önemine dikkat çeken Ahmet Maranki düzenli olarak kefir tüketmenin sağlığa birçok faydası olduğunu belirtmiştir. Kefir, doğal olarak B1, B12, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içermektedir. Günlük olarak bir bardak kefir içmek vücudun ihtiyacı olan birçok vitamini karşılamaya yardımcı olur. Lahana kürünü hazırlayacak vaktiniz ya da ortamınız yoksa gün içinde 1 bardak kefir tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.