Menopoz Döneminde Alınması Gereken Vitamin Türleri

Menopoz kadınlar için zorlu bir sürecin başlaması anlamına gelir. Bu dönemde beslenme ve vitamin alımları oldukça önemlidir. Düzenli vitamin alımı daha huzurlu şekilde menopoz dönemi atlatmayı sağlar.

Menopoz

Fiziksel olarak, hormonal olarak ve elbette duygusal olarak devam eden zorlu olan zaman dilimidir. Bazı kadınlar zor bir belirti ile menopoza girer, bazıları ise zor zaman ayarlamaları yapar. Kadınların çoğu, çok kolay bir geçiş ile çok zor olan bir yer arasındadır. Kişilerin deneyimleri ne olursa olsun menopoz benzersiz beslenme gereksinimlerine sahip bir yaşam zamanıdır. Hormonal kaymalar,  menopozun  bazı yan etki ve durumlarının artması adına sorumludur. Östrojen düştüğü zaman sıcak basması, duygu durumlarının değişiklikleri ile vajinal kuruluk gibi belirtilerden bunalma eğilimi tarzında birçok sorun meydana gelir. Ayrıca osteoporoz ile kalp hastalığı riski konusunda da artışlar meydana gelir. Menopoz döneminde duygusal ve fiziksel anlamda en doğru adımların atılması da çok önemlidir. Bu süreçte mutlaka beslenme konusunda ve alınan vitaminler konusunda da dikkatli olunmalıdır. Özellikle beslenme sürecini düzgün geçiren kişiler daha huzurlu ve sağlıklı şekilde yaşamlarına devam ederler.

Alınması Gereken Vitaminler

Probiyotikler

Her insanın vücudunun etrafında asılı olan trilyonlarca mikroorganizma vardır, sindirmeye ve yiyecekleri kullanmaya yardım etmek gibi yararlı şeyler yapılmasına olanak sağlar. Hayat bu kriterler üstünde oldukça zordur. Antibiyotikler, kötü beslenme, hastalık ile stres onları milyonlarca öldürerek zararlı bakterilere ve birlikte gelen hastalıklara karşı kişileri koruyabilir. Probiyotikler vücutta yararlı florayı yeniden kolonize etmek adına canlı mikroplar içeren takviyelerdir. Bu dönemde birçok kadın şişkinlik, gaz, kabızlık karşı karşıya kaldığından dolayı sindirim sorunları ile ilgili olarak, probiyotikler de maya enfeksiyonlarına karşı savaşarak vajinal sağlığı destekleyebilir.  Sağlıklı bir bağırsağa sahip olmak sağlığın genel anlamdaki temelidir.

Kalsiyum

Yaş ilerledikçe kemiklerimiz zayıflar ve osteoporoz olarak bilinen gözeneklere dönüşme ihtimali bulunur. Östrojen azaldıkça kalsiyum kaybı hızlanır, bundan dolayı perimenopoza girdikten sonra özellikle dikkat edilmesi önemlidir. Sağlıklı bir iskeleti destekleyen birçok diyet ve yaşam tarzı değişikliği vardır. Bundan dolayı günde en az 30 dakika egzersiz, meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız proteinler bakımından zengin ve şeker, kafein, alkol ve tuz bakımından düşük bir diyet uygulaması yapılması gerekir.  Kadınların 51 yaş ve daha üzerinde olduklarında günde kalsiyum 1,200 mg almaları gerekir.

D vitamini

Genelde kalsiyum ile alınması tavsiye edilir, D vitamini kalsiyum daha kolay emer yardımcı olur. 50 yaşını doldurduktan sonra, günde 800-1000 IU D vitamini alınması gerekir. En iyi kaynak güneş ışığıdır. Özellikle UVB ışınları bu konuda faydalıdır. Yalnız cilt kanseri önlemek için güneş kremi kullanımı yapılması kesinlikle unutulmamalıdır. Menopoza girildiğinde kemik yoğunluğu azalır ve bu da gelecekteki kırık riskini artırır.  Bu yüzden düzenli egzersiz yapmak,  kalsiyum açısından zengin bir diyet yapmak ve kemikleri güçlü tutmaya yardımcı olmak önemlidir.

Omega 3

Kalp hastalığı sadece bir erkek problemi değildir. Kadınların önde gelen katilidir. Menopozdan sonra kalp krizi riski sorunları ile karşı karşıya kalınır. Bu yüzden kalp sağlığını görmezden gelmek zordur. Menopozdan sonra, bir kadının LDL seviyeleri (kötü kolesterol) yükselmeye başlayabilir. Omega-3 yağ asitleri, kandaki LDL miktarını azaltmaya yardımcı olur. Az plak ve daha az tıkanma olasılığına yol açar. Omega-3 alımının artırılması eklem ağrıları azaltmak, vajinal kuruluk, sıcak basması ve gece terlemeleri gibi menopoz semptomları azaltmaya yardım edebilir. Omega-3’ler esas olarak yağlı balıklarda bulunur. Vejetaryen kaynaklar arasında tofu, keten tohumu, ceviz, yumurta, fasulye, biraz fındık ve yapraklı sebzeler bulunur.

Multivitamin

Gerekli vitaminleri, mineraller ile antioksidanları elde etmenin en doğru yolu, iyi olan dengelenmiş ve renkli bir beslenmedir. Günlük diyetin ya da günlük beslenme gereksinimlerinde boşluk bırakabilmesidir. Vücudun en iyi şekilde çalışması adına hayati önem taşıyan unsurlara dikkat etmek gerekir.

Koenzim Q (10)

Koenzim Q (10) veya CoQ10, yiyecekleri enerjiye dönüşmesine yardımcı olan ve temel olan hücre fonksiyonu için gerekli olan bir antioksidandır. Vücut doğal olarak yaparken üretim yaş ile birlikte azalmaya başlar. Vücudun enerji taşıma sistemi için önemli olan, kalp-damar sağlığı için harika ve sıcak basması, ruh halinde değişimler ve depresyon ile yardımcı olabilir. Araştırmalar, CoQ10’un postmenopozal kadınlarda kognitif düşünü azaltabileceği, hormon replasman tedavileri ya da tansiyon, tiroid ilaçları alan kadınlar konusunda önemli olabileceğini gösterir. Düzenli şekilde alımı oldukça önemlidir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.