B6 Vitamin Eksikliği Nedir, Neden Olur ve Nelere Yol Açar?

B6 Vitaminin değerlerinin her insan vücudunda normal düzeylerde olması gerekir. Bu düzeylerde değişim meydana geldiği zaman sağlık açısından sorunlar ortaya çıkar.

B6 Vitamini

Piridoksin olarak da adlandırılan B6 vitamini, B vitamini ailesinin bir parçası olan suda çözünen bir besindir. B6 vitamini adrenal fonksiyonu desteklemeye yardımcı olur, sakinleşmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olan özelliklere sahiptir. Metabolik süreçler için gereklidir. B6 vitamini karbonhidratlar, yağlar, proteinlerin parçalanması ve kullanımında bir koenzim olarak davranır. Nörotransmitterlerin, beyin ve sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan kimyasalların, yağ ve protein metabolizması gibi metabolik süreçlerin sorunsuz bir şekilde çalışması ve bağışıklık sistemi işlevinin yaşlı bireylerde önemli olmasını sağlamaya faydalıdır. Ayrıca sinir sıkışması yaralanmaları, adet öncesi sendromu (PMS), bazı depresyon ve artrit vakaları da dâhil olmak üzere bir takım koşulların ele alınmasına yardımcı olabilir. B6 vitamini, folik asit ve B12 vitamini ile birlikte yüksek homosistein seviyelerini tedavi etmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Hafıza kaybı, diyabet, astım atakları, böbrek taşı, dikkat eksikliği, hiperaktivite, akciğer kanseri, akne ve ateroskleroz da B6 vitamini takviyesi ile tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir.

Eksikliği ve Belirtileri

Vitaminin eksikliği oldukça nadir şekilde meydana gelir. Alkoliklerde ve beslenme düzeni olmayan kişilerde sık şekilde gözlemlenir. Eksikliği periferik nöropati ve seboreik dermatit, glossit ve cheilosis ile pellagra benzeri bir sendromlara sebep olmaktadır. Yetişkinlerde depresyon, konfüzyon, EEG anormallikleri ve nöbetlere neden olabilir. Nadir şekilde de olsa yetersizlik veya bağımlılık bebeklerde nöbetlere neden olur. Özellikle bebeklerde nöbetler antikonvülzanlarla tedaviye refrakter olabilir. Normositik, mikrositik veya sideroblastik anemi de gelişebilir.

Teşhis

Teşhisi klinik değerlemeler sonucunda ortaya çıkar. Eksikliğin olması durumlarında aşağıdaki detaylara dikkat edilmelidir.

  • Nöbet geçiren herhangi bir bebeklerin durumlarına dikkat edilmelidir.
  • Nöbet geçiren herhangi bir hasta antikonvülzanlarla tedaviye refrakter
  • Özellikle alkolizm veya protein-enerji yetersiz beslenme olan hastalarda

Eksikliğin Neden Olduğu Durumlar

Bozulmuş Böbrek Fonksiyonu

Böbrek yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği olanlar, zayıf böbrek fonksiyonuna sahip kişiler, sıklıkla düşük B6 vitamini konsantrasyonlarına sahiptir. Böbrek hastalığı olan hastalar genellikle B6 vitamini eksikliği olan kişilerinkine benzer klinik semptomlar gösterirler. Bu durumda uzman hekim yardımı alınması çok önemlidir.

Otoimmün Bozukluklar

Romatoid artritli kişiler genelde düşük B6 vitamini konsantrasyonlarına sahiptir ve B6 vitamini konsantrasyonları artmış hastalık şiddeti ile azalmaya eğilimlidir. Bu düşük B6 vitamini seviyeleri, hastalığın sebep olduğu iltihaplara ve dolayısıyla hastalık ile ilintili iltihaplanmaya neden olur. B6 vitamini takviyeleri, romatoid artritli hastalarda B6 vitamini konsantrasyonlarını normalize edebilmesine rağmen, inflamatuar sitokinlerin üretimini baskılayamaz veya inflamatuar belirteç düzeylerini düşürmez. Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, inflamatuar barsak hastalığı ve diğer malabsorptif otoimmün hastalıkları olan hastalar düşük plazma PLP konsantrasyonlarına sahip olma eğilimindedir.

Alkol Bağımlılığı

B6 vitamini konsantrasyonları alkol bağımlılığı olan kişilerde çok düşüktür. Alkol, hücreler tarafından net PLP oluşumunu azaltan ve protein bağlanmasında PLP ile yarışan asetaldehit üretir. Sonuç olarak, hücrelerdeki PLP, membrana bağlı fosfataz ile hidrolize daha duyarlı olabilir.

Epilepsi

Bu hastalık ile savaşan kişilerin vücutlarında bazı vitaminlerin eksik olması kasılmalara yol açabilmektedir. Bu vitaminler arasından B6’da bulunur. Kasılmalar görülen hastalar uzman doktor kontrolünde takviye almalıdır.

Tedavi

  • Piridoksin
  • Mümkün olduğunda risk faktörlerinin ortadan kaldırılması
  • İkincil vitamin eksikliği için, mümkünse sebepler düzeltilmelidir.
  • Yetersiz beslenme, malabsorpsiyon, alkolizm veya aşırı kayıplardan kaynaklı ortaya çıkar.
  • periferik nöropati, seboreik dermatit, glossit, cheilosis ve yetişkin kişilerde depresyon, konfüzyon ve nöbetlere neden olabilir.
  • Şüpheli ve klinik bulgulara göre teşhis yapılmalıdır.

Bu durumların hepsi göz önüne alındığı zaman tedavi süreci kısa sürede olumlu bir hale gelir.

Alınması Gereken Miktarlar

Kişi

Yaş

Erkekler (mg / gün)

Kadınlar (mg / gün)

Bebek

0 ile 6 aylık

0.1 ( AI )

0.1 (AI)

Bebek

7 ila12 aylık

 0.3 (AI) 

0.3 (AI)

Çocuk

1 ile 3 sene

0.5 

0.5 

Çocuk

4 ile 8 sene

0.6 

0.6 

Çocuk

9 ila13 sene

1.0 

1.0 

Ergen

14ila 18 sene

1.3 

1.2 

Yetişkin

19 ile 50 sene

1.3 

1.3 

Yetişkin

51 yaş ile üstü 

1.7 

1.5 

Gebelik süreci

Her yaş

– 

1.9 

Emzirme dönemleri

Her yaş

   

 

 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.