B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir, Faydaları, Özellikleri, Kullanımı ve Eksikliği

B2 vitamini suda çözünme özelliği olan bir vitamin türüdür. tüm canlı hücrelerin önemli bir bileşeni olma özelliğine sahip olduğundan dolayı vücut tarafından düzenli alınması gerekir.

B2 vitamini İçeren Besinler

(100 gr için hesaplanmıştır.)

Çam FıstığıÇam Fıstığı88.05 mg
Kültür MantarıKültür Mantarı0.45 mg
PeynirPeynir0.4 mg
Bal mantarıBal mantarı0.38 mg
UskumruUskumru0.36 mg
Chanterelle mantarıChanterelle mantarı0.35 mg
Gelincik mantarıGelincik mantarı0.3 mg
KuşburnuKuşburnu0.3 mg
Süzme PeyniriSüzme Peyniri0.3 mg
Beyaz mantar (Boletus)Beyaz mantar (Boletus)0.3 mg
KazKaz0.23 mg

B2 Vitamini

Riboflavin olarak da bilinen B2 vitamini, en yaygın olarak dağılan suda çözünen vitaminlerden biridir.  Vücutta riboflavin öncelikle koenzimlerin bir bileşenidir. B2 vitamini, tüm canlı hücrelerin önemli bir bileşenidir. Bununla birlikte, gıdada çok az sayıda zengin kaynakları vardır. Maya ve karaciğer en yüksek konsantrasyona sahiptir. Günümüz insan beslenmesi ile daha fazla ilgileri yoktur.

En önemli besin kaynakları süt ve süt ürünleri, yağsız et, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Hububat taneleri, zayıf riboflavin kaynakları olmasına rağmen, ana besin bileşenleri olarak tahıllara güvenenler için önemlidir. Takviyeli tahıllar ve fırın ürünleri büyük miktarlarda tedarik etmektedir. Diğer vitaminler gibi, B2 vitamini de organik bir bileşiktir. Organik bir bileşik, canlılarda veya organizmalarda ve karbon ve oksijeni içeren elementlerdir. B2 vitamini, önemsiz miktarlar haricinde vücut tarafından saklanamayan suda çözünen bir vitamindir. Günlük olarak doldurulmalıdır.

Yararları

  • Vitamin B2, vücut tarafından kullanılmak üzere karbonhidrat, yağ ve proteini parçalamaya yardımcı olan etkilere sahiptir. Vücut için bir enerji kaynağının korunmasındaki rolü çok önemlidir. Çünkü karbonhidratları, kaslarda enerji depolamak için gerekli olan bir adenozin trifosfata dönüştürme konusunda çalışır.
  • Gelişimini engellemeyi de içeren cilt, kas, sinir, kalp ve göz sağlığına faydalıdır.
  • Kırmızı kan hücreleri ile antikorların üretimi sağlar.
  • Demir, folik asit, B1- 3 -6 vitaminlerinin emilimi veya aktivasyonu sağlar.
  • Böbreküstü bezleri tarafından hormon üretimi sağlar.
  • A vitamini desteği ile sindirim sisteminde mukoza zarının bakımını sağlar.
  • Fetusun sağlıklı gelişimi için gereklidir.

Vitamin B2’nin adrenal fonksiyonu desteklediğinden dolayı, sağlıklı bir sinir sistemini sakinleştirme ve sürdürme konusunda yardımcı olur. Yiyeceği enerjiye dönüştürmede yardımcı olmak da dâhil olmak üzere metabolik süreçleri kolaylaştırır. Riboflavin, normal görme ve normal alyuvar hücrelerinin korunmasına yardımcı olmak için önemlidir. Diğer faydalı görevleri arasında;

  • Normal enerji veren metabolizma sağlanması
  • Vücuttaki demir normal metabolizması
  • Normal deri ve mukoza zarlarının bakımı
  • Normal kırmızı kan hücrelerinin bakımı
  • Normal görüşün korunması
  • Hücre bileşenlerinin oksidatif hasardan korunması
  • Sinir sisteminin normal fonksiyonunun korunması
  • Yorgunluk ve yorgunluğun azaltılması bulunur.

Gıda Kaynakları

B2 vitamini gün  et, balık, yumurta, sebze, süt ürünleri ve tahıl ürünlerinde bulunur. B2 vitamini içeren gıda türleri aşağıdakileri içerir:

Gıda

servis

Riboflavin (mg)

Takviyeli, buğday, patlamış mısır

1 fincan

0.22

Süt (yağsız)

1 bardak (8 ons)

0.45

Çedar peyniri

1 ons

0.11

Yumurta (pişmiş, sert kaynatılmış)

1 büyük

0.26

Badem

1 ons

0.29

Somon (pişirilmiş)

3 ons *

0.13

Halibut (Grönland, pişmiş, kuru-ısı)

3 ons

0.09

Tavuk, hafif et (kavrulmuş)

3 ons

0.08

Tavuk, koyu et (kavrulmuş)

3 ons

0.16

Sığır eti (öğütülmüş, pişmiş)

3 ons

0.15

Brokoli (haşlanmış)

½ fincan doğranmış

0.10

Kuşkonmaz (haşlanmış)

6 mızrak

0.13

Ispanak (haşlanmış)

½ fincan

0.21

Tam buğday ekmek

1 dilim

0,06

Ekmek, beyaz (zenginleştirilmiş)

