Hamilelik Öncesi Folik Asit Kullanımı ve Faydaları
Hamilelik öncesi folik asit ne işe yarar, folik asit kullanmanın faydaları nelerdir, gebelikten önce kaç mg folik asit kullanmak gerekir, gebelik öncesi folik asit kullanalar ve kullanmayanlar arasındaki farklar.
İçindekiler
Folik Asit ve Görevleri
B vitamin grubuna ait olan vitaminlerden birisi olan folik asit, kadın sağlığı üzerindeki faydalı etkilerinden ötürü günümüzde tıp tarafından çok tavsiye edilen bir vitamindir. Gebelik çağındaki her kadın için günlük olarak 400 mcg. olarak alınması tavsiye edilen folik asit birçok açıdan vücuda faydalı etkiler göstermektedir. Görevleri ise şunlardır:
- DNA sentezinde rol almak
- Hücre bölünmesini gerçekleştirmek
- Fetustaki sinir sisteminin gelişmesini sağlamak
- Hemosistein seviyesini azaltmak
- Özellikle fetus dönemindeki fiziksel ve zihinsel büyüme ve gelişmeyi sağlamak
Hemosistein seviyesinin yüksek olması kalp ve damar hastalıklarının oluşumu açısından bir risk faktörüdür. Yapılan bir araştırmaya göre kalp krizi geçirenlerin yüzde kırkında yüksek seviyedeki hemosistein bulunmaktadır. Yeterli miktarda folik asit almıyla birlikte kalp krizi geçirme ihtimalinin yüzde on seviyesinde azaltılabileceği tespit edilmiştir.
Aynı şekilde hamilelik öncesi bu vitaminin kullanımı hem hamile kalmayı kolaylaştırdığı gibi, hem de gebelik süreci içerisinden fetüsün beyinsel gelişimi, fiziksel büyümesi sağlayarak, anne sağlığına yaptığı olumlu etkilerle de birlikte hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük bir fayda sağlamaktadır.
Folik Asitin Faydaları
Folik asitin gebelik öncesi kadınlardaki olumlu faydaları günümüzde tıp tarafından kabul edilmiştir. Bu nedenle bazı ülkelerde genel halk sağlığı kapsamanında, satılan bazı ürünlere bu vitamin eklenmiştir. Ülkemizde ise böyle bir uygulama olmadığı için kişilerin kendisinin bu vitamini alması gerekmektedir. Yetersiz alımı durumlarında bir takım doğum anomalileri meydana gelebilmektedir. Folik asitin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Vücuttaki hemosistein seviyesini azaltarak bunun kan damarlarının çeperlerine ve kemik dokusuna vereceği zararları engellemek
- Nöral tüp defekti denilen ve fetus büyüdükçe beyile ilgili bir takım problemlerin yaşanmasına neden olan hastalığı engeller.
- Hafif ölçüde antidepresan özelliği mevcuttur.
Bu vitaminin gebelik öncesi alınmaya başlaması bu hastalığın görülmesini yüzde kırk ile seksen arasında azaltmaktadır. Aynı zamanda psikiyatrik hastalıklar bakımından da koruyucudur. Yapılan araştırmalara göre pskiyatrik hastaların büyük çoğunluğunda bu vitamin seviyesi eksik olarak tespit edilmiştir.
Hamilelik Öncesi Folik Asit Kullanımı
Sağlık açısında birçok faydası olan bu vitamin, özellikle hamile kalmadan önce kullanılması gereken bir vitamindir. Hamilelik sırasında da kullanımı oldukça önemlidir. Hamile kalmadan ve ve hamilelik döneminde kullanılması günümüzte tüm kadın doğum uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.
Bu vitamin için Dünya Sağlık Örgütü tarafından alımı tavsiye edilen günlük doz miktarları şu şekildedir:
Kişi Grubu | Günlük Doz Miktarı |
Yetişkin erkek ve kadınlar | 170 mcg |
Hamile kadınlar | 370 mcg / 470 mcg |
Emziren kadınlar | 270 mcg |
Bu miktarlarda alım günlük alınması gereken düzeydir ve normal şartlarda gıdalarla birlikte bu miktar sağlanabilmektedir. Fakat bu vitamin grubu ısıya, ışığa ve asitik ortamlara çok fazla duyarlı olduğu için bu besinlerin işlenmesi, pişirilmesi sırasındaki süreçler içeriğinde bulunan asitin büyük oranda yitirilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle hamile kalmadan önce mutlaka bu vitaminin alımına ister tablet şeklinde, isterse sıvı formdaki ilaçlarla mutlaka başlanmalıdır.
Gebelikten Önce Folik Asit Kullanımının Faydaları
Bu vitaminin bu kadar önerilmesinin ve gebe kalmadan önce ve hamilelik sırasında kullanımın ısrarla tavsiye edilmesinin sebebi kadın sağlığı üzerindeki çok önemli faydalı etkileridir. Hamile kalmadan alınmaya başlanan ve gebelik süresinde alımına devam edilen folik asitin kadın sağlığı üzerindeki faydaları şöyle sıralanabilir:
- Kolon, mide ve uterus kanseri oluşumunun engellenmesi
- Pernisiyöz anemi görülmesini engelleme
- Kalp ve damar hastalıklarının oluşma ihtimalini engellemeye yarar
Tüm bunlar oldukça önemli faydalar olduğu için gebe kalmadan bu vitamini kullanmaya başlamak oldukça önemlidir.
Ülkemizde bu amaçla satılan bazı ilaç markaları ve dozları şu şekildedir:
İlaç Adı | Doz Miktarı |
Gyno-Tardyferon | Bir tablette 0.35 mcg |
Engran | Bir tablette 0.34 mg |
Görüldüğü gibi bu marka ve ülkemizde satılan diğer marka ilaçlardaki tablet başı doz miktarı günlük alınması gereken dozun altında olduğu için bu vitaminin gıdalarla birlikte desteklenmesi de oldukça önemlidir.
Folik asit eksikliği hamilelik dönemindeki fetus açısından birçok sağlık problemine yol açabilmektedir. Bunlardan birisi de doğumdan sonraki 18 aylık süreçte solunum yolları enfeksiyonuna yakalanma ve görülme sıklığının artması ve hırıltılı solunum meydana gelme riskidir.