Kan Pıhtılaşmasında Rol Oynayan Vitamin ve Etkisi

Kanama durumlarında, vücudun kanı durdurmak için devreye soktuğu dengeleyici sisteme katılan vitamin, suda eriyen grubundan K vitaminidir. K vitamini eksikliğinde kanama bozuklukları görülebilir.

Kanın Pıhtılaşmasında Etkili Olan Vitamin Hangisidir?

K vitamini, kanın pıhtılaşması anlamına gelen Kuagülasyon kelimesinden gelmektedir. Vücutta kan yapıcı organlardan sayılan karaciğerde depolanan K vitamini, bağırsaklarda bulunan bakteriler tarafından sentezlenir ve kanama durumlarında kanın pıhtılaşarak kanamanın durdurulmasına yardımcı olur. 

K vitamini, 3 çeşidi olan vitamin, K1, K2 ve K3 adıyla anılmaktadır. K1 ve K2 vitaminleri doğal yollarla alınabilirken K3 vitamini sentetik yollarla üretilir ve diğer iki çeşidine göre daha güçlü bir kuagülasyon yeteneğine sahiptir. 

Kanama, kanın damardan çıkarak vücut boşluklarına ya da vücut dışarısına akması durumudur. Bedenin hemostatik dengesi gereği kanamanın durdurulması ve kan kaybının önlenmesi gerekmektedir. Kanamanın durdurulması için vücudun kan damarlarını onarması ve vücut yüzeyinin kan çıkan bölümünü kapatması gerekmektedir. Kanın içerisinde bulunan trombosit adı verilen hücreler ve kanın içerisinde bulunan faktörler sayesinde K vitaminini de devreye sokarak kolaylıkla kanamanın durdurulması sağlanmaktadır. Vücudun dengesi gereği işleyen bu sistem, kanamanın durdurulması için gerekli olan etkenlerden herhangi biri bile eksik olsa pıhtılaşma zamanı uzayabilir ve sistemde aksaklıklar oluşur. 

K Vitaminin Kanamaya Etkisi

K vitamini bağırsaklardaki bakteriler tarafından sentezlenir ve karaciğerde depolanır. Fakat karaciğerde çok fazla miktarda depolanamadığı için kanama durumlarında direk olarak bağırsaklardaki bakteriler devreye girer ve sentezlenmeye başlar. K vitamininin üretilmesini olumlu ve olumsuz etkileyen bazı durumlar söz konusudur. 

K vitamini, pıhtılaşma üzerinde önemli etkiye sahiptir. 

Vitaminin sindirimi yağda eriyen vitaminlerin sindirimi gibidir. Fakat K vitamini sentezini E vitamininin fazla alınması olumsuz etkileyecektir. E vitamini tedavisi alan kişilere ek olarak K vitamini tedavisi düzenlenmesi ya da bağırsaklardaki bakterilerin arttırılması için prebiyotik uygulaması gerekebilir. Kanama sorunu olan kişilere kesinlikle E vitamini verilerek K vitamini sentezinin olumsuz etkilenmesine sebebiyet verilmez. 

Kanama durdurulmasında rol oynayan K vitamininin bağırsak bakterileri tarafından doğal yollarla sentezlendiği düşünüldüğünde, prebiyotiklerle vücut desteklendiğinde vitamin sentezi artacaktır. Herhangi bir enfeksiyon hastalığı için kullanılan geniş spektrumlu antibiyotikler, bağırsak bakterilerini de etkileyebileceği için kanama sorunu yaşayan kişilere mutlaka ek olarak prebiyotik verilmesi gerekebilmektedir. 

K vitamini metabolizması kanama üzerinde şöyle bir etkiye sahiptir:

  • K vitamini, potasyum ve kalsiyum mineralleri ile pıhtılaşma faktörlerini dönüştürür.
  • Dönüşen pıhtılaşma faktörleri damar ve vücut yüzeyinde fibrin iplikleri adı verilen yara kabuğu adını verdiğimiz madde ile oksijen ile de birleşerek katılaşır ve kanama durdurulmuş olur. 

K vitamininin kanama üzerinde olumlu rol oynamasına rağmen fazla ve bilinçsiz alımı ise bazı sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunların başında, pıhtılaşma için önemli rol sahibi olan vitaminin fazlalığında damarlar içerisindeki kanın pıhtılaşması, damar tıkanıklığı gibi sorunların görülmesi, vücutta dolaşım bozuklukları, organlardaki damar tıkanıklıklarına bağlı beslenme bozuklukları gibi sorunların görülmesine yol açar. Bunların yanı sıra yüzde kızarma, ateş basması gibi sorunlarda görülebileceği gibi, kalp damarları üzerindeki tıkanıklıklarda kişinin hayati tehlikesinde rol oynar.

Kanamanın Durdurulması İçin Gerekli Olan Diğer Etmenler Hangisidir?

Vücudun dengesi için gerekli olan vitaminler hangisidir diye düşünüldüğünde, pıhtılaşma üzerinde rol oynayan bir çok etken vardır. Kanama durması için K vitaminine yardımcı olan kalsiyum ve potasyum mineralleri düşünüldüğünde, vücut hemostazında bu iyonların eksikliğinde vitamin devreye giremez ve pıhtılaşma zamanı uzar.  

Pıhtılaşma için başka vitaminlere de ihtiyaç vardır.

Kanın şekilli elemanlarından olan trombosit hücresi, kanama zamanlarında kan damarlarında hızla ilerleyerek dokudaki onarımı yapmaya çalışmaktadır. Ayrıca kanın içerisinde bulunan pıhtılaşma faktörlerinin de eksikliğinde kanama durmaz ve hastanın bu durumda kanamadan hayati tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Faktör eksikliği genetik bir hastalıktır ve bu hastalığa sahip kişilerin vücutlarında kanamaya neden olabilecek herhangi bir işlem yapmamaları, ameliyat öncesinde mutlaka bu faktörleri yapar olarak almaları gerekmektedir. 

Pıhtılaşma için dolaylı yoldan rol oynayan diğer bir vitamin ise D vitaminidir. D vitamini aslında kemik ve dişlerin yapısındaki kalsiyumun vücuttan emilerek gerekli olan organlara ulaşmasını yani emilimini sağlamaya yardımcı olmaktadır. K vitamini de kalsiyum ve potasyum ile pıhtılaşmayı etkilediği düşünüldüğünde, D vitamini sayesinde emilen kalsiyum iyonu pıhtılaşmaya dolaylı yoldan etkili olmaktadır. 

 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.