Tırnak Kırılmasıyla Savaşmada Vitaminlerin Rolü

Bakımlı ve sağlıklı tırnaklar; sorunsuz vücut mekanizmasının bir göstergesi olup, sağlık açısından pek çok şeyin yolunda gittiği konusunda kesin göstergedir.

Tırnak Kırılmaları ve Vitamin Eksiklikleri

Sağlıklı tırnaklar sadece estetik açıdan güzel bir görünüm vermekle kalmaz. Aynı zamanda sağlıklı bir vücudun işareti olarak kabul edilir. El ve ayak tırnaklarıyla ilgili rahatsızlıklar iki ana guruba ayrılmaktadır:

  • Mantarlara bağlı olarak meydana gelen sorunlar
  • Mantarla ilgili olmayan tırnak sorunları

Tırnak Kırılmaları ve Vitaminler

Tırnaklar parmak uçlarını koruyan, koruyucu işlev gören bir kabuğa benzemektedir. Üç ana bileşenden oluşur:

  • Kök
  • Kenar
  • Vücut

Tırnak kökleri vücut altında bulunur. Vücudun tırnak adı verilen plakasıdır. Kenar boşlukları tırnakların aşırı büyümüş kısımlarıdır. Büyüme tırnak kökünden başlayarak yavaş bir şekilde uzar ve tırnak plaklarını oluşturur. Tırnak veya tırnak derileri; tırnakları cilt üzerinde tutmaya yardımcı olmaktadır. Tırnakları parmak ucuna bağlayan ters kısma tırnak yatağı ismi verilmektedir. Üst kısımda yer alan beyaz kısım, çivi deliği olarak isimlendirilmektedir. Şeffaf olan tırnak yapısının ucunda bulunan bu beyaz delik görsel bir etki de yaratmaktadır.

Vitamin eksikliğine bağlı olarak oluşan tırnak kırılmalarını şu şekilde gruplayabiliriz:

  • A vitamini eksikliğinde tırnak plakları zayıflar ve ortadan kırılabilir.
  • B vitamini eksikliğinde tırnaklarda iltihaplar oluşabilmektedir.
  • C vitamini kollajen üretimine yardımcı olur. Tırnakların kırılmasını ve tabakalaşmasını engeller
  • B5 Vitamini tırnakların plaklarında kan dolaşımını arttırmaktadır.

Belirtileri

Vitamin eksikliği tırnakların görünümünü ve sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Vücudun hangi vitamine ihtiyacı olduğunu tırnakların yapısından anlayabilirsiniz.

Örneğin eğer vücutta A vitamini eksik oranda bulunuyorsa, tırnaklar kuru ve kırılgan bir yapıya sahip olmaktadır. Tırnak kenarlarında kalınlaşmalar oluşmayla başlar. C vitaminin eksik olması durumunda tırnak plaklarında delinmeler ve lekeler ortaya çıkmaktadır. Bu delikler kaynaşarak katlanabilme özelliğine sahip olmaktadır. E vitamini eksikliğinde tırnaklar oldukça kırılgan bir duruma gelir. B vitamini eksikliğinde ise tırnak griye ve sarıya dönük bir renk almaya başlar. Plaka yüzeyinde enine veya boyuna şeritler oluşmaya başlar. Parlak yapı mat yapıya döner. Uzaması yavaşlar.

Nedenleri

Yapılan araştırmalara göre her beş kişiden birinde tırnak kırılmaları veya çatlamaları meydana gelmektedir. Genel olarak ellerde rastlanılan tırnak kırılmalarının birçok farklı nedeni olmaktadır. Tırnaklar; yapısında yağ hücreleri ve su yapıları bulunan keratin bir tabakadan oluşmaktadır. Bu bileşenlerin herhangi birinde azalmaların oluşmasına bağlı olarak, tırnak kalınlığını kaybeder, kurur, kırılır ve pul pul dökülür.

Tırnak kırılmalarının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Selenyum, silikon, demir, kalsiyum ve çinko mikro elementleri ve ya da çözülebilen A vitamini, D vitamini ve E vitaminlerinin eksik oranda olması tırnak plaklarında kırılmalar meydana gelmesine sebep olur.
  • Havada nem eksikliği veya kuru havalar tırnak kırılmalarına sebep olur
  • Klorlu suyla sürekli temas etmek tırnakların zarar görmesine sebep olmaktadır
  • Metabolizmada yaşanan sorunlar tırnaklara yansımaktadır
  • Stres ve psikolojik sorunlar tırnaklara zara verebilmektedir.
  • Evde kullanılan deterjanlar ve kimyasallar tırnakların yapısının bozulmasına ve kırılmasına sebep olur

Tırnakları Güçlendiren Vitaminler

Tırnakların güçlenmesi için en iyi yöntem, vücudun ihtiyacı olan vitamini tırnak durumuna göre saptayarak takviye edecek dengeli bir diyet programı uygulamaktır. Bu uygulaması zor olan bir yöntem değildir. Çünkü aynı tür gıdalar aynı anda pek çok vitamin ve mineral içermektedir.

Tırnaklar açısından antioksidan etkilere sahip olan A ve E vitamini oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu vitaminler yağda çözünebildikleri için, diyetiniz sırasında katı yağ tüketiminde sınırlandırma yapamazsınız. Düzenli olarak tavuk, deniz balıkları, yumurta, peynir, taze meyve ve taze sebzeler tüketilmelidir. Bu gıdalar farklı şekillerde A vitamini içermektedir. Fındık, bitkisel yağlar, baklagiller, tahıl ürünleri, yumurta sarısı, süt, yeşil salatada E vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminler aynı zamanda birbirlerinin eylemlerini tamamlayarak birlikte çalışmaktadırlar.

Vücutta yeterli miktarda C vitamini olması için diyet listenize her zaman parlak renge sahip olan meyveleri ve sebzeleri eklemeniz gerekmektedir. Bu arada tırnakları askorbik olarak da besleyebilirsiniz. Limon özü bu konuda hem güçlü bir C vitamini kaynağı olmaktadır hem de tırnakların sağlamlaşması açısından faydalı özellikler taşımaktadır.

Uzun ve bakımlı tırnaklar yeterli oranda B vitamini olmaksızın gelişemez. Bilhassa B1 vitamini keratin oluşumuna katkıda bulunduğu için önemli olmaktadır. B1 vitamini, karaciğer, karabuğday, yulaf ezmesi, süt ürünlerinde bulunmaktadır. Süt, balık, yumurta, kuru yemişte B3 vitamini bulunmaktadır. Sakatatlarda, yumurta, kümes hayvanları, brokoli, kepek B5 vitamini bakımından zengindir. B12 tırnakların büyümesi ve sağlıklı bir görünüme sahip olması bakımından önemlidir. B12 vitamini yalnızca hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunmaktadır. Kalsiyumun vücutta daha iyi emilebilmesi için D vitaminine ihtiyaç bulunmaktadır. D vitamininin büyük bir bölümü güneş enerjisinden elde edilirken bir kısmı da süzme peynir, süt, tereyağı balık gibi ürünlerden elde edilmektedir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.