B12 Değerinde Oluşan Fazlalıklar Nasıl Düşürülür?

B12 fazlalığı yaşayan kişiler seviyelerde düşüş sağlanmaması durumunda mutlaka uzman hekime başvurmalı ve gerekli olan nedenin aydınlatılması ile tedavi başlamalıdır.

B12 Fazlalığı ve Tedavisi

B12 vitamini takviyesinde sıklıkla kullanılan yüksek dozların bir sonucu olarak B12 vitamini doz aşımı olasılığına ilişkin endişelerini dile getirir. Bu iyi bir sebepten dolayı, vücudun diğer birçok vitamin için metabolizmasına müdahale etmek gerçekten çok riskli olacaktır. İnsan vücudunun gereksiz ekstra miktarları atması nedeniyle B12 vitamini üzerine aşırı doz yapmak neredeyse imkânsızdır. Bununla birlikte aşırı miktarın böbreklerden atılmasıyla aşırıya kaçmaması da önemli olan bir detaydır. Genel olarak vücudun günlük gereksinimini, büyük miktarlarda B12’yi önceden almaktan ziyade, günlük küçük bir B12 vitamini dozu alarak karşılamak tavsiye edilir. Malabsorpsiyondan muzdarip olanlar için bile, yaklaşık 500 ug’lik bir oral doz alımları yeterli olacaktır. Daha yüksek dozlar, sadece terapötik ortamda gerçekten gerekli olmaktadır. B12 vitamini zehirli seviyelerde birikmez. Büyük miktarda tüketmek, gıda olarak almak, yüksek dozda takviyeler ile almak sistemde yan etkilere veya yüksek seviyelere çoğu zaman neden olmaz. Yalnız kan dolaşımındaki yüksek B12 vitamini ciddi hastalıklarla ilişkili de olabilir. B12 vitamini düzeylerini artırabilen medikal durumlar arasında karaciğer hastalığı, böbrek yetmezlikleri, miyelelopitik lösemi ve polisitemi vera adı verilen kırmızı kan hücrelerinin aşırı çoğalmasına sebep olan bir durum olan miyeloproliferatif bozukluklar olarak bilinen bir grup kan kanseri bulunur. Hipereozinofilik sendrom, çok fazla beyaz kan hücresi ile işaretlenmiş bir tıbbi durum, ayrıca yüksek B12 vitamini sebep olabilmektedir. Yükseklikler her daim takip altında tutulmalıdır. Öncelikli olarak sorunun neden kaynaklandığı gün yüzüne çıkartılır. Bu kapsamda gerekli olan tedavi süreci uzman doktor kontrolünde yapılır. Bunun dışında bu vitaminleri barındıran yiyeceklerden seviyeler normale dönene kadar uzak durulması gerekir. Uzman hekimler var olan sorunun belirlenmesinden sonra hastalık ile  alakalı olarak detaylı planlama yapar. Bu plan dâhilinde tedavi süreci başlatılır.

Tedavi ile alakalı süreçte hasta kişinin tüm detayları aksatmadan yaşamına devam etmesi oldukça önemlidir.

Bilinmesi Gerekenler

  • Bu vitamininin alımı genelde güvenlidir. Üst Toleranslı Alım Seviyesi oluşturulmamış olmasına rağmen, günde 20 mcg veya daha yüksek düzeylerde alımları akne ile rosacea salgınlarına neden olur.
  • Bu konuda uzmanlar tarafından yayınlanmış olan raporlarda bulunmaktadır. Ayriyeten yüksek doz B kompleksi ekinin 1000 mcg B-12 ile  yardımdan daha ziyade, tip 1 veya tip 2 diyabetli kişilerde ileri böbrek hastalığı olan kişilerde böbrek fonksiyonlarının düşünülenden daha çok kötüleşmesine neden olduğunu gösteren bazı çalışmalarda vardır.
  • Bunların dışında kalp krizi, inme ve ölüm riskinde artışlarında meydana gelmesi olası olan durumlar içinde bulunur.
  • Bunlar göz önüne alındığı zaman yükseklik yaşayan ve kısa sürede değerlerinde düşüş olmayan kişilerin kısa süre içinde uzmana başvurması ve tedavi ile alakalı olan sürece başlaması çok önemlidir.
  • Bu dönem hastaların dikkatli olmaları, uzman kontrollerini aksatmamaları ve her detayı takipte etmeleri gerekir.

Sivilce Sorunu

Bazı kişilerde özellikle yüksek dozlarda bu vitaminin enjeksiyonu almak sivilcelenme ile sonuçlanabilir. Bu konuda yapılan farklı çalışmalarda sonucunda da aknenin salgınlarına yol açabildiği ortaya çıkmıştır. Bu olayın sebebi ne yazık ki tam olarak araştırılmamıştır. Yalnız akne bu vitaminin takviyesinin kullanımına son verilir vermez temizlenmektedir. Şu anda, hangi B12 vitamini formlarının ve hangi dozlarda bu etkiye sebep olduğu açık değildir. Yan etkinin 20 µg kadar az dozdan sonra meydana geldiği göz önüne alındığı zaman eşiğin kişiden kişiye farklılık gösterdiği görülür. Sivilcelenme meydana gelmesi aşırı dozun göstergesi değildir. Çoğu zaman kobalt alerjisinin  reaksiyonun nedeni olması muhtemeldir. Kobalt, B12 vitamini merkez atomudur. Bundan dolayı büyük miktarlarda vitamin B12’den sonra akne oluşumunun bir kobalt alerjisinin sonucu olması mümkündür.

 Aşırı Doz ve Hamilelik

Şu anki bilimsel bilgiler dâhilinde, hamile olan kadınlar olası bir B12 vitamini doz aşımı konusunda endişe duymamaktadır. Bunun nedeni, kullanılmayan bu vitamininin basitçe idrarda atılması, yani kan dolaşımı boyunca ilerlememesi ve daha sonra fetüse erişememesidir. Beklenenler yeterli bir B12 vitamini ve folik asit kaynağı sağlanmasından endişe etmelidirler. Çünkü oluşabilecek olan bir eksiklik cenini ciddi şekilde tehlikeye atabilir. 

Hem hamile kadınlar hem de emzirenler için, bu süre içinde B12 vitamini beslemesinin yeterli kalmasını sağlamak için yaklaşık 4-6 ug B12 vitamini içeren düzeyde alım yapması gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.