Hamilelik Sürecinde Folik Asidin Kullanımı ve Önemi

Hamilelik dönemi içinde folik asit kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Düzenli olarak vitamin alınmadığı zaman bebekte ciddi düzeyde zararlar meydana gelebilir.

Folik Asit ve Hamilelik

Hamilelik Folik Asit Kullanımı

Gebelik sürecinde çok fazla şey duyulmasının nedeni, B vitamininin bir grup ciddi doğum kusuruna karşı koruma sağlamasıdır. Bu nedenle doktorlar genellikle hamile olan veya gebe kalmaya çalışan kadınların folik asit içeren doğum öncesi vitaminleri almasını önermektedir. Çalışmalar, gebe kalmadan önce ve gebeliğin ilk aylarında yeterince folik asit almanın nöral tüp defekti olarak bilinen doğum kusurlarının yüzde 70’ini önleyebileceğini göstermiştir. Spina bifida ve anensefali içeren bu tip doğum kusurları, en ciddi doğum kusurları arasındadır. Spina bifida fetusun omuriliği korumak için kapanmadığında meydana çıkar. Ciddi nörolojik problemlere ve bazen de mental retardasyona neden olabilir. Anensefali bebeğin beyninin düzgün gelişmediği ve beyin dokusunun çoğunun veya tamamının bulunmadığı bir durumdur. Üreticilerin un, makarna ve pirinç gibi bazı tahıl ürünlerini takviye etmelerini ve folik asit ile kadınların diyetlerinde daha fazla vitamin almasını sağlamayı gerekli kılmıştır. Program büyük bir başarı olmuştur. Gebelik öncesinde bu vitamini kullanmayan kişilerde yukarıda bulunan sorunların meydana gelmesi ortaya çıkabilir.

Doğurganlık çağındaki tüm kadınların günde birçok mikroorganizma folik asit almasını önermektedir.  Bununla birlikte doğum öncesi vitaminlerin çoğu en az 600 mikrogram içerir.

Bu da Tıp Enstitüsü tarafından hamile kadınlar için önerilen miktardır. Folik asit suda çözünebilir olduğu zaman vücudun fazlalığı temizleyeceği anlamına geldiğinden çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Hamile olduğunu bilen kişiler panik yapmamalıdır. Bu süreçte hemen vitamin almaya başlamalıdır. Bebeğin nöral tüpleri gelişimin ilk dört haftası boyunca kapandığı için, gebe kalma ihtimali varsa ya da hamile olduğunu bilen kişiler öğrendiği anda folik asit almalıdır. Folik asit bu dönemde doğum kusurlarına karşı en koruyucu olanıdır.

 Daha Yüksek Risk Altında Olan Kadınlar

Bazı kadınlar nöral tüp defekti olan bir bebeğe sahip olma riski daha yüksektir. Bu kadınlar için tek başına beslenme açısından vitamin yeterli değildir. Kadın ya da eşi daha büyük risk altındaysa aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahiptir.

  • Zaten nöral tüp defektli bir bebeğim vardır.
  • Nöral tüp defektine sahiptir.
  • Nöral tüp defekti tarafından etkilenmiş bir yakın akraba vardır.
  • Epilepsi ya da nöbetler için ilaç alımı vardır. Bazı ilaçlar folat emilimini etkiler.
  • Tip 1 diyabet vardır. Doktorla folik asit takviyeleri konusunda konuşmak gerekir.

Daha yüksek risk altında olan kişiler her gün daha yüksek dozda (5 mg) folat alınmalıdır. Bu düşük riskli kadınlar için önerilenin 10 katıdır. Bu yüksek dozlar tıbbi gözetim altında alınmalıdır.

Beslenmede Folik Asit

Vitamin yapraklı sebzeler, fasulye, turunçgiller ve kepekli tahıllar da dâhil olmak üzere bazı gıdalarda doğal olarak bulunan folatın sentetik şeklidir.  Yemeklerden yeterince alınmazsa doğum öncesi vitamin içeren folat almak en iyisidir. Şiddetli hastalık varsa ve doğum öncesi vitaminleri tolere edilmiyorsa ayrı bir folik asit takviyesi aldığınızdan emin olmak gerekir. En iyi kaynaklardan biri yeşil yapraklı sebzelerdir, bu nedenle salatalar iyi bir seçim olabilir. Un, pirinç ve makarnaların hepsi folik asitle zenginleştirilmiştir. Bu nedenle bu içerikleri içeren yemekler sizin için de iyidir. Karaciğeri seven kişiler bu en iyi folik asit kaynağıdır. Bir tavuk karaciğer porsiyonu 770 mikrograma sahiptir. Kaynaklar arasında;

  • 1/2 bardak mercimek 180 mcg
  • 1/2 bardak takviye edilmiş tahıl 100 ile 400 mcg
  • 1/2 fincan nohut: 141 mcg
  • 1/2 su bardağı pişmiş ıspanak 131 mcg
  • 1/2 fincan siyah fasulye 128 mcg
  • 1/2 bardak kuşkonmaz 132 mcg

Belirtileri

Eksikliğinin meydana gelmesi belli başlı belirtiler meydana getirse bile, çoğu zaman belirtileri meydana gelmemektedir. Folik asitin tavsiye edilen günlük ödeneğini mutlaka almak gerekir. Fakat folik asit kırmızı kan hücrelerinin büyümesini teşvik ettiği için ciddi bir eksiklik, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, sinirlilik gibi demir eksikliği anemisi semptomlarını taklit edebilir. Eksikliği gebelikte yarar sağlamaz.

Hamile olan kadınlar, bebek yapmayı düşüneneler ve gebelikten şüphelenenler vitamin değerlerinin normal olup olmadığı ile alakalı yardım almalıdır. Vitaminlerin dozajının ayarlanması içinde yardım şarttır. Yardım alınacak olan kuruluşlar içinde;

  • Uzman doktor
  • Aile planlama kliniği
  • Diyetisyenler
  • Toplum sağlık merkezleri yer alır.

Özellikle folik asit ile alakalı alımları dozajı uzman tarafından ayarlanır. Düzenli olarak almak çok önemli bir detaydır.

Hatırlanacak Şeyler

  • Vitamin bebeklerde nöral tüp defekti riskini azaltır.
  • Bebek sahibi olmayı planlamamış olan kadınların bile vitamin alımını arttırması gerekir. (eğer doğurganlık çağındaysa), çünkü tüm gebeliklerin yaklaşık yarısı plansızdır.
  • Folik asit takviyeleri kullanmak, günlük yeterli alımını sağlamak için iyi bir yoldur.


Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.