Hamilelerde A Vitamini Alımının Zararları Nelerdir

Hamilelik sürecinde A vitamini değerlerinin normal düzeylerde olması gerekir. Eksikliği ya da fazlalığı olması durumunda mutlaka uzman hekim ayarlamasını yapılmalıdır.

Hamilelikte

A vitamini göz sağlığı, bağışıklık fonksiyonu ve fetusun gelişimi için önemlidir. A vitamini eksikliği, özellikle Afrika ve Güneydoğu Asya’da, dünyanın birçok yerinde bir halk sağlık sorunları içinde yer alır. Gece körlüğü şeklinde görme bozukluğuna yol açabilir. Çocuklarda kızamık ve ishal enfeksiyonları dâhil olmak üzere çocukluk çağı enfeksiyonlarından kaynaklanan morbidite ve mortalite riskini artırır. Hamile kadınlar özellikle fetüs ve bu dönemde kan hacmindeki fizyolojik artışın hızlandırılmış geliştirme nedeniyle onun üçüncü trimesterde, gebelik sırasında A vitamini eksikliğine yatkındır.  A vitamini takviyesi günlük küçük dozlarda hamile kadınlara sağlanan bazı kanıtlar olmasına rağmen ya da haftalık olarak, gebeliğin ilerleyen aşamalarında anne serumunda retinol seviyelerindeki düşüş yavaşlatmak ve gece körlüğü belirtileri azaltma özelliğine sahiptir.  Gebeliğin ikinci veya üçüncü üç aylık dönemlerinde başlayarak bugüne kadar mevcut kanıtlar hamilelik esnasında sağlanan A vitamini takviyeleri, annelerin morbidite riski ile mortaliteyi azaltmak olmadığını düşündürmektedir. Hamile kadınlar, sağlıklı gıdaların dengeli bir şekilde alınmasıyla elde edilen doğru yiyeceği yemeye şiddetle teşvik edilmelidir. A vitamininin sağlıklı bir hamilelik için gerekli olan bir antioksidan olduğunu bilmek çok önemlidir. A vitamini kritik bir rol oynayan birçok besleyiciden biridir:

  • Vücudun homeostaziyi sürdürmesine yardım
  • Anemi önlenmesi
  • Hamilelik sırasında metabolizmayı destekleyen
  • Gebelikte doku bakımı ve gelişimi (hücre büyümesi)
  • Özellikle kemikler, dişler, deri ve görme gibi fetal gelişim

Gebelikte ve Laktasyonda

Önceden hazır olan A vitamininin (ULs) kabul edilebilir üst alım seviyeleri (ULs), 19 yaşından büyük kadınlar için gün içinde 3,000 mcg RAE veya 10.000 IU’dur. A vitamini, insan beslenmesinde iki biçimde mevcuttur. Birincisi, retinol ve retinil ester olarak bilinen, hayvansal gıdalar, süt ürünleri, et ve balıktan elde edilendir ve önceden oluşturulmuş A vitaminidir. İkincisi, en çok görülen turuncu, kırmızı, sarı meyveler ile sebzelerdendir. Ayrıca çeşitli koyu yeşil yapraklı sebzelerden gelen beta-karoten (aynı zamanda alfa-karoten ve beta-kriptoksin) olan provitamin A karotenoidlerdir. Vitamin çeşitli gıdalardan kolayca temin edilebilir. Hamilelikte sağlığı ve gelişmekte olan çocuğun sağlığını korumanın en iyi yoludur. Vitamini içermekte olan havuçlar, kabak, tatlı patates, brokoli, kayısı, ıspanak, kabak ve karaciğeri içeren tam bir gıdaları bu süreçte yemek gerekir. Karaciğer yağı, süt ve yumurta gibi besinlerde tüketilmelidir.

Hamilelikte doğru miktarlarda A vitamininin alınması bir dengeleme eylemidir. Çok fazla gelişmekte olan bebeğe zarar verebilir. Doğum kusurlarına yol açabilir. Anne adayının ve bebeğinin gelişimi için çok az risk taşır. Sağlıklı düzeyde bir alım bebeğin normal gelişim için ihtiyaç duyduğu besin desteğini almasını sağlar.

Çok Fazla Alımı

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda, uzun yıllar boyunca gün içinde 1,5 mg A vitamini kullanmak kemikleri etkileyebilir ve bu yaşlandıkça kırılma olasılığının artmasını sağlar. Özellikle yaşlı olan insanlar için, osteoporoz riski olan kadınlarda, kemiklerin zayıflamasına sebep olan bir durumdur. Karaciğeri  haftada bir  defadan daha fazla yerseniz, aşırı düzeyde A vitamini alıyor olabilirsiniz. Birçok multivitamin bu tarz vitamin içeriğine sahiptir. Balık ile karaciğer yağı tarzında diğer takviyeler de içermektedir. A vitamini içeriğine sahip takviyeler alınırsa gıda ve takviyelerden günlük alımın 1.5 mg’ı geçmediğinden emin olmak gerekir. Her hafta karaciğerin tüketimi yapılırsa, bu vitaminleri içeren takviyelerin alınması gerekir.

Çok miktarda bu vitaminleri bulundurmak doğmamış bebeğe zarar verebilir. Eğer gebelik sürecinde bir anne adayıysanız veya bebek sahibi olmak adına düşünceler bulunuyorsa, karaciğer veya karaciğer ürünlerinin yenmemesi gerekir. Çünkü bunlar vitaminler açısından çok yüksektir. Ayrıca vitamin içeren takviyeleri almaktan kaçınmakta çok önemlidir.

Çok Az Alımı

Tüm dünyada kadınlar üzerinde gebelik sürecinde yapılan çalışmalar göz önüne alındığında, bazı kültürlerde kadınlarının bu vitaminin eksikliğinden muzdarip olması önemli bir detaydır. Vitaminlerin eksikliği çoğu zaman gözün üretilmemesinin yanı sıra korneanın ve gözün konjunktivasının kalınlaşması olan kseroftalmi gelişimine yol açar.  Çalışmalar eksikliğinin diğer etkilerini de bildirmiştir. Bu durum, anemi insidansının artmasının oluşmasına, hamile ve emziren anneler ile bebek çocuğunun hastalıklara karşı bağışıklığının azaltılmasını ortaya çıkartabilir. Çocuklarda bu vitaminlerin eksiklikleri yavaş büyüme ve gelişime sorunun yaşanmasına sebep olabilir. Bu vitamin eksikliğinin anneler ve bebekleri üstünde ortaya çıkarttığı zararlı etkileri içinde  ölümde bulunur. Bu risk zaman içinde artmaya başlayabilir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.