Folik Asitin Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?

Bağırsaklarda emilim gösteren ve vücutta fazlasının idrar yoluyla atılmakta olduğu folik asit fazla alınması durumunda insanlarda yan etkilerin oluşması görülmektedir.

Folik Asit Yan Etkileri

Folik Asit Yan Etkileri

Suda çözünen vitaminler arasında olan ve diğer ismi de B9 vitamini olmaktadır. Emilim bozulmasına neden olacak herhangi bir hastalığın olmaması durumunda insanlar bu vitamini doğal besinler yoluyla almaktadır. Gıdaların bağırsaklarda emilimi sonucunda sentezlenmesi mümkün olacaktır. Vitaminin her insan için sağlıklı bir hayatının olması için önemli bir rolü olmaktadır. Özellikle de gebelikte ayrı bir önemi olmaktadır. İnsanlarda vitamin yeterli miktarda alınamaması durumunda eksikliğin olmasına neden olacaktır. Bu durumda da ciddi ve kalıcı rahatsızlıklar oluşacaktır.

İnsanlarda vitamin eksikliğinin görülmesi sonucunda doktor tarafından yapılacak kan tahlili sonucunda değerlerin düşük olması ile birlikte eksikliğin giderilmesi için vitamin takviyesi verilmesi gerekmektedir. Fakat doktor kontrolü dışında veya fazla doz kullanılan vitamin takviyesi sonucunda insanlarda vitamin fazlalığı olacaktır. Ayrıca vitamin içeren besinlere karşı alerjisi olan insanlarda da bazı yan etkiler olmasına neden olur. İnsanlarda görülebilecek yan etkileri şunlardır:

  • Ağız kokusu;
  • Dilde paslanma;
  • Ağızda kötü bir tat;
  • Solunum fonksiyonları;
  • Şişkinlik;
  • Ürtiker;
  • Sivilce;
  • Gözlerin sulanması;
  • Kaşıntı;
  • Baş ağrısı;
  • Sinir sisteminde bozulmalar;
  • Hormonların fazla salgılanması;
  • Obezite.

Nadirende olsa bazı insanlarda folik asit alerjik reaksiyonların olmasına neden olmaktadır. Kontrolsüz bir şekilde ilacın kullanımı sonucunda oluşacağı için görülen yan etkiler ciddi boyutlara ulaşacak olan alerjik reaksiyonların gelişimi görülmektedir. Bu sebeple de kontrolsüz bir şekilde kullanılmaması gerekmektedir.

Folik asitin yan etkileri arasında B12 vitamin emilimini engellemektedir. İnsan vücudunda folik asit fazlası ve B12 vitamin eksikliğinin oluşması ile birlikte nörolojik komplikasyonların gelişmesi görülecektir.

Bu nedenle de kişilerde uyku problemleri, değişen ruh halleri, sinirlilik, karın ağrısı, bulantı ve kabızlık sık sık görülmektedir.

Hamilelikte Folik Asit Yan Etkileri

Hamilelikte folik asitin ayrı bir önemi olmaktadır. Hem annenin sağlığı için hem de bebeğin sağlığı için önemli olan bu vitamin eksikliği ciddi komplikasyonların olmasına neden olur. Fakat vitaminin fazlalığı sonucunda da yan etkilerin oluşmasına neden olur. Bu sebeple de gebelik dönemi içerisinde hem anneye hem de bebeğe zarar vermemesi için bu vitaminin dozunun çok iyi ayarlanması gerekmektedir. Doktor kontrolünde kullanılması ve rutin kontroller sırasında kadınlarda zayıflamış bağışıklığın olmasına neden olacağı için sık sık soğuk algınlığının gelişimi görülmektedir. Aynı zamanda da vitamin fazlalığı ile dünyaya meydana gelen çocuklarda ise bronşiyal astım oluşması da görülmektedir. Ayrıca hamilelik döneminde fazla alınması sonucunda şu yan etkilerde görülmektedir:

Bebeğinde sağlığı ciddi oranda etkilenmektedir. Vücutta fazla alınan folik asit bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Sıklıkla çocuklarda en sıklıkla otizm hastalığının görülmesi mümkündür. Bu sebeple de her zaman için vitamin takviyesi olarak kullanılan folik asit doz ayarlanması çok önemlidir. Gebelik şekeri çıkan anne adaylarının folik asit kullanımına çok dikkat etmeleri gerekiyor. 

Çocuklarda fazlalığı sonucunda yan etkilerin görülmesi ile birlikte vitamin alımı bırakılmalıdır. Fazlası çocuklarda istenmeyen yan etkilerin gelişimine neden olacaktır. Bunun sonucunda da çocukların sıklıkla uyku kalitesinde azalmalar görüleceği gibi, deri döküntüleri de sık sık karşılaşılmakta olan yan etkiler arasında olmaktadır.

Folik Asitin Zararları

İnsanların hem gıdalarla hem de takviye ilaçlarla folik asit alması sonucunda fazlalığı meydana gelmesi ile birlikte insanlarda yan etkilerin görülmesi ve zararların olması ile sonuçlanacaktır. Birçok kişide görülecek olan yan etkilere rağmen vitamin takviyesi alımına devam edilmesi durumunda insan sağlığına ciddi zararları olacaktır. Fazlasının idrar ve terle atılacaktır. Fakat fazlasının böbreklerden süzüleceği için böbreklerde taş oluşmasına, böbrek hastalıklarının gelişmesine neden olacaktır. Bu nedenle de aşırı doz alınmaması ve her zaman için doktor kontrolünde alınmalıdır. İnsanlarda fazla alınması ile birlikte görülecek zararlar şunlardır:

  • Sinir sistemi hastalıkları;
  • Gastrointestinal sistemin bozulması;
  • Döküntü veya kaşıntı;
  • Kronik baş ağrısı;
  • Kramp;
  • Kalp hastalıkları.

Folik asitin fazla alınması sonucunda insanların geçmek bilmeyen ağızda kötü bir tat oluşmasına neden olacaktır. Birçok insanın yaşadığı sorunların başında tat bozulması görülmektedir. Kilo sorunu olan insanların bu vitamini çok dikkatli almaları önerilmektedir. Çünkü insanların iştahlarını açacak olması sebebiyle kilo alımı daha da fazla olacaktır. Bu sebeple de obezite hastalığı yaşanmaması için mutlaka gerekli doz ayarlanması doktor tarafından ayarlanmalıdır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.