Marul yapraklarında Bulunan Vitaminler ve Mineraller ve Faydaları

Sofrada yemeklerin yanında vazgeçilmez tamamlayıcı etkiye sahip olan marul yaprakları aynı zamanda vücut mekanizması için faydalı olan pek çok mineral ve vitaminleri kapsamaktadır.

Marulda Bulunan Vitaminler

Et, balık ve patates yemeklerine marul yapraklarından hazırlanan bol limonlu, sirkeli bir salata eklemek sadece yemeğin lezzetlerini arttırmaz, aynı zamanda sindirilebilme özelliklerini de önemli ölçüde artırır. Salatada birçok farklı vitamin, mineral ve organik madde bulunmaktadır.  Bu önemli bitki çok az kalori içeriğine sahiptir, çünkü 100 gram yeşillikte sadece on dört kalori bulunmaktadır . Düşük kalorili içeriğinden dolayı, salata genellikle diyabet hastası olan insanlar için kullanılır. Vitamin PP, insülin üretimi için bir aktivatör görevi görmektedir.

Marul Faydaları

Marul kapsamında yer alan bileşenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

İsim  Miktar Günlük Gereksinim 
kalori   15 Kcal  % 1
Karbonhidratratlar 2.79 g  % 2
Proteinler  1.36 g  %2
Yağlar 0.15 g   0.5
Kolesterol  o mg – – 
Gıda Lifleri  1.3 g  % 3

Faydaları

Garip gelebilir, ama marul; vitamin, sebze içerik mikro ve makro elementlerin en zenginlerinden  biri olmaktadır.  Bu önemli salatanın kapsamında proteinler, su, karbonhidratlar, yağlar, diyet lifleri ve şeker yer almaktadır. Marul yapraklarındaki çeşitli makro elementlerin, minerallerin ve vitaminlerin yüksek içeriği nedeniyle, bu sebze insanlığın bildiği en iyi on gıda ürününe girebilir. Bu sebzenin yiyeceklerin bilhassa yaşlılar tarafından dengeli bir şekilde yemlemesi önerilir. Sonuçta, insan bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etkileri bulunan bu önemli sebze; sinir sisteminin çalışma süreçlerini normalleşmesini sağlayan bir yapıya sahip olmaktadır.  

Marul aynı zamanda,  uzun bir hastalıktan sonra kaybedilen  güçlerin erken ve hızlı bir şekilde  toparlanmasını etkilemektedir.  Bu doğal olarak şifacı, iştah açacak, gıdaların mükemmel sindirilmesine katkıda bulunacaktır.  Yaprak marul yapraklarının yararı, uzun süredir kan temizleyici olarak kullanıldığı gerçeğinde bile fark edilir. Ayrıca, baş ağrısını tedavi etmeniz gerekiyorsa faydalıdır.

Marul yapraklarının vücut mekanizması konusunda sağlamakta olduğu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bağışıklık sistemini düzenleyen çeşitli antioksidanlar ve vitaminler içermektedir. Marul yapraklarında bu yararlı elementler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve kandaki koruyucu hücrelerin gelişimini ve aktivitesinin desteklenmesini sağlamaktadır.
  • Metabolizmanın düzenlenmesini sağlayan folik asit bakımından zengin olan Marul yaprakları; sinir ve hematopoietik sistemlerin çalışmasında önemli görevler üstlenmektedir. Marul yaprakları i çerdiği alkaloidler, katran a bağlı olarak balgam söktürücü, idrar söktürücü, yatıştırıcı ve antitusif özellikler taşımaktadır.
  • Böbreklerde ,karaciğerde, pankreas ve damar sisteminde yararlı etkilere sahip olan potasyum nitrik, sülfat ve hidrolik asit tuzları içermektedir.
  • Kandaki kolesterolün düşmesine sebep olmaktadır. Aterokskleroz, hipertansiyon ve obezitenin oluşmasını engeller.
  • Burun akıntısı, bronşiyal rahatsızlıklar, stres, psikolojik baskılar, sırt ve eklem ağrıları, artrit, kansızlık amfizem ve kabızlık konusunda tedavi edici özellikler taşımaktadır.
  • C vitamini vücut mekanizmasındaki bireysel safra asitlerinin dağılmasını teşvik eder. Bu şekilde kandaki kolesterol düzeyi azaltılarak karaciğerin işi kolaylaştırılmış olacaktır.
  • Marul yapraklarında bulunan serbest radikaller ve tokoferoller ile kanser riskine karşı koruma görevini üstlenir.
  • Çevrede bulunan zararlı gazlar, toksinler ve radyasyon gibi çeşitli olumsuz etkenlere karşı geçirgen bir bariyer oluşturur.
  • Eski zamanlarda antik Yunan şifacıları öksürmeyi durdurmak amacıyla iyi bir balgam söktürücü olarak kullandıkları salata suyundan yararlanmaktaydılar. Marul yaprakları, üst solunum yollarında oluşan çeşitli rahatsızlıkların giderilmesini sağlar. Aynı zamanda  hızlı bir iyileşmeye yol açar.
  • Kan akışının dengelerler
  • Kan damarlarının elastiki bir yapıya sahip olmasını sağlarlar
  • Anemi ve kan damarı hastalıkları muzdarip olan hastalarda tedavi edici özelliğe sahiptirler

 Besin Değerleri

Bir marul gibi küçük bir bitki bileşimi hayati bileşenleri gizler: Mineral tuzlar,  potasyum, magnezyum, bakır ve demir yanı sıra vitaminler K, E, C, B, D ve A. Kompleks içinde hepsi insan vücudu için oldukça yararlıdır.

Marulun besin değerlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Mineraller Değerleri  Oranı
Sodyum  28 mg   % 2
Potasyum  194 mg % 4
Kalsiyum   36 mg % 3.5
Bakır 0.029 mg  % 3
Demir 0.86 mg % 10
Magnezyum 13 mg % 3
Manganez 0.250 mg % 11
Fosfor 29 mg % 4
Çinko 0.18 mg %1.5

Vitaminler

Salata en çok A, B1, B2, B5, B9, C, E, H olmak üzere birçok vitamin içerir. Ayrıca salatada sodyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve diğer makro elementler bulunur. Eser elementler arasında ; demir, iyot, bakır, çinko, krom, flor ve diğerleri yer almaktadır.

Marul kapsamında yer alan vitaminler ve değerlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Vitaminler Değerleri  Oranı
B9 38  % 95
B3 0.375  % 2
B5 0.134  % 2.5
B6 0.090  % 7
B2 0.080  % 6
B1 0.70  % 6
7405 % 247
C 9.2 % 15
E 0.29 % 2
K 126.3 % 2

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.