İştahın Açılmasını Sağlayan Vitamin Türleri ve Kullanımları

İştah sorunları bazen vitamin eksikliklerinden kaynaklı meydana gelebilir. Bu durumda vücuda giren vitamin türlerine bakılarak dengeli bir beslenme düzeni hazırlanmalıdır.

İştah ve Vitaminler

İştahın kapanması belli başlı vitaminlerin eksiklikleri ile meydana gelir. Bunların takviye edilmesi iştahın açılmasına olanak sağlar. Aşağıdaki vitamin eksiklikleri, diğer birçok semptomlar birlikte iştah kaybına neden olabilir.

  • B12 vitamini
  • A vitamini
  • Vitamin B1 (tiamin)
  • B6 Vitamini
  • Biyotin (nadiren olsa gözlemlenir ve en sık bebeklerde görülür)

Eğer bir vitamin eksikliğinden şüphe duyuluyorsa hangi vitaminin suçlu olduğunu belirlemek ve buna göre bunu desteklemek için bir sağlık uzmanına danışmak en doğru fikir olacaktır. Vitaminlerin eksikliklerinin çeşitli beslenme koşullarının yanı sıra yetersiz beslenme alımlarından kaynaklanabileceğini ve orta derecede sağlıklı beslenmeye sahip kişilerde oldukça nadir olduğunu unutmamakta gerekir. Bu yüzden takviye etmeye başlamadan önce doktoru görmek her zaman akıllıca olur. İştah artmasına katkı sağlayan vitaminlerin arasında  liderlik vitamin B12 ile askorbik asit yer alır. Bunların en doğru dozlarda ve zamanda kullanılması kilo kaybının önüne geçer. Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde iştahı açar.

İştah Arttıran Vitamin Türleri

Balık Yağı

Direkt kullanımı olmamasına rağmen, balık yağı iştah artırıcı özelliklere sahiptir. Kemik sağlığı ve sağlıklı kolesterol desteği gibi diğer birçok faydaya sahip büyük bir tamamlayıcıdır. Balık yağı ruh halini artırabilecek, stresinizi artırabilecek ve iştahınızı artırabilecek serotonin seviyelerini desteklemeye yardımcı olur. 

Erik Özü

Erik özü, iştahı arttırmak için takviyeler düşünüldüğünde akla gelen ilk şey değildir. Bu yaygın olarak mevcut iştah artırıcı takviyelerin çoğunda yer alır. Yalnız aynı faydaları sağlamak için kolayca kendi başına kullanılabilir. Yemeğin hazır olduğu zaman açlığı ateşlemek adına yemekten yaklaşık olarak yarım saat önce alınması gerekir.

B 12

Vitaminin kişilerin vücuduna adlınmasının aslında ana olan formu siyanobalamin formu şeklinde oluşmadır. Kompozisyon birçok vitamininin kompleksine sahip düzeydedir.  Ayriyeten bu vitamin karakteristik olan pembemsi renk tonlarıyla bir enjeksiyon çözeltileri olarak bulunabilmektedir. Bu vitamin çeşidi organizmanın aktivite olması adına büyük biyolojik önemi bulunur. Çünkü protein açısından metabolizması süreçleri ile kırmızı kan hücreleri üretiminde yer almaktadır. Farklı enzimlerde bir bileşen olarak çalışır. Sindirim sistemi tarafı bakımından önemsiz düzeyde B 12 mikroorganizmaları üretilir. Çoğu zamanda insanlar besinler ile beraber almaktadır. Bitkisel ürünler, etler, böbrekler, karaciğerler, balıklari, yumurta, süt ile diğer süt ürünlerinin alınması sağlanır. İnsanların iştahlarını uyandırmak adına fayda sağlayan vitamin besinlerde, mayada, vitaminli olan yonga türlerinde, ezilmiş tahıl ürünleri içinde yer alır. Kahvaltılık gevrek, enerji çubuğu ve içeceklerinde olabilmektedir.

Askorbik Asit ve C vitamini

Glikoza benzer tarzda organik bileşiktir ve kişilerinde beslenme süreçlerinde önemli düzeyde besin bileşeni şeklinde çalışır. Biyolojik fonksiyonların hepsinin yerine gelmesi belli başlı metabolik süreçler içinde koenzimi geri kazanma konusunda yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra antioksidan açıdan özellikler göstermektedir. Askorbik asit katılımları sayesinde safranın asitleri kolesterollerden oluşmaktadır. C vitaminleri iki değerlik durumundan üç değerlilik alanlarına aktardığı zaman demirin daha düzgün şekilde emilmesini sağlamaktadır. Etkisi altına giren glikoz daha az oranlarda sorbitol haline dönüşür. Askorbik asit içerikleri açısından zengin olan besin ürünleri içinde;

  • Frenk üzümü
  • Dereotu
  • Kırmızı ile tatlı yeşilbiber
  • Maydanozlar
  • Sarımsak
  • Brüksel lahanasında bulunur.

Tiamin

Tahıl ürünleri bu bakımdan zengindir ve tahılların içinde bulunmaktadır. Buğday, yulaf, karabuğday,  kırmızı pancar, turp, badem, kayısı, ıspanak,  fasulye, bezelye fındık tüketilmesi gerekenler besinler içinde ybulunur. Yüksek miktarlar olan B1 baklagil, maya, kepek, çimlendirilmiş olan tahılda bulunmaktadır.

Piridoksinin (B6 vitamini)

İştahın nasıl artırılmasıı ve vücut ağırlıklarının optimum hale getirileceği yönünde olan rolleri vücudun farklı metabolik süreçleri içinde aktif katılımcı olması durumudur. Amino asitlerin metabolizması içinde yer almaktadır. Yağ asitleri kolesterol içinde proteinlerin değişimine bağlı değişir. Bunun yanı sıra enzimlerin etkilerinin düzenleyicisi şeklinde hareket etmektedir. Vücudun doku kısımlarında proteinler doymamış yağ asitlerini daha düzgün asimile yapmasına yardımcı olur.

Preparatlar (tabletler)

Allohol

  • Bir yemekten sonra günde iki tablet şeklinde 3 ay alınır.

Eritromisin

  • Küçük dozlarda, yemeklerden önce alınması gerekir.

 Askorbik asit

  • Yemekten önce günde iki tablet şeklinde 1 ay boyunca düzenli bir şekilde alınması gerekir.

Yararlı olabilecek vitaminler ve kompleksler içinde;

  • C vitamini (çiğnenebilir olan tabletler formunda, enjeksiyonlar)
  • B12 vitamini (çiğneme tabletleri, kapsüller, enjeksiyonlar)
  • Vitaminler B3, B5, B2
  • Pikovit (tabletler şeklinde )
  • Doz (enjeksiyon şeklinde )


Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.