Kemik Gelişiminde Etkili Olan Vitamin ve Mineraller

Sağlık sistemi söz konusu olduğunda kemikler genellikle hak ettiği ilgiyi görmez. Halbuki kemikler, kan hücresi yapımından hareket kabiliyetinin sağlanmasına kadar birçok önemli göreve sahiptir.

Kemik Sağlığının Korunması 

Kemiklerin güçlenmesi için hangi vitamine ihtiyaç vardır?

İnsan bedenini oluşturan en sert dokulardan biri kemik dokusudur. Bu dokular, vücudumuza şekil verir, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir yer tutar ve hayati minerallerin depolanmasını sağlar. Bu dokunun formunu koruması ve sağlıklı kalabilmesinin tek yolu da ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin sağlanması ile mümkündür. Aksi halde osteoporoz başta olmak üzere kemik dokusunda bozulma ve kemik erimesi gibi hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Çocuklarda vitamin ve mineral eksikliği görülmesi durumunda ise gelişim ve büyüme yavaşlar. Bu durumun önlenmesi ve kemik sağlığının korunması aslında çok kolaydır. Bunun için uygun bir diyet, düzenli olarak yapılacak hafif egzersizler ve belli saatler içinde yarım saat boyunca güneşlenmek yeterli olacaktır. Bu süreci anlamak ve desteklemek daha yüksek bir yaşam kalitesi sağlamak ve yaşlanma ile birlikte ortaya çıkabilecek kemik hastalıklarından korunmak için çok önemlidir. 

Kemik Gelişimi İçin Gerekli Olan Vitamin ve Mineraller

Gün içinde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayabileceğimiz en kolay yol uygun bir beslenme düzeni hazırlamaktır. Özellikle kalsiyum, magnezyum, K ve D vitaminleri içeren gıdalar kemik sağlığını korumak açısından büyük önem taşır. 

Kalsiyum: Diş ve kemik sağlığının yapı taşlarından biridir. D vitamini ile birlikte vücutta sentezlenerek iskelet yapısının güçlenmesinde büyük rol oynar. Eksikliğinde en sık görülen hastalıklardan biri kemik erimesi ve kas zayıflığıdır. Bunun dışında sağlıklı diş yapısının oluşmasında görev alır. Yüksek dozlarda alındığında ise böbrek taşı gibi hastalıklara neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yetişkin bireyler için uygun gördüğü kalsiyum dozajı günlük olarak 2500 mg civarındadır. 

1997 yılında İnsan Sağlığı Araştırma Merkezi tarafından 65 yaş üstü 318 gönüllü üzerinde yapılan çift kör deneylerde hiçbir ilaç kullanmadığı halde sadece kalsiyum ve D vitamini takviyesi alan osteoporoz hastalarının plasebo alan hastalara göre kemik mineral yoğunluğunda iyileşme görülmüştür. 

Magnezyum: Vücudun genel sağlığı için önemli minerallerden biri olan magnezyum, kalsiyum düzeylerini düzenleyen hormonlar üzerinde etkilidir. Vücudun ihtiyacı olan magnezyumun yaklaşık % 50 ile 60’ı iskelet sistemi içinde depolanır. Hücre zarı boyunca kalsiyumun taşınmasına yardımcı olur. Ek olarak, kemik yapısının dokusal gelişiminde kritik minerallerden biridir. 

K vitamini: Kemiklerin güçlenmesi ve çocukluk döneminde kemiklerin büyümesi açısından önemlidir. Eksikliğinde kemik yoğunluğunda azalma ve kırık oluşma riskinde artış görülmektedir. Yetişkin insanlarda nadir olarak K vitamini eksikliği görülse de çocukluk döneminde eksikliğine bağlı hastalıklar daha yaygın olarak ortaya çıkar. 

D vitamini: Çocukluk döneminde kemiklerin büyümesi ve yeniden yapılanmasında görev alan en önemli vitaminlerden biri D vitaminidir. D vitamini eksikliğinde vücuttaki kemikler şekillerini kaybeder ve kolayca kırılabilir. Yapılan çalışmalar kas ve kemik ağrılarının temel nedenleri arasında D vitamini eksikliği olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sağlıklı bireylerde 9 ve 70 yaş arasında günlük alınması gereken D vitamini miktarı 600 ile 4.000 IU arasında değişebilir. Bunun için öğle saatleri dışında yarım saat güneşlenmek önemlidir. 

A vitamini: Osteoblast adı verilen kemik yapı hücrelerinin oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde kemik yoğunluğunda azalma, kemik erimesi ve genel güçsüzlük hali ortaya çıkar.

Ulusal Sağlık Enstitülerine göre; yetişkin erkeklerde A vitamini ihtiyacı günlük 3000 IU, kadınlarda 2330 IU civarındadır. 

C vitamini: Minerallerin kemiklerde depolanabilmesi için gerekli olan kollajen oluşumunu destekler. Çalışmalar, C vitamini açısından yetersiz beslenme sonucunda kemiklerde kalsiyum emiliminin yavaşladığını göstermektedir. 

Sağlıklı Kemikler İçin Gerekli  Olan 8 Gıda

Kemik sağlığının korunmasında etkili olan gıdalar

Süt: Yağsız bir bardak süt günlük olarak alınması gereken kalsiyum dozunun %30’unu tek başına karşılar. 

Yoğurt: Kalsiyum açısından zengin olduğu kadar D vitaminini vücutta sentezleyebilmemiz için günde 1 fincan ölçeğinde yoğurt tüketmek önemlidir. 

Peynir: 100 gram beyaz peynir kalsiyum açısından zengin olduğu kadar A, K, B1, B2, B6 ve E açısından da zengindir. 

Yumurta: Tek bir yumurta günlük D vitamini ihtiyacının %6′ sını tek başına karşılar. 

Somon: İçerdiği omega 3 ve 6 yağ asitleri açısından kalp sağlığına olan faydaları sürekli vurgulanmakla birlikte günlük D vitamini ihtiyacının % 100’ünü tek başına karşılamaktadır. 

Ispanak: Lif, demir ve A vitamini açısından zengin olan ıspanak aynı zamanda günlük kalsiyum ihtiyacının %25’ini tek başına karşılayabilir. 

Portakal Suyu: Bir bardak portakal suyu kalsiyum ya da D vitamini içermez fakat, bu mineral ve vitaminlerin hücre içinde sentezlenebilmesi için gereken askorbik asit ve C vitaminini içerir. Kalsiyum emilimini hızlandırır. 

Tahıl ürünleri: Buğday gibi tam tahıl ürünleri günlük D vitamini ihtiyacının %25’ini karşılar. 

 

 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.