Saç Beyazlamasını Durdurmaya Yardımcı Olan 5 Vitamin Takviyesi

Saç güzelliği yüzyıllardır en önemli konulardan biri olmuştur. Kaliteli ve sağlıklı saçlar aynı zamanda gençliği sembolize eder. Doğru vitaminler ile yaşlanmaya bağlı saç beyazlaması önlenebilir.

Saç Beyazlamasına Neden Olan Faktörler 

Saç beyazlaması hangi vitamin eksikliğinde olur?

Her gün milyonlarca insan saçlarındaki beyazları kapatmak ve aklaşmayı önlemek için uygun çözüm yolları aramaktadır. Halbuki genetik yatkınlığa bağlı olmadığı sürece çevresel şartlara ve beslenmeye dikkat edilerek yaşlanmaya bağlı saç beyazlaması önlenebilir. Fakat bunun için öncelikle yaşam şeklinin gözden geçirilmesi ve aklaşmaya neden olan faktörlerin doğru tespit edilmesi gerekmektedir. 

Saç, rengini melanin adı verilen bir çeşit pigmentten almaktadır. Bu pigmentler daha bizler anne karnındayken oluşmaya başlar; yetersiz beslenme, stres, hormonsal değişiklikler, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı gibi nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflamaya başladığında ise doğal rengini kaybederek gri bir renk alır.

Bilimsel araştırmalar bazı vitaminlerin eksikliğinde erken yaşlardan itibaren saçlarda beyazlama olduğunu ve kıl folikül yapısının bozulduğunu göstermiştir. 

Saç Beyazlamasını Durduran Vitaminler 

Vitaminler, vücuttaki tüm hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklidir. Bunlar, suda çözünenler ve yağda çözünenler olarak 2’ye ayrılır. Suda çözünen vitaminler, genel olarak vücutta depolanmaz ve günlük olarak alınması gerekir. Yağda çözünen vitaminler ise vücut içinde depolanır ve gerektiği takdirde bağışıklık sistemi tarafından kullanılır. Yanlış ve düzensiz beslenme, uykusuzluk, yoğun iş temposu, alkol ve sigara tüketimi gibi alışkanlıklar vücudun ihtiyacı olan vitaminleri almasını ya da kullanmasını engeller. Eksikliğinde saç beyazlaması görülen fakat düzenli olarak kullanıldığında kıl folikülleri ve melanin pigmentini koruyan bazı vitaminler şöyledir: 

1. Vitamin B5 (Pantotenik Asit): Yapılan çalışmalar strese bağlı olarak ortaya çıkan saç beyazlamasında Vitamin B5 kullanmanın faydalı olduğunu göstermiştir. Bunun temel nedeni stres seviyesi arttıkça vücuttaki B5 seviyesinin azalması ve adrenal bezlerin sağlığını etkilemesidir. Eğer stresli bir yaşamınız varsa B5 vitamini almak stresi kontrol altında tutacak ve saçlardaki beyazlamayı engellemeye yardımcı olacaktır.

2. Vitamin B9 (Folik Asit): Sadece saçlardaki beyazlamayı değil yavaş uzama ve dökülme gibi şikayetleri de azaltmaya yardımcı olur. B9; keratin ve melanin oluşumunda, büyümesinde ve hücrelerin fonksiyonlarının iyileştirilmesinde etkin rol oynar. 

İrritabl Bağırsak Sendromu olanlar, alkol ve sigara kullananlar saç beyazlaması şikayetini önlemek için daha fazla B9 vitamini almalıdırlar. 

3. Biotin: Eksikliğinde saçlarda beyazlama ve dökülme sık görülen şikayetler arasındadır. Sadece saç sağlığı için değil saç ve tırnak sağlığı açısından da önemli olan bu vitamin hücresel büyümenin sağlanması açısından önemlidir.Yapılan bazı çalışmalar günde 500 mg biotin takviyesi alan hastalarda saç kalitesinin arttığını ve beyazlama şikayetinin azaldığını göstermiştir. 

4. Vitamin B12: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda ve büyümesinde görev alan bu vitamin kan dolaşımını düzenleyerek kıl foliküllerinin beslenmesine katkı sağlar. 50 yaş üstü kişiler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar günlük olarak B12 vitamini alan kişilerin almayan kişilere göre saç kalitelerinin daha iyi olduğunu yaşa bağlı hücre yaşlanmasında yavaşlama görüldüğünü belirtmişlerdir. 

5. PABA : B10 vitamini olarak bilinen para-amino-benzoik asit yani PABA ilk olarak 1964 yılında C. Zarafonetis tarafından gri saçlı kişiler üzerinde kullanılmış ve deneye katılan kişilerin %25’inde saç renginde düzelme olduğu görülmüştür.

6 hafta boyunca folik asit ve pantotenik asit ile birlikte günde 24 gram PABA takviyesi kullanıldığında daha etkili sonuçlar almak ve melanin pigmentini yeniden canlandırmak mümkündür.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her vitamin eksikliğinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabileceği gibi aşırı vitamin yüklemesi de saçlarda dökülme ve beyazlamaya neden olabilir. En doğru tedavi için aile hekiminizle görüşerek tam kan sayımı yaptırmanız önemlidir. Eğer düzenli olarak kullandığınız vitaminler varsa 6 ayda bir doktorunuzla görüşerek gerekli kontrolleri yaptırmanız önemlidir.  

 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2023 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.