Kemik ve Diş Sağlığı İçin Olumlu Etkisi Olan Vitamin
Vitaminler, vücutta katalizör görevi yapmaktadır. Yani maddelerin daha etkili olması için gereklidir. Bunlardan biri de D vitaminidir ve kemik, diş gelişiminde etkilidir.
İçindekiler
Kemik ve Diş Sağlığı İçin D Vitamini
Kemik ve dişin yapısında bulunan kalsiyum, vücuda alındıktan sonra emiliminin maksimum seviyede yapılabilmesi için D vitamini katalizör olarak kullanılmaktadır. Vücuda alınan kalsiyum, fosfor gibi minerallerin, sindirim kanalından emilimi için gerekli olan D vitamini, yiyeceklerle alınabileceği gibi dışarıdan tıbbi olarak ilaçlarla da alınabilmesi mümkündür.
Yağda eriyebilen vitamin özelliğini taşıyan D vitamini, her vücutta kullanılabilen bir vitamin olma özelliğini taşımaktadır. Besin ve ilaçlarla alınabilmesinin yanı sıra kişiler güneş ışınları ile de ciltlerinden D vitamini sentezi yapabilmektedirler. Güneş ışınlarını çok alamayan ya da almayan ülkelerde, şehirlerde yaşayan kişilerin erken yaşta kemiklerinde yumuşama, dişlerde dökülme ya da bunlarla ilgili rahatsızlıklar çok sık görülmektedir.
Büyüme ve gelişmenin en çok olduğu çocukluk ödeminde yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor alınsa da D vitamininde eksiklik varsa eğer sağlıklı bir gelişim söz konusu olamaz. Büyüme ve gelişmenin sağlıklı olabilmesi için bu dönemde bebeklere 15 günlük olduklarında mutlaka D vitamini damlaları kullanılmaya başlanmaktadır. Belirli aralıklarla da yapılabilecek kan testi ise D vitamini seviyesini ölçmek için yeterli olacaktır.
Kemik ve Diş Sağlığı İçin Gerekli Olan Diğer Vitamin ve Mineraller
Kemiklerin ve dişlerin yapısında bulunan kalsiyum minerali, vücuda alındıktan sonra emiliminin gerçekleşmesi için katalizör görevde kullanılan D vitaminin haricinde diğer vitaminlerde vardır. Vücuda besinlerle ya da tıbbi olarak alınan kalsiyum minerali, D vitaminin kullanılması ile maksimum seviyede emilimi sağlanabilir.
Kalsiyum emilimini maksimum seviyeye ulaştıran diğer vitaminlerden biri de A vitaminidir. A vitamini genellikle görme sağlığı, saç sağlığı gibi faydaları bilinse de kemikler ve dişler üzerinde de olumlu etkileri vardır. Yağda eriyen vitaminlerden biri olması ve besinler, tıbbi yollarla da alınabilen bir vitamin olmasının yanı sıra, fazlalığında da zehirlenme gibi belirtilerde oraya çıkabilmektedir. Kemik gelişiminde faydalı olan bu vitaminin fazlalığında yine kemiklerde sorunlara yol açabilir. Kişilerin bu vitamini doktor kontrolü olmadan kullanmamaları gerekmektedir.
Kalsiyumun böbreklerden atılımını azaltmak, vücut içerisinde daha fazla kalmasını sağlamak amacı ile K vitamini gerekmektedir. K vitamini, bağırsaklardaki floranın oluşması, kanın pıhtılaşması için gerekli olan bir vitamin olarak bilinse de, kandaki kalsiyumun böbreklerden atılımını minimal düzeye indirerek vücutta kalmasına yardımcı olmaktadır. Fakat kanda kalan kalsiyum, vücuda faydalı bir şekilde emilemediği taktirde vücut fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle K vitamini ve D vitaminin beraber kullanılması ve böylece vücutta tutulan kalsiyumun emiliminin maksimuma ulaştırılması sağlanmalıdır. K vitamini doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır.
Kemik ve diş yapısına katılan diğer bir mineral de magnezyum mineralidir. Bu mineral, kasların kasılma hareketlerinde önemli rol oynasa da, kemiklerin yapısında da büyük oranda bulunmaktadır. Magnezyum ve kalsiyum beraber çalıştıkları zaman, magnezyum, kalsiyumun hücreler içerisine alınmasını sağlamaktadır. Beslenme açısından büyüme ve gelişme için tüketimine ağırlık verilen kalsiyum mineralinin fazlalığında, kanda bulunan magnezyum mineralini baskılayarak kalsiyumun da emilimini engellediği bilinmektedir. Magnezyum eksikliklerinde çoğunlukla kas kasılma problemleri görüldüğü bilinmektedir. Fakat kasılma problemlerini takip eden diğer bir sorun da kemik sorunları olarak bilinir.
Kemik ve Diş Sağlığı İçin Gerekli Olan Vitamin Çeşitleri
Vitaminler vücuda alındıktan sonra eridikleri maddelere göre ikiye ayrılırlar. Yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K vitaminleri iken, suda eriyen vitaminler B vitaminleri ve C vitamini olarak bilinmektedir. Vücutta yağda eriyen vitaminler daha fazla tutulabilir ve depo edilebilirken, su da eriyen vitaminler günlük olarak alınması gerekmektedir.
Kemik ve diş yapısında bulunan fosfos, kalsiyum, magnezyum gibi vitaminlerin sindirim yolu ile alınmasından sonra kandan, hücrelerde kullanılabilmesi için hücre içine geçişini sağlayan yağda eriyen vitamin grubu katalizör görevi yapmaktadır. Yağda eriyen vitaminlerinde depolarında azalma olduğunda veya bu vitaminlerinde besinlerle alınmasında emiliminde sorunlar oluştuğunda kişilerin kemik ve diş yapılarında ciddi bozulmalar görülebilmektedir.
Kadınlarda özellikle menopoz döneminde azalan hormonlarında etkisi ile vücutta bozulan kalsiyum emilim sorunu çoğunlukla D vitamini depolarının arttırılması ile önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
İnsan vücudunda bozulan emilim ve depolardaki maddelerin azalması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklar, ayrıntılı kan tetkikleri ile saptanabilir ve önüne geçilebilir. Kişilerin kulaktan dolma bilgiler ile de eczanelerde kolaylıkla temin edebilecekleri vitaminleri doktor önerisi dışında kullanmaları, vücutta fazlalık yaratacağından dolayı zehirlenmelere, fayda yerine zarar vermelerine neden olabilmektedir.