1 dilim

0.09

Semptomlar ve Eksikliği

Vitamin B2 eksiklikleri öncelikle gastrointestinal sistemin göz, deri ve mukozalarını etkilemektedir. Eksiklikler nadiren de olsa tek başlarına ortaya çıkar ama çoğu zaman çoklu besleyici eksikliklerinin bir bileşeni olarak görülmektedir.  Vitaminin eksikliğinin klasik bir işareti, ağız köşeleri etrafında çatlaklar, dudakların, yanması, iltihaplı mukoza zarları ile karakterizedir. Riboflavin eksikliği de gözleri etkileyerek yanma, kaşıntı, kızarma, yırtılma ve kolayca lastik çıkmasına sebep olabilir. Gelişebilen diğer semptomların arasında;

  • Kuru, kaşıntılı, pullu cilt ve yüz
  • Genital organların egzaması
  • Şiddetli uzun süreli eksiklikte sinir dokusunda hasar
  • Depresyon ve histeriye Riboflavin ısıya dayanıklıdır, ancak ışığa çok duyarlıdır.

Vitamin B2 Isıya dayanıklıdır, ancak ışığa daha çok duyarlıdır. Suda çözünebilir bir vitamin olduğundan dolayı, pişirme sırasında büyük miktarlar buharlaşma ile kaybolma gösterir. Vitaminin tanelerdeki  kepeği içinde bulunması sebebiyle öğütme ve tanelerin işlenmesi büyük kayıplarla sonuçlanır. B2 vitaminin eksikliği için en büyük risk altındaki bireyler arasında alkolikler, yaşlılar ve prematüre bebekler bulunur. Oral kontraseptif alan kadınlar, B2 vitamini ihtiyacını artırmaktadır. Hipotiroidili bireylerin riboflavin eksikliğine ne kadar sahip oldukları da muhtemeldir.

Gelişmiş ülkelerde riboflavin eksikliği nadirdir, çünkü birçok yaygın gıdada bulunan bir vitamindir. Bazı insanlar diğerlerine göre eksikliğe daha eğilimlidir. Bu kilolu ya da çölyak hastalığı gibi sindirim sorunları olan aşırı diyetler konusunda daha yaygın olan kişilerde daha yaygın şekilde gözlemlenir.  Yetersizlik anemi, boğaz ağrısı, ağız veya dudak yaralanmasına, cildin iltihaplanmasına ve ağızdaki yumuşak dokunun şişmesine sebep olabilir. Normal önerilen günlük alım, yaş, cinsiyet ve üreme durumuna bağlı değişir. Erkekler için 1.3 miligram ve kadınlar için 1.1 mg’dır. Günde 3 mg daha yüksek bir doz kataraktların önlenmesine yardımcı olabilme ihtimali sunar. Migren baş ağrılarını tedavi etmek için 400 mg’a kadar daha yüksek dozlar kullanılma yapılabilir. Ek olarak vitamin çoğu zaman multivitaminlerde ve B-kompleks vitaminlerde yer alır. Ayrıca 25 mg, 50 mg ve 100 mg dozlarında da kullanılabilir. Nispeten toksik olmayan riboflavin yüksek dozlarda güvenli kabul edilir. Çünkü fazlalık idrar yolundan atılır. Bunun yanı sıra daha yüksek dozda B2 almaktan bazı yan etkiler olabilir. Bazı insanlar idrarını sarı-turuncu rengini değiştiriyor ve daha yüksek dozlarda alındığında diyare olur.

İlaç Etkileşimleri

Kişi

Yaşlar

Erkek (mg / gün)

Kadınlar (mg / gün)

Bebeklerde

0-6 ay

0.3 ( AI )

0.3 (AI)

Bebeklerde

7-12 ay

0.4 (AI)

0.4 (AI)

Çocuklarda

1-3 yıl

0.5

0.5

Çocuklarda

4-8 yıl

0.6

0.6

Çocuklarda

9-13 yıl

0.9

0.9

Ergenlerde

14-18 yıl

1.3

1.0

Yetişkinlerde

19 yaşında ve daha büyük

1.3

1.1

Gebelikte

Her yaştan

1.4

Emzirmede

Her yaştan

1.6

Yüksek doz oral vitamin alan kadınların riboflavin beslenme durumunu azalttığını gözlemlenmiştir.  Bununla birlikte, araştırmacılar diyet vitaminin alımı için kontrol ettikleri zaman, OC kullanıcıları ile olmayan kullanıcılar arasında fark bulunmamıştır. Anti-psikotik ilaç klorpromazin ve trisiklik antidepresanlar gibi fenotinazin türevleri, anti-sıtma ilaçları, kinakrin ve kanser kemoterapisi ajanı olan adriamisin gibi B 2 vitaminin FAD ve FMN’ye dâhil edilmesini inhibe etme özelliğine sahiptir. Anti-konvulsantın, fenobarbitolün uzun süreli kullanımı, vitaminin karaciğerin enzimleri tarafından yok edilmesini artırabilir. Bundan kaynaklı olarak da eksiklik riskini artırmayı ortaya çıkartır. Ek olarak, kronik alkol tüketimi riboflavin eksikliği ile ilişkili durumlar ortaya çıkmıştır. Sıçanlarda kronik olarak beslenen alkolde, riboflavin taşıyıcılarının inhibisyonu, bağırsak emiliminde ve böbrekte renal geri alımda bozulmalara neden olmuştur.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.