Gebelikte B12 Değerleri Kaç Olmalı, Eksikliği ve Alımı

Gebelik dönemi sürecinde B12 vitaminin normal referans değerleri arasında olması oldukça önemli olan bir durumdur. Aksi olan durumlarda bebeklerde sorunların olması kaçınılmaz hale gelir.

Hamilelik Dönemi

B12  sinir sisteminin sağlığını korumak için önemlidir. Aynı zamanda gebelik esnasında folik asit ile birleştiği zaman B12 takviyelerinin bebeklerde de spina bifida, spinal, merkezi sinir sistemi, doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabileceğine inanılmaktadır. B12’yi takviye edilmiş gıdalarda (soya veya soya sütü), balık, kümes hayvanları, yumurta ve sütlerde bulunur. günde yaklaşık 2,6 mcg (mikrogram) almayı hedeflemeli ama bu alımın elde edilmesi için takviyeler kullanılması yardımcı olacaktır.

B12 vitamini gebe kalmayı düşünen kadınlar tarafından alınmalıdır. özellikle uzman doktorlarda bu konuda takviyeleri reçete eder.

Takviyeler dışında besin maddelerinin beslenme düzeni içine alınması da değerlerin dengelenmesi adına destek olur.

Doğal Gıda Kaynakları

  • Somon
  • Soya sütü ve ürünleri
  • Karides
  • Çim beslenen sığır karaciğer veya bonfile
  • yoğurt
  • Güçlendirilmiş tahıllar
  • Kırmızı et
  • İsviçre peyniri
  • Süt
  • Süzme peynir
  • Morina

Hamilelikte Nasıl Yardımcı Olur?

  • Bebeğin nöral tüp formasyonu, beyin ve omurga gelişimi adına gerekli olan vitamindir.
  • Folat (B9) ile birlikte DNA sentezi ile kırmızı kan hücreleri üretmeye çalışır.
  • Beynin, sinirlerin, kan hücrelerinin gelişimine ve işleyişine yardımcı olmak adına çalışır.
  • Yağların, karbonhidratların ve proteinlerin metabolize edilmesine yardımcı olarak enerjiyi, ruh halini ve stres seviyesini artırmaya yardımcı olur.
  • Miyelin ve yağ asitlerinin sentezini düzenleyerek normal merkezi sinir sistemi ile nörolojik fonksiyonların korunmasına yardımcı olur.

Değeri

140-540 pikogram /mililitre (mL) aralığındadır. Bu değerler testin yapılacağı laboratuvarda kullanılmakta olan cihazlara göre değişebilir. Bundan kaynaklı olarak test sonucun yazdığı referans değerlerinin yorumlama aşamasında baz alınması önemlidir. Testin sonucunun değerlendirilmesi uzaman doktor tarafından yapılmalıdır. Kişi kendi kendine yaptığında farklı veriler elde edebilir ve oldukça yanlış bir yol izleyebilir.

Yeterli Vitamin Alınmazsa Belirtiler

Çocuk doğurma çağında olan kadınlar için B12 eksiklikleri oldukça nadir şekilde gelişir. Yalnız ortaya çıkarsa, gelişmekte olan bebeğin bir NTD (Nöral Tüp Defekti) geliştirmesi riski artacaktır. Bu,düşük B9 (folat) nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlara benzer. Oluşabilecek olan ciddi doğum kusurları arasında;

  • Anensefali, omurilik ve beyin düzgün şekilde oluşma meydana getirmez.
  • Encephalocele, beynin parçaları itmeye başlayabilir.
  • Spina bifida, bebeğin omurgası doğru oluşturma konusunda sorunlar yaşanır.

Bu doğum kusurları herhangi bir ailede mevcutsa üçlü bir ekran testinin yapılmasını uzaman ister. B12 vitamini eksikliği olduğuna inanan kişiler, ayrıca depresyon, anksiyete, yorgunluk veya uykusuzluk çeken kişiler derhal uzman doktora başvurmalıdır. Beyin hasarı ciddi yetersizlik olan durumlardaortaya çıkabilir. herhangi bir vitamin eksikliği vücuda veya gelişmekte olan bebeklerin vücuduna zarar vermesini önlemek için tüm endişeler mutlaka uzman doktor ile paylaşılmalıdır. Bu durum oldukça önemlidir.

Gebeliktem önce B12 vitamini eksikse, doktor B12’yi folik asitle takviye edilmesimi isteyebilir. Bu takviyelerin her ikisi birlikte gelişmekte olan bebeklerde doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olacaktır. Aynı zamanda omurilik ile merkezi sinir sistemini etki altına alan kusurlarla mücade konusunde destek sağlayacaktır.

Eksik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Belirtiler arasında zayıflama, yorgunluk, hızlı kalp atımı, nefes almada sorun, soluk deri görüntüsü, boğaz dili, kanamalar, mide sorunları, kilo kaybı, ishal, kabızlık tarzında kolay şekilde morarma yer alır. Eksiklik olmasının nedenleri arasında gıdalardan B12 vitamini emilimi, pernisiyöz anemi, ameliyat sonrasında malabsorbsiyon ve diyet yetersizliği yer alır. Yalnız çoğu zaman B12 vitamini eksikliği oluşumun nedeni bilinmez. Eksiklik riski doktor tarafından semptomlar, diyet, önceki tıbbi ile cerrahi geçmişi varsa ve tam kan hücresi sayımı temelinde değerlendirilir. Eksikliğinin belirlenmesinden sonra gebelikte uzman doktorun verdiği takviyeler ve alınması gerekenler için söylediklerine dikkat edilmesi gerekir. Böylelikle hem bebek hem de anne sağlığı korunacaktır.

Emzirme

Bebeklerin 6 ay boyunca doğumu günlük 0,4 mcg B12, 7-12 aydan 0.5 mcg tüketmelidir. hayvansal ürünler tüketmeyen kadınlardan sadece anne sütü alan bebekler, B12 vitamini için çok kısıtlı rezervlere sahip olabilir ve doğum ayları içinde bir yetersizlik geliştirebilir. Sıkı bir vejeteryan veya vejeteryan diyetini takip eden emziren kadınlara takviyelerle ilgili bir çocuk doktoruna danışılması gerekir. Hamilelik sürecinde veya emzirme döneminde et akşam yemeği için uygun değilse, B12 alımını uzman doktor ile anne ya da babanın bebekleri için konuşması gerekir. Tedavi sürecinde anne ile babaların tüm detayları takip etmesi gerekir. Bu sayede eksilen değerler normal referans aralığına hızlı şekilde geri dönecektir. Bebek sağlığı için gereken bir durumdur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.