Hamilelik Döneminde Folik Asit Kullanımının Süresi

Hamilelikte folik asit kaçıncı aya kadar kullanılır, gebelikte kaç hafta süreyle folik asit kullanmak gerekir, gebeliğin kaçıncı haftasında folik asit bırakılmalı hakkında makale.

Gebelikte Folik Asit Kullanımı

B grubu bir vitamin olan folik asitin hamilelik öncesi, hamilelik dönemi ve emzirme döneminde kullanılması günümüzde uzmanlarca kesinlikle tavsiye edilmektedir. Folik asit eksikliğinde özellikle hamile kadınlarda ve fetusta görülebilecek olan hastalıklar artış gösterdiği için bu durum kesinlikle ihmal edilmemelidir. Folik asit eksikliğinde görülebilecek olan hastalıklar annede:

  • Makrositik anemi
  • Kolon, uterus ve mide kanserleri
  • Kalp ve damar hastalıkları

Fetusta oluşabilecek olan hastalık ise:

  • Nöral tüp defekteleri

Bu vitamin gebelik öncesi ve esnasındaki bu hastalık önleyici etkisini vücuttaki hemosistein seviyesini düşürerek gerçekleştirmektedir. Vücutta yüksek oranda bulunan hemosisteinin gebe kalmayı güçleştirdiği ve  gebelik esnasında da düşük olma ihtimalini oldukça artırdığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu nedenle bu vitamin yetersiz miktarda alınırsa vücuttaki hemosistein seviyesi artacağı için bu tür rahatsızlıkların görülme ihtimali oldukça artmaktadır.

Hamilelikte Folik Asit Kullanım Süresi

Folik asit kullanımının bu tür faydalarından dolayı bu vitaminin kullanımı hamilelik öncesinden başlayıp hamilelik döneminde de devam etmelidir. Normal şartlar altında günlük doz tavsiyesi 170 mcg iken hamilelik döneminde bu oranın 370 mcg ile 470 mcg arasında olması tavsiye edilmektedir.

Hamile kalındıktan sonra da devam eden vitamin takviyesinin miktarı ve kullanılması gereken süre şu şekildedir.

Alınması gereken günlük miktar Gebelikte kullanılması gereken süre
400 mcg  12 hafta

Görüldüğü gibi hamilelikte kaçıncı haftaya kadar bu vitaminin alınması gerektiğinin yanıtı üç ay, on iki haftadır. İlk üç aylık dönemi kapsayan bu süreçte her gün 400 mcg olacak şekilde bu vitaminin alınması gerekmektedir.

Özellikle folik asit eksikliği fazla olan kadınların bu konuya daha dikkat etmeleri oldukça uygun olacaktır. Bu vitamin grubunun kişide eksik olduğunu gösteren bazı belirtiler şunlardır:

  • İshal
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Sinirlilik hali
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik

Bu belirtilerin folik asit eksikliğine işaret etmesi için dikkat edilmesi gereken nokta bunların görülme sıklığıdır.  Zaman zaman görülen bu belirtiler akla bu durumu getirmezken, bu belirtilerin daha sık bir şekilde deneyimlenmesi akla bu vitaminin eksikliğini getirmelidir.

Bu vitaminin gebe kadınlardaki kırmızı kan hücresini artırma özelliği sayesinde hastalıklara karşı önleme görevi yerine getirmesi için kırmızı kan hücresinin uygun seviyelere gelmesi seki ile on iki haftayı bulmaktadır. Bu nedenle bu vitamininin kullanma zamanı gebelik öncesi zamandan başlayarak hamileliğin ilk üç aylık dönemini kapsayan ilk trimester zamanı boyunca devam etmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda gebelik öncesi haftalarda da bu vitamin alınmalıdır. Bu konuda tavsiye edilen süre planlı hamilelikler için hamilelikten 12 hafta önce folik asit alımına başlanması şeklindedir. Eğer planlı gebelik değilse hamilelik şüphesi oluştuğu veya net olarak örenildiği zaman vakit kaybetmeksizin bu vitaminin günlük 400 mcg olacak şekilde takviyesine başlanmalıdır.

 

Folik Asit Risk Grupları

Hamilelik öncesi ve esnasında bu vitaminin kullanımı tüm kadınlar için tavsiye edilen bir durumdur. Bunun haricinde bazı risk gruplarına dahil olan kadınların mutlaka kullanmaları önerilmektedir. Bu risk grupları şöyle sıralanabilir:

  • 18 yaşından küçük, 35 yaşından büyük olmak
  • Daha önce dörtten fazla doğum gerçekleştirmiş olmak
  • Sosyo ekonomik düzeyi düşük olmak
  • Daha önceden nöral tüp defekteli doğum yapmış olmak
  • Sigara ve alkol kullanıyor olmak

Bu risk gruplarından birisine dahil olan kadınların bu vitamine duydukları ihtiyaç diğer kadınlara kıyasla daha fazla olduğu için bunların hiçbir şekilde bu vitamini kullanmayı ihmal etmemeleri gerekmektedir. Özellikle sosyo ekonomik düzeyin yetersizliği yanında bu konudaki bilgi eksikliğini ve gebelik öncesi ve esnasında yetersiz ve dengesiz beslenmeyi getirdiği için daha büyük risk altındadır.

Normalde 400 mcg olan tavsiye edilen doz miktarı bu kadınlar için günlük olarak 4 miligrama kadar çıkabilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte doğum anomalilerinin sayısında artış meydana geldiği için 35 yaş üstü kadınların hamileliklerini iyi bir şekilde planlamaları ve gebelik öncesi mutlaka takviye almaya başlamaları gerekmektedir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.