K2 Vitamini Nedir, Faydaları, Kullanımları ve Yen Etkileri

K2 vitamini özellikle kemiklerin güçlenmesinde, kanserin önlenmesinde ve beyin fonksiyonlarının çalışmasında önemli düzeyde rol oynayan etkilere sahiptir.

K vitamini İçeren Besinler

(100 gr için hesaplanmıştır.)

K2 Vitamini ve Faydaları

İskeletin bakımı dâhil olmak üzere vücuttaki birçok süreç için gerekli olan bir vitamin türüdür. Kemik sağlığında K vitamininin kalsiyum ve D vitamini ile ilgili rolünden daha az şey bilinse de araştırmalar diyetten yeterli K vitamini almamanın daha zayıf kemiklere ve kırık riskinin artmasına neden olabileceğini anlatıyor. K2 vitamini kemik sağlığı için en önemli K vitamini formudur. Son dönemler bilim adamları K2 vitamini ve kemik arasındaki ilişkiyi daha ayrıntılı olarak incelemektedir. Vitamin takviyelerinin bazı insanlarda kemik sağlığını nasıl geliştirebileceğini araştırmak için denemeler yapılmaktadır.  Bunun dışında olumlu faydaları arasında;

  • Kalsiyumun tüm yanlış yerlere girmesinin önüne geçer. Doğru yerlere girmesini sağlar. Mesela böbrek taşlarına neden olacak sorunları böbreklerden uzak tutar.
  • Kalp hastalıklarına neden olabileceği kan damarlarınızdan uzak tutar ama kemiklere ve dişlere girmesine yardımcı oluyor. Bu sayede kemikler kuvvetlenir ve dişler dayanıklı hale gelir.
  • İnsülin direncine ve insüline karşı çok hassas kalmaya yardımcı olur. Bu, kan şekerinin stabilize edilmesine, diyabetlere karşı korunmaya yardımcı olur.
  • Obezitenin bir sonucu olarak ortaya çıkan metabolik problemleri önler.
  • Seks hormonlarını optimize etmenize yardımcı olarak cinsel sağlığı teşvik eder. Örneğin; erkeklerde testosteron ve fertiliteyi arttırır ve polikistik over sendromlu (PKOS) kadınlarda bulunan yüksek düzeydeki erkek hormonlarının normale dönmesine destek olur.
  • Fiziksel aktiviteler esnasında enerjiyi kullanma yeteneğini artırarak egzersiz performansını artırmaya yardımcı olur.
  • Genel olarak K2 vitamini iyi düzeyde bir beslenme ile alındığı zaman optimal beyin fonksiyonu ve dejeneratif hastalığı önlemek için hayati önem taşımaktadır.
  • Hücreleri kanserli hale getiren ve hücrelerini sağlıklı kılan genleri eksprese eden genleri baskılayarak kansere karşı korur.
  • Kolajen ve elastin, cildin sıkılığını ve esnekliğini veren iki bileşenidir. Cilt yaşlandıkça, hem kolajen hem de elastini ve genç görünümünü onlarla birlikte kaybeder. Deri hücrelerinin, derideki elastinin kalsifikasyonunu önlemek için matriks-GLA proteinini serbest bıraktığı görülmektedir.
  • Prostat kalsifikasyonu prostat kanserinin gelişiminde önemli bir faktör gibi görünmektedir. Vitamin K2 ile alakalı yapılan çalışmalarda prostat kanseri riskini yüzde 63 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Karaciğer kanserinde K2 vitamini takviyesinin  nüksetmeyi azaltmaya ve ilerlemeleri geciktirmeye yardımcı olan etkilere sahiptir.
  • Kronik böbrek hastalığı olan ve diyalizi alan kişiler K2 vitamini eksikliği riski altındadır. Böbrek taşları için bir risk faktörü, cankurtaranlarda gösterildiği gibi, D vitamini miktarıdır. Ancak asıl sorun, Vitamin K2 vitamini ihtiyacı duyulmasıdır.
  • Vitamin K2’ye bağımlı proteinlerin, beyin ve merkezi ve periferik sinir sistemlerinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Beynin kendisinde bile bir antioksidan rolüdür.
  • Vitamin K2, damarlardaki kalsiyumu temizlemek için matriks-Gla proteinini aktive eder, kardiyovasküler faydalar. Damarların kalsifikasyonunun variköz venlere katkıda bulunduğu gösterilmiştir, bu yüzden Vitamin K2 de varisli damarları önleyebilir. Varisli damarlar her zaman sağlığımız için zararlı değildir, ancak çirkin ve rahatsız edici olabilir.
  • Polikistik over sendromu, testosteron ve DHEA sülfat (DHEAS) gibi bazı steroidlerin aşırı üretimi ile karakterizedir. Bir kontrol çalışmasında  K2 vitamini 8 haftalık D vitamini eksikliği olan kadınlar arasında Vitamin DK-kalsiyum ko-suplementasyonunun DHEAS seviyelerini ve testosteron seviyelerini azalttığı gösterilmiştir.

Eksikliği ve Takviyeleri

Vitaminin eksikliği kemik erimesine ve kireçlenmelerin yaşanmasına neden olmaktadır. Kemiklerde var olan kalsiyumdaki eksiklikleri olan kişilerin damarlarında da kalsiyum birikmesi gözlemlenmiştir. Bu vitamin eksikliği bazı kişilerde kalp hastalıklarına ve damar sertliklerine de yol açabilir. Eksikliği oluştuğu zaman insanların mutlaka uzman doktor desteği alması gerekir. Duruma göre ilaç ile takviye ve farklı tedavilere başlanır.

Takviyeleri

Araştırmalar göstermiştir ki, K2 vitamini takviyeleri çoğu insan için güvenlidir (insanlar, varfarin de dâhil olmak üzere belirli kan inceltici ilaçları almak, K vitamini takviyeleri kullanmamalıdır) ve postmenopozal kadınlarda kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Erkekler veya genç insanlar için potansiyel faydaları anlamak ve en uygun dozu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.  Bunlar dışında sığır eti, yumurtanın sarı kısmı ve peynirde yer alır.

Yan Etkileri

K2 vitaminde olan yan etkiler fazla alımlarından kaynaklı olarak meydana gelir. Fazla alımı zaman içinde yan etkilerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu süreçte uzman doktor ile görüşülmesinde fayda bulunur. Oluşabilecek yan etkiler arasında;

  • Yüksek düzeyde kan seviyesi
  • Yüksek düzeyde kalsiyum içeriği
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Aşırı iştah
  • Böbrek yetmezliği, oldukça nadir şekilde meydana gelen bir yan etkidir.


Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.