Yaraların İyileşmesine Yardımcı Olan Vitaminler

Vitaminler sağlıklı hücrelerin çoğalmasında ve hasarlı hücrelerin onarılmasında kollajen yapıyı sağlayan önemli bileşenlerden oluşur. Yaraların iyileşme sürecini hızlanmasında da etkilidirler.

Yaraların İyileşmesine Yardımcı Olan Vitaminler

Yaraların İyileşmesinde Vitaminlerin Rolü

Vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan yaraların kapanmasında etkili olan kan ve bağışıklık hücrelerinin çoğalması için vitaminlere ihtiyaç vardır. Vücutta görülen vitamin eksikliğine bağlı olarak yaraların iyileşme süresi uzayabilir, yarada kanamalar olabilir ve yarada enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu nedenle vücuttaki yaraların hızlı bir şekilde iyileşme sürecine girebilmesi için vitamin alımı oldukça önemli olmaktadır.

Protein, antioksidan, çinko gibi pek çok etken yaranın iyileşme sürecine dahil olur. Ancak bu etkenlerin görevlerini daha hızlı bir şekilde yerine getirebilmesinin en önemli sebebi vitaminlerdir. Vitamin eksikliğinin görülmesi durumunda yaranın iyileşmesine etki edecek protein, çinko gibi maddelerin etkinliği azalacak ve iyileşme süreci oldukça uzayacaktır.

Büyük yaraların iyileşmesini sağlamak adına plastik cerrahi tarafından uygulanan pek çok tedavide vitaminler en önemli parçalardan sayılmaktadır. Özellikle B vitamini eksikliğinde hasar alan hücrelerin onarımı yapılamadığı gibi sağlıklı olan hücrelerin sayısı da düzenli bir şekilde artış göstermediği için yaralar uzun süre açık kalabilmektedir.

A Vitamini

Yara vücudun bütünlüğünün bozulmasına neden olan fiziksel hasarlara denilmektedir. Yaraların kapanmasında etkili olan A vitamini yaranın iyileştirilmesi gerektiği ile ilgili uyarı gönderimini sağlamaktadır. Vücudun yara için alarma geçmesini ve sağlıklı hücrelerin üretilmesi ve yaranın kapanması için kollajen sentezi yapılmasını sağlamaktadır.

Kollajen sentezinin hızlanmasında etkili olan A vitamini cildin gelişmesinde etki olduğu gibi hasar gören kılcal damarların da beslenmesini sağlamaktadır. Yaranın iyileşmesinde gecikmeye neden olabilecek önemli vitaminlerden olan A vitamini, eksikliği durumunda aynı zamanda yaradaki enfeksiyonun artmasına da neden olabilmektedir.

A vitamini epitel dokunun güçlenmesinde etkili olduğu gibi antioksidan özelliğe de sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiren bu vitamin inflamasyonu azaltarak kırık, tendon ve sepsis durumunda etkisini göstermektedir.

Besinlerde Bulunan Vitaminler İle Yara Tedavisi

Balık, süt, ıspanak, mercimek, maydanoz, tereyağı, kavun, yumurta, yoğurt, havuç, kabak, patates, böbrek, karpuz, karaciğer, bezelye, kırmızı biber ve peynir gibi besinlerde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır.

C Vitamini

Hücrelerdeki kollajen yapının güçlenmesini sağlayan C vitamini yoğun miktarda askorbik asit içermektedir. Deri üzerinde oluşan her türlü rejenerasyonda rol alan C vitamini dokuların büyümesini ve hasarlı kısımların onarılmasını sağlar. İyileşme süresini azaltması ile de bilinen bu vitamin hızlı bir şekilde yara onarımı sağlayarak yaraların enfeksiyonlara karşı korunmasında da yardımcı olmaktadır.

C vitamini yaralara direkt olarak kollajen yapı oluşturmakla görevli olduğu gibi yaraların iyileşmesinde etkili olan demir ve bakır gibi maddelerin de oksitlenmesini sağlayarak yara için gerekli olan diğer elementleri aktif hale getirmektedir. Ayrıca içerisindeki askorbik asit yaranın iyileşme süreci içerisinde dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona karşı korunmasını da sağlamaktadır.

C vitaminin eksik olması halinde yaralarda iyileşme süresi uzayacağı gibi yara üzerinde sürekli kanamalarda meydana gelebilmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon, mandalina gibi turunçgiller, maydanoz, domates, çilek, brokoli, bezelye, soğan, kivi, lahana, karnabahar gibi pek çok yiyecekte C vitamini bulunmaktadır.

B Vitamini

B1, B2, B3, B12 gibi çeşitleri olan B vitamini insan vücudunda bulunan bütün hücrelerin büyümesinde ve hareket etmesinde gerekli olan enerjinin üretilmesinde etkili olmaktadır. Yaraların iyileşme süreci içerisinde de yeni ve sağlıklı hücrelerin oluşabilmesi için protein ve karbonhidrat üretimini sağlayan B vitaminlerine ihtiyaç vardır. Bu vitaminin eksik olması halinde sağlıklı hücreler üretilmediği gibi yaralı bölgenin alt kısmında yer alan hücrelerde de doku yıkımları meydana gelecektir.

B1 vitaminin eksik olması halinde yaralarda oluşan hasar giderek artabilmektedir. Çünkü B1 vitamini hücrelerin iyileşmesini sağlayan kollajen maddenin üretilmesi için gerekli olan protein ve karbonhidratların parçalanmasında etkin rol oynamaktadır.

B2 vitamini vücut için gerekli olan oksijenin sağlanmasında etkilidir. Aynı şekilde B6 vitamini de büyümek için gerekli olan aminoasitler içermektedir. Sağlıklı hücrelerin büyümesinde oldukça etkilidir. Bu nedenle B vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Balık, et, süt ve sebzelerde bol miktarda bu vitamin bulunmaktadır.

E Vitamini

Antioksidan özelliğe sahip olan E vitamini yaraların çabuk iyileşmesinde etkili bir vitamindir. Yaralanmış bölgedeki kılcal damarları ve sağlam dokuları beslemekle görevli olan bu vitamin ile ilgili kobaylar üzerinde yapılan araştırmalarda yaralı kısımların iyileşmesinde etkili olduğu gözlenmiştir.

E vitamini yeşil yapraklı sebzelerde, bitkisel yağlarda, badem ve fındık gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.

K Vitamini

Yaraların iyileşmesinde rolü küçük olmasına rağmen yaralı kısımdaki kanın pıhtılaşmasını ve yeni hücrelerin oluşmasını destekleyen K vitamini diğer vitaminlere yardımcı olmaktadır. Vücutta K vitamini eksik olduğunda yaralarda yenilenen kanamalara neden olduğu gibi yaranın iyileşme süresinin uzamasına da neden olabilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 2,00en yüksek 5)
Loading...

© 2023 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.