İnsanların Günlük Olarak Alması Gereken Mineraller ve Vitaminler

İnsanların yaşamlarını sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçirmeleri adına günlük olarak beslenmelerinden ve takviyelerden düzenli vitamin ile mineral almaları gerekmektedir.

Alınacak Olan Vitaminler ve Mineraller

Vitaminler ve Mineraller

Çocukluktan beri vitaminlerin faydaları her daim anlatılmaktadır. Sağlığın güçlendirilmesine ve sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olduklarından şüphe duymamak gerekir. Vitamin ve mineraller insan yaşamını sağlıklı şekilde geçirmeleri için gereklidir.  Vitaminler iki çeşide ayrılır;

Suda Çözünen Vitaminler

Bu türler insan vücudunda uzun zaman depolanmaz. Günlük olarak alınması gereken düzeyler alındıktan sonra idrar yolu ile atılır. C ve B vitaminleri buna örnek verilebilir.4

  • Et
  • Baklagiller
  • Süt
  • Yeşil yapraklı sebze türleri buna örnek olarak verilebilir.

Yağda Çözünenler

Yağda çözünme gösteren türler karaciğer ile yağ dokuları içinde depolanır.  Rezervlerin ihtiyaçlarını gerekli olan durumların hepsinde karşılamaktadır. Bunların emilimleri, yağlar yani insan vücudunda yer alan lipidler desteği ile sağlanmaktadır. K, E, D ve A vitaminleri yağda çözünme özelliği olanlardır.

  • Kavun
  • Peynir
  • Kayısı
  • Brokoli buna örnek verilebilir.

Yetişkin olan bir kişide günlük olan ihtiyacın hemen hemen % 32’lik kısmını 1 tane yumurta karşılarken, % 68’lik kısmını yarım havuç karşılayabilir.

Günlük İhtiyaçları Karşılayan İlaç

Vitamin ile minerallerin öncelikli olarak besin maddelerinden alınması gerekir. İlaç olarak alınması durumu tamamen uzman hekim tarafından verilecek olan bir karardır. Kişi kendi başına bu tarz bir alım yapmamalıdır.

Vitaminler

A

Kemiklerin gelişmesi, cilt ile göz sağlığının yakalanması adına gerekir. Takviyesi düzenli şekilde alınmalıdır.

B Grubu

Gastrointestinal sistemde sinir, cilt, göz, saç, karaciğer, ağız, kas tonusu durumunu, beyin fonksiyonlarını olumlu açıdan etki altına alır. Bu yüzden sıkıntısı belirtileri genellikle karmaşık şekilde meydana gelmektedir. Yorgunluk, sık sık soğuk algınlığı, sinir sistemi  bozuklukları, yağ ve karbonhidrat düzeyi, mukoza zarında sorun olarak kendini belli eder.

C

Güçlü düzeyde antioksidandır, vücudun enfeksiyonlardan korunması konusunda yardımcı olur. Kandaki toksik maddelerin önüne geçer, kan damarlarının elastikiyetini ile gücünü artırır.

D

Kemiklerin sağlığından sorumludur.  Tiroid, paratiroid ve cinsel bezlerin durumunu olumlu açıdan etki altına alır. Kardiyak kasılmaların düzenlenmesinde rol oynar. Bu vitaminin eksikliği genelde osteoporoza yol açar. 

E

Göz sağlığının korunması ve iyileşmesi adına gerekir. Takviyesi düzenli şekilde alınmalıdır.

K

Kanın düzenli şekilde pıhtılaşmasını sağlar. Eksikliği birçok hastalığa neden olabileceğinde dolayı normal değerlerde vücutta olması gerekir.

Mineraller

İyot

Tiroid bezinin normal işleyişi buna bağlıdır. Ve ürettiği hormonlar, tüm vücut sistemlerinin normal işleyişini  sağlar.

Demir

Hematopoez ve hücre içi metabolizma için gereklidir. 

Potasyum

Birçok metabolik süreçte yer alır, kalbi besler. Çok fazla sodyum ile işbirliği yapar, fazla sıvıyı vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur. 

Kalsiyum

Kemik dokusunun yoğunluğunu korur, kanın pıhtılaşabilirliğini, kasılmalarının ritminin bağlı olduğu kalp kasının uyarılabilirliğini etkiler

Magnezyum

Enzimatik süreçlere katılarak protein biyosentezi ve karbonhidrat metabolizmasını sağlar. Vazodilatatör ve diüretik etkisi vardır, kan damarlarının duvarlarının tonunu tutar. 

Çinko

Tüm hücrelerinin normal işleyişi için gerekir. Önemli hormonların üretimine dâhil olarak kişileri kansere karşı koruyan bağışıklık kan hücrelerinin üretimini uyarır.

Hesaplama Tablosu

Aşağıda bulunan hesaplama tablosu günlük olarak 2000 kalori alan bir insanın baz alınması ile hazırlanmıştır. Değerler bulunması gereken normal değerlerdir. Bu değerlerin yakalanması adına beslenme düzene sokulmalıdır.

Vitamin ile Mineral

Günlük İhtiyaçlar

A

Erkeklerde: 1000 mcg, Kadınlarda: 800 mcg kadar

D

Erkeklerde ve kadınlarda 5 ile 10 mcg kadar

E

Erkeklerde: 10 mg, Kadınlarda: 8 mg kadar

K

Erkeklerde: 70 ile 80 mcg, Kadınlarda: 60 ile 65 mcg kadar

C

Erkeklerde: 90 mg, Kadınlarda: 75 mg kadar

Kolin İhtiyaç

Erkeklerde: 550 mg, Kadınlarda: 425 mg kadar

Tiami İhtiyaç

Erkeklerde: 1.2  ile 1.5 mg, Kadınlarda: 1 ile 1.1 mg kadar

Riboflavin (B2) İhtiyaç

Erkeklerde ve kadınlarda: 1 mg kadar

Niasin  İhtiyaç

Erkeklerde: 16 mg, Kadınlarda: 14 mg kadar

Pantotenik Asitin alımı

5 mg kadar

B6

1.3 mcg civarında

Folik- B9 alımı

400 mcg civarında

Biyotinin alımı

30 mcg civarında

Kloridin alımı

750 mg civarında 

Magnezyumun alımı

Erkeklerde: 400-420 mg civarında, Kadınlarda:310-320 mg civarında

Fosforun alımı

700 mg civarında

Potasyumun alımı

2000 mg civarında

Sodyumun alımı

200 ile 500 mg civarında

 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2023 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.