Patlıcanın Faydaları, Vitamin ve Besin Değerleri

Patlıcan birçok besin değeri ve vitaminler açısından zengin bir sebzedir. Özellikle beslenme düzeni içine dahil edildiğinde metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Faydaları

Mor, parlak güzelliği, eşsiz tadı ve dokusuyla uzun yıllardır yaşamımızda yer alan bir sebzedir. Yıl boyunca piyasalarda bulunsa da mevsimindeyken yemek daha sağlıklıdır.  Ağustos- Ekim ayları arasında tüketilmesi gerekir. Patlıcanlar, domates, biber ve patatesleri de içeren sebzelerin abur cubur ailesine aittir. Yüksekliğe yetişen bir bitkinin üzümlerinden asılı domates gibi bir şekilde büyürler. Farklı çeşitler tat ve dokuda biraz farklılık gösterirken, genel olarak patlıcanın hoş bir acı tadı ve süngerimsi dokuya sahiptir. Faydaları arasında;

  • Patlıcandaki demir, kalsiyum, diğer mineraller, vücut tarafından gerekli olan temel besinleri sağlamaktadır. Bütün bunlar, son derece lezzetli bir vejetaryen yiyecektir. Bu sebze özellikle ızgara olarak kızartıldığı zaman kalori açısından da oldukça faydalıdır.
  • Patlıcanlar, kan dolaşımını iyileştiren ve beynini besleyen belirli temel fito besinlerini içerir. Bu besinler patlıcanın derisinde yoğunlaşır.
  • Sindirim sistemini koruyan lif sağlar. Bu sayede metabolizma hızında artış meydana gelir. Metabolizma hızının artması kilo verme sürecininde hızlanmasına olanak sağlayacaktır.
  • Aslında düzenli patlıcan alımı insanların kolon kanserinden korunmasına olanak sağmaktadır.
  • Sebzenin kalorisi düşüktür. Yağ içermez ve yüksek lif içeriği tok hissetmeye yardımcı olabilir. Özellikle diyet dönemlerinde beslenme içine alınmalıdır. Akşam yemeğinde etli şekilde öğle yemeklerinde ise zeytinyağlı olarak tüketilebilir.
  • Yüzyıllar boyunca patlıcan diyabet kontrol etmek ve yönetmek için kullanılmıştır. Modern araştırma, patlıcanın yüksek lif ve düşük çözünür karbonhidrat içeriği sayesinde bu rolü doğrular.
  • Patlıcanların da kalp bakımında bir rolü vardır. Araştırma çalışmaları kötü kolesterolü düşürdüğünü göstermektedir. Bunları elde etmenin doğru yolunu bularak pişirmek gerekir. Kızarmış patlıcan çok fazla yağ emme özelliğine sahiptir. Buda sebzenin zararlı ve ağır hale gelmesini sağlar. Bunun yerine ızgara şeklinde pişirilmesi gerekir.
  • Patlıcanın kalp ve sağlıklı faydaları kolesterolü sınırlandırmaya son vermeyecektir. Patlıcanlar, yüksek tansiyonu kontrol ettiği ve stresi azalttığı bilinen biyoflavonoidlerde yüksektir.
  • Düzenli olarak patlıcan tüketimi kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Sebze kılcal damarları güçlendiren K vitamini ve biyoflavonoidler ile doludur.

Bir fincan patlıcan, pişirilmiş, kaynatılmış, hiç tuz eklenmemiş, drene edilmiş 2.5 gram diyet lifi vardır.

Protein

0.82 gram

Potasyum

122 mg

Fosfor

15 mg

Magnezyum

11 mg

Kalsiyum

6 mg

Demir

0.25 mg

Sodyum

1 mg

Çinko

0.12 mg

Bakır

0.058 mg

Manganez

0.112 mg

Selenyum

0.1 mcg

C Vitamini

1.3 mg

Vitamin B1 (tiamin)

0.075 mg

Niasin

0.594 mg

Vitamin B2(riboflavin)

0.02 mg

Vitamin B6

0.085 mg

Folat

14 mcg

Pantotenik Asit

0.074 mg

Vitamin A

37 IU

Vitamin K

37 IU

E Vitamini

0.41 mg

Nasıl Seçilir ve Saklanır?

Boyutları bakımından sağlam ve ağır olan patlıcanları seçmek ideal olacaktır. Bu sebzenin derileri pürüzsüz ve parlak olmalıdır. Renkleri mor, beyaz veya yeşil olsun canlı olması gerekir. Bunlar genelde altta bulunan etin zarar gördüğünü ve muhtemelen çürümüş olduğunu gösteren renk değişikliği, yara izleri ve çürükler içermemelidir. Bu detaylar dâhilinde sağlıklı sebze seçimi yapılır. Patlıcanın her iki ucundaki sap ve kapak, parlak yeşil renkte olmalıdır. Diğer meyveler ve sebzelerle yapıldığı gibi, mumlu olan patlıcanlar kesinlikle satın alınmaz. Patlıcanın olgunluğunu test etmek için, parmağın ucuyla cildine nazik bir şekilde bastırılır. Eğer geri yaylarsa patlıcan olgunlaşır, eğer bir girinti kalırsa bu sebzede sorun var demektir. Sert olan görünmelerine rağmen, patlıcanlar aslında çok çabuk bozulan sebze türleri arasında yer alır. Saklanmalarına kesinlikle dikkat edilmelidir. Sebze hem sıcağa hem de soğuğa karşı oldukça hassastır ve ideal olarak yaklaşık 50 Fahrenheit yani10 santigrat derece sıcaklıkta depolanması gerekir. Sebzenin delinmesinden veya iç etinin açığa çıkarılmasından sonra hızlı bir şekilde bozulma özelliği bulunan patlıcanlar kesinlikle saklanmamalıdır. Kesilmemiş ve yıkanmamış patlıcanı bir plastik torbaya koyarak saklamak gerekir. Birkaç gün boyunca uygun dereceye sahip buzdolabında saklamak mümkündür. Sıcaklık uygun değilse sebzenin cildine zarar verir, patlıcanın bozulmasına neden olur. Bunun yerine, buzdolabının içindeki bir rafa yerleştirerek saklamak daha uygundur. Plastik filme sarılı patlıcan satın alınırsa sebzenin nefes almasını engellemeli ve tazeliğini en üst düzeye çıkartmak için mümkün olan en kısa filmi üzerinden çıkarın. Bu sayede daha sağlıklı ve uzun ömürlü saklama sağlanır.

 

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.