Vitamin Eksikliği ve Pellegra Hastalığı

Pellegra hastalığı B3 vitamini eksikliğinde görülen bir rahatsızlık olup, cilt üzerinde çeşitli döküntüler ve ışığa duyarlılık gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Tedavisi mümkündür.

Vitamin Eksikliği ve Pellegra Hastalığı

Pellegra hastalığı B3 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. 1700’lü yıllarda bir köyde başlayan deri kalınlaşması ile ortaya çıkan ve 1900’lü yıllara kadar tedavisi mümkün olmadığı gibi nedeni bilinmeyen bu hastalık için günümüzde çeşitli vitamin takviyeleri ile iyileştirme yapılabilmektedir. Beslenme bozukluğu nedeniyle görülen Pellegra hastalığında kişilerin vücudunda çeşitli emilimler yapılamadığından dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve deri üzerindeki çeşitli döküntüler ile kendini gösterebilmektedir. Bu hastalık tedavi edilmediğinde kişilerin derisinde pullanma ve kalınlaşmaya neden olduğu gibi ölüme de sebebiyet vermektedir.

İtalyanca ‘’Pelle agra’’ yani ‘’kaba ciltler’’ kelimesinin kullanılması ile birlikte 1771 yılından bu yana bu isimle anılmıştır. 1926 yılında B3 vitaminin eksik olmasından dolayı görüldüğü tespit edilen bu hastalık nedeniyle 20 kişinin öldüğü de saptanmıştır. Gelişmemiş ülkelerde daha sık görülen bu rahatsızlığın tedavisinde B3 açısından zengin olan un kullanılmıştır.

Yetersiz beslenme ya da tek tip beslenme şekillerinde görülen ve çoğu zaman dikkate alınmayan bu hastalık uzun süre sadece mısır tüketen kişilerde de görülebilmektedir. İlk olarak deri üzerinde pigmentlerin koyulaşması ve deride güneşin sıkça değdiği bölgelerde hassaslaşma ile fark edilebilmektedir.

Pellegra Hastalığı Nedenleri

Pellegra hastalığı kişilerin vücudunda bulunan niasin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Niasin eksikliğinin temel nedeni ise doğru beslenilmemesi ve uzun süre farklı besin kaynaklarına başvurmak yerine sadece belirli gıdalar alınmasından kaynaklanmaktadır.

Geçmişte sıkça görülen bu hastalık savaş yıllarında insanların sıkça buğday unu yerine mısır unu tüketmesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. İlkbahar mevsiminde daha sık görülen bu rahatsızlık aynı zamanda vücudun B3 vitamininde bulunan nikotinik asitin emilmesine yardımcı olan tripofan aminoasitinin de bulunmamasından kaynaklanabilmektedir. Bu durumda B3 vitamini alan bir kişi de yeteri kadar tripofan aminoasidi bulunmadığından dolayı pellegra hastalığına yakalanabilmektedir.

Diyetin yaygın olduğu ve sadece mısır tüketiminin yaygın olduğu Hindistan, Çin ve Afrika gibi ülkelerde bu hastalığın görülme sıklığı daha fazladır. Ayrıca alkol kullanan kişilerde diğer vitaminlere ek olan B3 vitamini de eksiktir. Bu nedenle sürekli alkol kullanan ve yetersiz beslenen kişilerde de bu rahatsızlık görülebilmektedir.

Pellegra Hastalığının Görüldüğü Bölgeler

Pellegra hastalığı yeme bozukluğu olan kişilerde, hartnup hastalığı olan kişilerde ve karsinoid sendromu olan kişilerde de görülmektedir.

Pellegra Hastalığı Belirtileri

Niasin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan Pellegra hastalığı ilk zamanlar çeşitli hastalıklar ile karıştırılabilecek belirtiler göstermektedir. Birincil belirtiler olarak da adlandırılan bu kısımda şunlar bulunur:

  • Vücutta zayıflık
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Saldırganlık
  • Stres
  • Sinirlilik
  • İştah kaybı

İkincil belirtiler zaman içerisinde ortaya çıkmaya başlayabilir ancak cilt sorunundan ibaret görülebilir ve umursanmayabilir:

  • Dudak, dil ve diş etlerinde ağrı ve deride soyulma
  • Ellerde, kollarda, bacaklarda, boyun bölgesinde, yüz ve ayaklarda pigment bozuklukları nedeniyle tende koyulaşma
  • Deri üzerinde pul pul görüntü
  • Deride kalınlaşma
  • Deride kaşıntı ve yanma
  • İshal
  • Depresyon
  • İlgisizlik
  • Huzursuzluk
  • Kafa karışıklığı
  • Kaygı
  • Titreme
  • Korkma
  • Koma

Üçüncül olarak belirti sayılamayan ancak Pellegra hastalığının sonucu olarak ölüm görülebilmektedir.

Pellegra Hastalığı Tedavisi

Niasin eksikliği nedeniyle görülen Pellegra hastalığının tedavisinde nikotinamid ve ya niasin hastalara verilmelidir. Kişilerde iyileşme belirtileri ertesi gün görülmeye başlanır. Bu vakaların tedavisinde B vitamini ve diğer vitaminler açısından yoğun bir diyet programı uygulanmaktadır. Sadece birkaç doz B vitamini verilmesi kesin iyileşmeyi sağlamadığından dolayı uzun süre uygulanması gereken diyete uyulması gerekmektedir. Aksi halde hastalık herhangi bir iyileşme göstermediği gibi hastanın ölümüne yol açabilir.

Deri üzerinde oluşan sorunlar topikal kremler ve jeller yardımı ile azaltılarak tedavi edilebilir. Kaşıntı ve yanma hissinin de azalmasını sağlayan bu durum ile birlikte güneşten de uzak durulmalıdır. Güneşin deri ile teması tedaviyi zorlaştıracaktır. Güneşe çıkma zorunluluğunun olduğu durumlarda geniş bir koruma sağlayan güneş kremleri kullanılmalıdır.

İlaç tedavisi ve diyetle birlikte kişilerin vücudundaki belirtiler zaman içerisinde azaldığı gibi psikolojik olarak görülen sorunlarda yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır. Vücutta görülen belirtiler nedeni ile doktora başvurmakta gecikilmemeli ve tedavi sürecinde uygulanacak olan bütün tedavi kurallarına uyulmalıdır.

Hamile bayanlarda bu tedavi sırasında hassas bir diyet programı uygulanabilmektedir. Erken tanı ve tedavi sürecinde kısa sürede büyük bir iyileşme görülmektedir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.