Sinir ve Kas Gelişimi İçin Gerekli Olan Vitaminler

Vitaminler, sinir ve kas gelişimi için oldukça önemlidir. Kişinin vücut gelişimini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi adına vücudun çeşitli mineral ve vitaminlere ihtiyacı vardır.

Gelişimi Etkileyen Vitaminler

Vitaminler, oldukça az miktarlarda olmalarına rağmen hücre metabolizmasında büyük etkilere sahip olan organik bileşenler olarak kabul edilir. Vücut tarafından üretilemediklerinden dolayı dışarıdan alınan besinlerden veya ek takviyelerden alınarak vücuda sağlanmaktadırlar. 

Vitaminler, kişinin vücut ve sinir siteminin gelişmesinde büyük rol oynamaktadırlar. Sinir sistemindeki sorunların bir çoğu hastada bulunan vitamin eksiliğine bağlı olarak gelişmektedir. Aynı zamanda bazı vitaminlerin bilinçsizce ve haddinden fazla tüketimi de hastaların sinir sistemlerinde problemlere yol açmaktadır. Hastaların bilinçsizce ve aşırı düzeyde tükettikleri vitaminler, sinir sistemlerine ve kas gelişimlerine zarar vererek vücudun sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle A, B6 ve D vitamini gibi vitaminlerin sinir sistemi ve kas gelişiminde büyük rolü vardır. Fakat bu vitaminler, önerilen dozdan daha fazla oranda kullanılırsa kişiye zarar verir. Son dönemlerde bu tip vitaminler özellikle spor alanında faaliyet gösteren ve kas gelişimine ağırlık veren bireyler tarafından takviye olarak alınıyor. Kas gelişimine önem veren bireylerin spor yapması yetmiyor aynı zamanda vücutlarındaki vitamin oranlarına da özen göstermeleri gerekiyor. 

Vitamin Cetveli

 

Vitaminler ve Etkileri

 A Vitamini: A vitamini, kişinin göz sağlığı için son derece önemli bir vitamindir. Fakat, aynı zamanda deri üzerinde de büyük bir etkisi vardır. A vitamini, kişilerde deri bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Dolayısı ile kasların, deri tarafından iyi korunuyor olmasına da yardımcı olmaktadır. Kas gelişimine önem veren bireylerin vücutlarındaki A vitamini oranına dikkat etmeleri gerekmektedir. A vitamini eksikliğinde bol miktarda süt, tereyağı ve yumurta gibi besinler tüketilmelidir. 

C Vitamini: C vitamini, kişinin bağışıklığını güçlendirdiği gibi aynı zamanda cilt üzerindeki elastik etkinin de korunmasına yardımcı olur. Cildin elastikliği sayesinde kaslar çok daha iyi korunur. Kasların gelişimi ve korunmasında C vitamini büyük bir rol oynamaktadır. 

Kas Gelişimi ve Sinir Sisteminde Vitaminin Etkileri

 

B6 Vitamini: B6 vitamini aynı zamanda ”piridoksin” olarak da bilinmektedir. B6 vitamini, hem kişinin kas yapısını korur hem de bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece kişinin sinir ve kas sistemindeki gelişmeler çok daha sağlıklı bir biçimde ilerler. B6 vitamini aynı zamanda bebekliğin döneminde annenin sütü yerine kuru ve hazır mamalarla beslenen çocuklarda ilerleyen dönemlerde eksikliğini göstermektedir. Anneden alınması gereken sütün kas ve sinir sistemi üzerindeki etkisi son derece büyüktür. Bu vitamin et, sakat at ve kurutulmuş tahıllardan elde edilebilir. B6 vitamininin yetersiz olduğu durumlarda hastalarda sinir sistemine bağlı olarak meydana gelen bayılma nöbetleri ve çeşitli nörolojik hastalıklar gözlemlenir. 

D Vitamini: D vitamininin eksikliğinde hastalarda kemik erimesi ve çeşitli kemik hastalıkları gözlemlenmektedir. Kemik erimesi herhangi bir düşme anında kişilerin kemiklerinde kırılmalara veya kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir. Kırılma durumunda hastanın hareketsizlikten dolayı kasları güçsüzleşecek ve sinir sisteminde problemler ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı D vitamini, bu tip riskleri önlemek adına son derece büyük bir önem taşımaktadır. 

Demir: Demir, hücrelere yeterli düzeyde oksijen sağlanmasında büyük bir rol oynamaktadır. Demir eksikliği olan bireylerde hücrelere gereken düzeyde oksijen iletilemez bu durum da vücutta çeşitli metabolik sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Demir eksikliği olan hastaların kas ve sinir gelişimlerinde gerilemeler meydana gelir. Yetişkin bir insanın vücudunda ortalama olarak 3 ile 5 gram arasında demir bulunmaktadır. Dışarıdan doğal besin yardımı ile de demir alınabilir. Bunun için et ve et ürünleri, yeşil yapraklı besinler ve yumurta gibi ürünleri bol bol tüketmek yeterli olacaktır. 

 Vitamin Fazlalığının Zararları

Her bireyin vücudunun günlük olarak belirli dozajda vitamine ihtiyacı vardır. Tüketilen her besinden farklı tür vitaminler vücuda aktarılır. Bu vitaminler alınması gereken günlük miktarın altında kaldığında kişilerin vücutlarında çeşitli sağlık sorunları meydana gelir. Şayet günlük dozajda alınması gereken miktardan fazlasının alınması durumu da yine kişinin vücudunda olumsuz etkilere yol açacaktır. Kas ve sinir gelişimi amacı ile takviye olarak alınan vitaminlerin oranlarının gereğinden fazla olması durumunda hastalarda hipervitaminoz adı verilen bir rahatsızlık meydana gelebilmektedir. 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2023 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.