Gebelikte B12 Vitamini Eksilmesi ve Tedavi Süreçleri

Gebelikte B12 vitamininde yaşanan eksiklikler kendini belli başlı semptomlar ile belli eder. Bunlar ışığından uzman hekimler gerekli olan tedavi sürecini başlatırlar.

Hamilelik ve Vitamin

B12 vitamini fetusun sinir sistemi sorumludur, bu nedenle yetersiz olduğu zaman kadın vücudunda utero değerinde ciddi patoloji gelişebilir. Prensip olarak, tüm B vitaminleri fetal oluşum ve gebelik sürecinde önemli bir rol oynar. Yalnız B12’nin özel özellikleri vardır. Bu organik bileşiğin değerini anlamak için çok işlevli eylemini anlamak önemlidir. B12 vitamini doğrudan vücuttaki birçok işlemde yer alır ve aşağıdaki özelliklere sahip şekilde çalışır

  • Proteinlerin, karbonhidratların, yağların metabolizmasının normalleşmesi
  • Sürdürülebilir bir bağışıklık sistemi sağlama
  • İş yükünün artmasını sağlayan böbreklerin ve karaciğerin iyileştirme
  • Sindirim sürecinin iyileştirilmesi ve sindirim sisteminin aktivitesi
  • Kemik yapılarının oluşumu sürecine katılımı
  • Azalmış hemoglobin kanında normalizasyonu
  • Fetal sinir hücrelerinin stabilizasyonu, merkezi sinir sisteminin geniş lezyonlarının önleme

Eksikliğinin oluşması yukarıda bulunan işlevlerin yapılmaması anlamına gelir. Bundan dolayı bebekler zarar görmeye başlar.

Eksikliği Belirtileri

Bu vitaminin eksikliği çok tehlikeli duruma gelebilir. Anemiye ve sinir dokusunda değişikliklere yol açar. Bunlar dışında eksiklik oluşumunda meydana gelen belirtiler arasında;

  • Genel halsizlik durumu
  • Yorgunluk
  • Kırgınlık hali
  • Kötü ruh hali
  • Sinirlilik
  • İştah kaybı
  • Bozulmuş bağırsak hareketi
  • Kabızlık
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma
  • Baş dönmesi
  • Düzensiz kalp atışı
  • Ayak tabanlarında karıncalanma ile duyarlılık
  • Felç ve pelvik organların bozukluklarının azalmasına neden omurilik ve dejenerasyonu
  • İlerlemiş vakalarda anemi gelişebilir.

Eksikliği Neye Sebep Olur Ve Bebek Üzerinde Etkisi

Hamilelikte B12 vitamini eksikliği düşük doğum ağırlığı ve yüksek kolesterol riskinin oluşmasına neden olur. Ayrıca B12 vitamini eksikliği oluşması bebeğin vücudundaki tokluk hormonu leptin seviyesini etkiler. Çalışmalar bu bebeklerin  insüline daha fazla direnç gösterdiklerini ve tip 2 diyabet geliştirme riskinin arttığını göstermektedir. Leptin yağ dokusu tarafından salgılanan bir peptit hormonudur. leptin gıda ihtiyacını azaltır, iştahı bastırır ve beyindeki doygunluk merkezinin çalışmasını düzenler. Çalışmalar, fazla kilonun gıda alımına yanıt olarak leptin seviyelerinde artışa neden olduğuna işaret eder. Bu daha fazla aşırı yeme, obezite, insülin direnci ve tip 2 diyabetes mellitus yol açabilmektedir. B12 vitamini eksikliği genellikle anemi ve depresyona yol açar. Vitamini eksikliği olan kadınlardan doğan bebeklerin gelecekte diyabet ve diğer metabolik bozuklukların gelişimini tehdit eden daha yüksek bir leptin düzeyine sahip olmaları riski oldukça yüksektir.

Ne Yemeli

Bitkiler B 12 vitamini sentezleyemezler ve düşünülenden daha değerde bulunur. B 12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı gıdalarda yer alır. En zengin yan ürünler, özellikle sığırların karaciğer ve böbrek kısımlarıdır. İçeriği bu üründe sırasıyla 100 g ve 60 µg’ye ulaşır. Bir ay içinde sığır karaciğerinden iki porsiyon tüketmek B12 rezervinin vücutta depolanması adına yeterlidir. Bunlar dışından vejeteryan olan kişilerin süt ürünleri tüketmesi gerekir. Hatta vücutlarından değer düşüklüğü mevcutsa uzman kontrolü dâhilinde ek takviyeler bile alması gerekebilir. Zaten gebelik sürecinde eksiklik meydana gelirse ek uzaman isteği ile kullanılacak olan ek takviyeler ile bu sorun giderilir. Düzene girmesine engel olacak her türlü etkenden kaçınılması da önemlidir.

Tedavi

B12 vitamini veya folat eksikliği sorunun tedavileri altında yatan sebep ve etkene bağlı değişmektedir. Çoğu insan eksik vitaminleri düzene sokmak adına enjeksiyon veya tabletlerle kolayca tedavi süreci başlatılır Vitamin B12 eksikliği anemisini sorunu tedavi altına almak genelde hidroksokobalamin ismi verilen bir formda B12 vitamini enjeksiyonları ile gerçekleştirilir.

Öncelikli olarak iki hafta boyunca ya da ortaya çıkan belirtiler düzelmeye başlayıncaya kadar bu enjeksiyonların kullanılması gerekir. Enjeksiyonların kullanımı hamilelikte uzman doktorun kararı ile verilmelidir. Bu ilk dönemden sonra tedavi süreci B12 vitamini eksikliğinin nedeninin beslenme düzeni ile alakalı olup olmadığına bağlı olacaktır. Bazı ülkelerde bu vitaminin eksi değerlere düşmesinin en sık sebep ve etkeni beslenme ile alakalı olmayan pernisiyöz anemidir.

Beslenme

B12 vitamini eksikliği hamilelikte beslenmedeki vitamin eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkıyorsa, her gün yemeklerin arasında almak için B12 vitamini tabletleri uzman tarafından reçete edilebilir. Alternatif olarak bu süreçte iki kez bir hidroksokobalamin enjeksiyonu gerekli görülebilir. Vegan diyetini takip eden kişilerde vitamini yeteri kadar B12 vitamini almayı zor bulmuş insanlar, yaşam boyu B12 vitamini tabletlerine ihtiyaç duyabilmektedir. Her ne kadar az yaygın olsa bile uzun süren zayıf bir beslenme düzeninin yol açtığı B12 vitamini eksikliği olan kişilerin vitamin B12 düzeyleri normale dönmesinden ve beslenmeleri düzene sokmalarından sonra takviye olan tabletleri bırakmaları uzman tarafından tavsiye edilir. Devam etme bırakma işlemleri konusunda kişilerin kesinlikle kendilerinin karar vermemesi de önemlidir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.