Kış Mevsiminde Vücuda D Vitamini Almanın Yolları

Kış aylarında D vitamini nasıl alınır, güneşsiz günlerde D vitamini eksikliğinin yaşanmaması için neler yapılması gerekir, vücuda hangi yollarla kış aylarında vitamin alınabilir.

D Vitamini

D vitamini vücut açısından oldukça önemli bir vitamin türüdür. İnsan sağlığının devamı açısından mutlaka alınması gereken bu vitamin iki şekilde elde edilebilmektedir. Bunlar vücuda alınan besin maddeleri ile alınan vitamin ve sentez yoluyla üretilen olarak ikiye ayrılır. Güneşin UVB ışınları ile etkileşim sonucu D vitamini üretilir.

Bu bakımdan özellikle güneş açısından yetersiz olan ve çoğu günler güneşin kendisini göstermediği kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminini üretmek ve almak oldukça önemli bir konudur. Eksiklik durumunda özellikle bebeklerde ve çocuklarda raşitizm hastalığı sıklıkla görülmektedir.

Özellikle ülkemiz yıl boyunca güneş gören bir ülke olmasına rağmen toplumda D vitamini eksikliğinin görülmesi oldukça yaygın bir durumdur. Toplum genelinde yeterli düzeyde vitamin düzeyine sahip olan kişi sayısı oldukça azdır. Bu nedenle bu konuda bilinçli olup gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir.

Bu konuda risk altında olan kişiler şöyle sıralanabilir:

  • Sigara içenler
  • Sürekli kapalı ortamlarda çalışanlar
  • Aşırı kilolu olanlar
  • Hamile ve emziren kadınlar

Bu risk grupların bu vitaminin eksikliğinin görülme ihtimali oldukça yüksektir. O nedenle bunların özellikle kış aylarında daha dikkatli olmaları ve gerekli vitamin alımına özen göstermeleri uygun olacaktır.

Kışın D Vitamini Almanın Yolları

Güneş ışınlarından çok da fazla yaralanılamayan kış mevsiminde D vitamini almanın önemi daha da artmaktadır. Bu nedenle hangi şekillerde en fazla oranda vitamin alınabileceğini bilmek özellikle bu aylarda insan sağlığı açısından büyük önem kaydetmektedir.

Kışın D vitamini almanın birinci yolu diyettir. Yani gıdalar ve besinlerle vücuda vitamin alınmasıdır. Burada önemli olan nokta hangi besinlerin en çok oranda d vitamini içerdiğini bilerek buna göre bir beslenme düzeni oluşturulmasıdır.

Balık Türleri Oran  Hayvansal Gıdalar Oran
Uskumru 280 IU Yumurta Sarısı 20 IU
Somon (105 gram) 360 IU Dana Karaciğer (105 gram) 15 IU
Sardalya (52 gram) 250 IU    
Tuna (90 gram) 345 IU    

Görüldüğü gibi en yüksek düzeyde oranlar balık türlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle kış aylarında balık yönünden zengin bir beslenme düzeni tercih edilmesi gerekli olan vitamin miktarının alınması açısından büyük bir etkiye sahiptir.

Ayrıca hayvansal gıdalar içeriği olarak süt ve sütten imal edilen yoğurt, peynir, tereyağı gibi ürünler de yüksek içerikleriyle kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olmalılar. Bunların yüksek oranda etki etmeleri için az miktarlarda değil, yüksek oranlarda ve her gün tüketilmeleri gereklidir.

Damla halindeki takviyeler eczanelerden alınabilir

Kış aylarında vitamin alımı için uygulanabilecek olan diğer bir yöntem ise hazır vitaminleri vücuda almaktadır. Bu amaçla piyasa satılmakta olan D vitamini damlaları veya kapsülleri bulunmaktadır. Bu tür takviyelerle vücudun ihtiyaç duyduğu oranda vitamin almak mümkün olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konular da şunlardır:

  • Yüksek oranda vitamin içeren ampül türevi ilaçlar ile takviye yapıldığı durumlarda kişideki vitamin düzeyi bir hafta içerisinde yükselir yaklaşık yirmi gün sonra da bir miktar düşer. On gün daha azalmış olan bu seviyede devam eden vitamin düzeyi daha sonra sürekli olarak azalmaya başlar. Bu nedenle kış aylarındaki vitamin takviyesinde düzenli olarak birer aylık aralıklar kapsül halindeki vitamin ilacı takviyesi gerçekleştirilmelidir.
  • Kapsül haldeki vitamini ağız yoluyla almak kimi kişiler için zor olabilmektedir. Bu açıdan bunu bir sıvıyla karıştırıp içmek daha kolay olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu vitamini su ile karıştırmamaktır. Suya karıştırıldığı zaman dağılarak bardak kenarlarına yapıştığı için vitamin kaybı gerçekleşir ve istenilen netice alınamayabilir. Bu nedenle en iyisi süt ile karıştırarak içilmesidir.

Bunların dışında yine kış aylarında her ne kadar güneş her zaman görünmese de yine de kendisini gösterdiği zaman vücudu UVB ışınlarına maruz bırakmak da faydalı olacaktır. Bunun için vücudun en az yüzde yirmisi güneşi görecek şekilde açık bırakılıp, yaklaşık on beş – yirmi dakika boyunca güneş altında bırakılmalıdır. Ülkemizin bulunduğu enlem dolayısıyla güneşteki UVB ışınları saat 11:00 ile 15:00 saatleri arasında etkin olduğu için bu saatler arasında güneşe çıkılması gerekir.

 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.