B13 Vitamininin Görevleri, Eksiliği ve Bulunduğu Besinler

İnsanların sağlıklı büyümesinde önemli rol oynadığı gibi aynı zamanda da cilt sağlığında da etkin olan B13 vitamininin faydaları, eksikliği ve bulunduğu besinler.

B13 Vitamini Faydaları

B13 Vitamini

Orotik asit olarak da isimlendirilen B13 vitamini 1905 senesinde keşfedildi. Su içerisinde çözülebilen B grubu vitaminleri arasında bulunmaktadır. Asitlerle çözülmeyeceği gibi, güneş ışınlarında, sıcak su ve yoğun alkali içerisinde çok hızla eriyecek ve değerleri kaybolacaktır. Bu sebeple de içerdiği besinlerin asla güneş ışığında tutulmaması ve çok kaynar su içerisinde pişirilmemesi öneriliyor. Bu vitaminin insanların üremesinde çok etkili olması ile bilinmektedir. Özellikle de büyüme vitamini olarak da isimlendirilmesi sebebi ile gebelikte anne karnında bulunan bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca vitaminin insan sağlığına diğer faydaları da şunlardır:

  • Cilt üzerinde ortaya çıkan yaşlanma belirtilerini engeller;
  • Karaciğer fonksiyonlarının normal olmasını sağlar;
  • Folik asit ve pantotenik asit sentezinde etkilidir;
  • Protein sentezinin uyarılmasını sağlar;
  • Hücre bölünmesinde etkili olur;
  • Vücudun gelişimini sağlar;
  • Kansızlık oluşmasını engeller;
  • Kalp rahatsızlıklarını engeller;
  • Kas sağlığı için önemlidir.

İnsan derisi için çok önemli olan bir vitamin olarak biliniyor. Bu sebeple de ortaya çıkacak olan egzama ya da sedef hastalığının oluşmamasını sağlayacaktır. Özellikle de çocuklarda görülen cilt hastalıkları ve yaşlılarda da kırışıklığın olmaması için en etkili olacaktır.

B13 vitamini İçeren Besinler

(100 gr için hesaplanmıştır.)

Koyun SütüKoyun Sütü320 mcg
SütSüt105 mcg
KaymakKaymak
KaymakKaymak
Süzme PeyniriSüzme Peyniri

B13 Vitamini Eksikliği

B13 vitamininin emilimi sağlıklı ve düzenli beslenen insanlarda emilim yeterli miktarda olacaktır. Fakat yeterli miktarda vitamin içeren besinler almasına rağmen bazı durumlarda vitamin emilimi sağlanmayacaktır. Aşırı alkol kullanımı, karaciğer ve böbrek hastalıkları, bağırsakların yavaş çalışması gibi sebeplerden dolayı yeterli kadar beslenilmesine rağmen insanlarda yeterli miktarda emilim olmayacaktır. Vitamin eksikliği sonucunda insanlarda şu belirtiler görülecektir:

  • Deri döküntüleri;
  • Kabızlık ya da ishal;
  • Fazla gaz;
  • Kusma;
  • Karaciğer distrofisi;
  • Çocuklarda büyüme geriliği.

İnsanların B13 vitamin eksikliği olması durumunda kalıcı bir hastalığın olmasına neden olmayacaktır. Fakat eksikliğin tedavisi yapılmaması ve belirtilerin giderilmemesi durumunda cilt hastalıkları ciddi oranda insanları etkileyecektir.

Eksikliğini gidermek için doktor kontrolünde kullanacak olduğunuz vitamin takviyesi ilacın başka ilaçlarla kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle de hormon ilaçlarının ve antibiyotikler ile birlikte kullanımı sonucunda takviye ilacın tolere edilmesine neden olacaktır.

Günlük Alınması Gereken B13 Vitamini

Doğal besinler yoluyla bu vitamin vücudun ihtiyacı kadarını alacaktır. Fakat karaciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, hepatit, ülser gibi hastalıklara sahip olan insanların bu vitamini yeterli miktarda gıdalar ile alınmayacaktır. Bir insanın günlük olarak alması gereken B13 vitamin miktarı şu kadar olmalıdır:

Yaş Aralığı Alınması Gereken Miktar (g)
Bebekler 0.125 – 0.25
1 – 3 yaş arası 0,125 – 0,5
3 – 8 yaş arası 0.25 – 1
Yetişkinler 0,5 – 1,5
Hamileler 3
Emziren bayanlar 3
Sporcular 3

Besinler tarafından yeterli miktarda alınması ile birlikte bağırsaklarda bulunan yararlı mikroorganizmalar sayesinde emilim gösterecek ve sentezlenmesi sonucunda vücudun ihtiyacı kadarını karşılamış olacaktır.

Şayet insanların bağırsak hareketlerinin hızlı olması durumunda vitamin emilimi de yeterli miktarda olmayacağı unutulmamalıdır. 

Vitamin eksikliğinden şüphelenilmesi durumunda dahiliye doktoruna gidilerek, kan tahlili yapılması gerekmektedir. Tahlil sonucunda vitaminin değeri düşük olması sonucunda doktorun ön görmesi ile birlikte takviye ilaçlar verilmelidir. Bu ilaçların doz ayarlanması her zaman için doktor vitamin eksikliği miktarına bağlı olarak karar vermelidir.

B13 Vitamininin Bulunduğu Besinler

İnsan sağlığı için önemli yer tutan vitaminlerin ve minerallerin her zaman için doğal yollarla alınması önerilmektedir. Şayet vitamin emiliminin bozulmasına neden olacak bir durum söz konusu olmaması halinde gıdalar ile birlikte B13 vitamini yeterli miktarda alınacaktır.

Sağlığına dikkat eden insanların B13 vitamini nelerde bulunduğu konusunda merak etmektedir. Bu vitaminin en çok bulunduğu besinler şunlardır. (Vitamin miktarları 100 gram üzerinden hesaplanmıştır):

Yiyecek Adı Bulunduğu Miktar (mg)
Karaciğer 1500
Süt 320
Peynir  105
Maya 1600
Peynir 0.32
Havuç 0.08
Yoğurt 0.05

B grubuna ait olan bütün vitaminler gibi B13 vitaminininde saklanması gerekmektedir. Bu besinlerin asla güneş ışığında bulundurmamak gerekiyor. UV ışınları altında kalan B13 vitamin bakımından zengin olan gıdaların güneş ışığı altında besin değerlerinin düşmesine neden olacaktır. Ayrıca bu yiyeceklerin besin değerlerinin de kaybının olmaması için kızartılmaması sonucunda vücudun ihtiyacı olan vitaminler alınabilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.