Hamilelik Sürecinde Folik Asit Alımı Önemi ve Değerleri

Hamilelik öncesi ve sürecinde en önemli vitaminler arasında ilk sıralarda folik asit alımı yer alır. Bu vitamin düzenli şekilde alındığında bebek ve anne sağlıklı zaman geçirir.

Hamilelikte Folik Asit

Bu vitamin insan vücudundaki birçok temel işlemi aktif olarak etkileyen suda çözünen bir vitamindir. Ne yazık ki, vücudun kendisi folik asidi sentezleyemez. Çünkü ince bağırsakta yaşayan bakteriler tarafından yapılır ve sadece küçük miktarlardadır. Yani bunun için temel ihtiyaç sadece dışardan karşılanabilmektedir. Özellikle önemli olan gebeliğin ilk üç ayında folik asit alımıdır. Bu sırada, fetüsün nöral tüpü oluşur. Omurilik ve beyin içeren insan sinir sisteminin birincil formudur. Bu sırada B9 vitamini eksikliği en ciddi sorundur. Çoğu kez düzeltilemeyen sonuçlara yol açabilir. Fetüste nöral tüp defektleri oluşmasa bile annede folik asit eksikliğine karşı, çocuk daha sonra psikozlardan, nevrozlardan veya zihinsel gerilikten muzdarip olabilir. Ayriyeten bebeğin doğumundan sonra B9 vitamini almayı bırakması tavsiye edilmemektedir. Çünkü çocuk bunu sadece anne sütü ile beslenirken alır. Vitaminin eksikliği bu kadar nadir bir fenomen değildir. Daha önce bahsedildiği gibi vücutta birikme neredeyse imkânsızdır ve bağırsağın yararlı bir mikroflorası tarafından çok küçük miktarlarda üretilmektedir. Vitaminin eksikliği hızla gelişir, ilk belirtiler sadece bir hafta içinde fark edilir hale gelmektedir ve bir ay sonra durum kritik bir seviyeye ulaşır. Hamile bir kadının vücudunda vitamini eksikliği belirtileri arasında;

  • Cilt sorunları
  • Sinirlilik
  • Yorgunluk
  • Azaltılan verimlilik
  • Bellek ve dikkat sorunları
  • Akne
  • Pigmentasyon
  • Şiddetli kilo kaybı
  • Soluk vardır.

Ne yazık ki hamile olan kadınlar meydana gelen semptomlara her zaman dikkat etmemektedirler, Hamilelik veya stres sırasında normal bir durumun belirtileri olarak adlandırılır.

Bu vitaminin eksikliği ele alınmadığı zaman hem hamile kadının sağlığı hem de doğmamış çocuğun sağlığı için tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Folat bakımından zengin gıdaların düzenli kullanılması (mercimek, fasulye, ıspanak, kuşkonmaz, yeşil salata) bu vitaminin ihtiyacını kısmende olsa ortadan kaldırabilir.

Ürün adı

Bir kısımda folat içeriği, μg

Günlük Tüketim Oranının Yüzdesi

Mercimek

               358

                                    90

Fasulye

294

74

 Ispanak

263

  65

Kuşkonmaz

262

                                     65

Yeşil salata

 

177

 

                                    44

 

Gebelikte Folik Asit Dozu

Folik asit yanı sıra başka bir ilaç al, normlara sıkı bir şekilde uymalıdır.  Gebelik süreci içinde günlük folik asit alımı günde 400 μg’dir. Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, folik asit, B alınması gereken ilgili uzmanlar tarafından daha özellikle hamile kadınlar için miktarlardır. Organik bir bileşik olan B9 vitamini, alerjiye neden olabilir. Bu nedenle yüksek dozda folik asit içeren ilaçları alırken, buna eğilimli olan kişiler dikkatli olmalıdır. Yalnız uzun süreli folik asit dozlarının uzun süreli uygulanmasının ana dezavantajı, bu hastalığa özgü nörolojik bozuklukların devam eden ilerlemesi ile birlikte megaloblastik aneminin semptomlarının gizlenmesidir. Bundan kaynaklı olarak folik asit içeren vitaminleri seçmek adına dikkatli bir şekilde, hamile kadına ve fetusa vücuda zarar vermemek için doza özel dikkat gösterilmesi gerekir.

Bebeğin omurga geliştiği zaman, gebe kalmaya çalışmada ve hamileliğin ilk 12 haftasında, tüm kadınların günlük 400 mikrogram düzeyinde folik asit takviyeleri almaları uzmanlar tarafından önerilir. Hamile kalmadan daha önce folik asit takviyeleri alınmadıysa hamile olduğunu öğrenen kişiler öğrendikleri andan itibaren alım yapmaya başlamalıdır. Bu takviyeleri eczanelerden, büyük süpermarketlerden, sağlıklı gıda mağazalarından veya doktorunuzdan reçete ile kolaylıkla satın alınabilir.

Daha yüksek dozlar gerektiği zaman;

Bazı kadınlara, nöral tüp defektlerinden etkilenen bir hamilelik riski daha yüksek düzeydeyse, 12 haftalık hamilelik dönemine kadar günlük 5 miligram folik asit dozunu almaları uzman doktor tarafından önerilmektedir.

Aşağıda bulunan durumlar daha yüksek risk alınır.

  • Kadın veya eşin nöral tüp defektinin var olması
  • Daha öncedeb nöral tüp defekti sorunundan etkilenmiş bir hamilelik geçirilmişse
  • Kadın veya eşinin aile öyküsü nöral tüp defektleri varsa
  • Diyabet işle alakalı sorunlar varsa

Yukarıdakilerden herhangi bir tanesi kadının yaşamı için geçerliyse uzman doktor ile görüşülmesi gerekir. Yüksek dozda folik asit reçete edilebilme durumu ortaya çıkabilir. Doktor veya ebe hamilelik sırasında ek tarama testleri de önerebilir. Ayrıca anti-epileptik ilaç alınıyorsa daha yüksek dozda vitamin asit almanız gerekebilir. Bu vitaminin eksikliğine neden olan üç sebep arasında;

  • Gıda ile vitamin yetersiz alımı
  • B9 vitamini için artan ihtiyaç
  • Bağırsakta vitamin emiliminde rahatsızlık

Vitamin asit insan vücudunda birikmez, stoğu günlük olarak yenilenmesi gerekir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.