Günlük Olarak Alınması Gereken Folik Asit Miktarı Ne Kadardır?

Folik asit sinir sistemi başta olmak üzere insan sağlığında önemli bir yeri olan B grubuna dahil olan vitaminler arasında olmaktadır. İnsanların günlük olarak alması gereken folik asit miktarı ne kadardır?

Günlük Folik Asit Miktarı

Alınması Gereken Folik Asit

Her insan için önemli bir yeri olan folik asit suda çözünen B grubu vitaminlerinden bir tanesi olmaktadır. İnsan sağlığında çok önemli bir yeri olan, sinir sistemi ve cilt sağlığı başta olmak üzere etkili vitaminlerden bir tanesidir. Damar sertliğinin önlenmesi sayesinde organlara oksijen bakımından zengin kan ulaşacaktır. Bu sayede kalp krizi riski önlenecektir. Yaşlı insanlarda bunama oluşmasını engeller. Hafızayı güçlendireceği için unutkanlığı da önler. İnsan sağlığında şu görevleri bulunmaktadır:

  • Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar;
  • Anemi hastalığını önler;
  • Homosistein seviyesinde artma sağlar;
  • Cilt hücrelerini yeniler;
  • Hafızayı güçlendirir;
  • Depresyonu engeller;
  • Uykuyu düzenler;
  • Enerji verir.

Vitamini içermekte olacak gıdaların bağırsakta emilimi sonucunda vücudun ihtiyacını karşılayacaktır. Isıya karşı duyarlı olması sebebiyle vitamini içeren gıdaların aşırı pişirilmesi, kızartılması sonucunda değerinde ciddi oranda azalma meydana gelecektir.

Beyinde salgılanmakta olan mutluluk hormonu olan serotonin hormonunun artmasını sağlayacak olduğundan bu vitaminin özel olarak her gün alınması gerekmektedir.

Vitamin bağırsaklarda emilimi gerçekleşecek olduğundan, dengeli beslenen kişilerde eksikliği görülmemektedir. Fakat emilimi engellemekte olacak bir rahatsızlık olması sonucunda dengeli beslenen insanlarında vitamin eksikliği meydana gelecektir. Günlük olarak alınması gereken folik asit doz miktarı şu kadar olmalıdır:

Yaş Aralığı Alınması Gereken Miktar (mg)
0 – 1 Yaş 60
1 – 3 Yaş 100
3 – 7 Yaş 200
7 – 14 Yaş 300
14 Yaş üstü 400

Vitamin eksikliği olmaması için gıdaların çok fazla pişirilmeden yenmesi önerilmektedir. Pişirilmesi durumunda gıdalarda %40 oranında azalma olacağı için meyvelerin ve sebzelerin daha çoğunlukla çiğ olarak yenmesi önerilmektedir.

Hamilelikte Günlük Folik Asit Miktarı

Gebelikte hem annenin sağlığı için, hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için önemli bir yeri olmaktadır. Gebe kalmayı planlayan bir kadının hamile kalmadan önce kanda bulunan folik asit miktarına baktırmalı ve eksikliği sonucunda doktor tarafından önerilen vitamin takviyesi alması önemli olacaktır. Gebeliğin 3. ayına kadar kullanılması gerekiyor. Eksikliği oluşması sonucunda bebeğin gelişiminde problemler olacağı gibi aynı zamanda da erken doğum gibi riskli durumlarda gelişebilir. Bu sebeple de her zaman için kan değerlerine baktırmalı ve vitamin eksikliğinin önlenmesi önemlidir. Bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getiren bir annenin, bebeğin beslenmesinin emzirme yoluyla gerçekleşecektir. Anne sütü ile bebeğe geçecek olması nedeniyle emzirme döneminde de bu vitamin önemlidir. Gebelikte ve emzirme döneminde folik asit doz miktarı şu kadar olmalıdır:

Kategori Alınması Gereken Miktar (mg)
Hamilelikte 600
Emzirme 500

Anne karnında büyümekte olan bebeğin sinir sisteminin oluşmasını sağlaması nedeniyle erken dönemlerde çok önemlidir. Aynı şekilde bebeğin omuriliğinin gelişimini sağladığı için gebe kadının vitaminlerine dikkat etmesi çok önemlidir. Gebelikte annenin kansızlık problemi ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle de günlük alınması gereken miktarın gıdalar yoluyla alınmaması sonucunda vitamin takviyesi alınmalıdır. Takviye ilacın kaç kere günlük alınması gereken doz ayarlaması doktor tarafından belirlenmelidir.

Gıdalarda Bulunan Folik Asit

Vitaminlerin her zaman için doğal yollarla alınması önerilmektedir. Sağlıklı beslenen kişilerde ve emilimin engellenmesine neden olacak bir rahatsızlık olmaması sonucunda vitamin eksikliği oluşmayacaktır. Vitaminin en çok şu gıdalarda bulunmaktadır:

Besin Adı (100 gram) Bulunduğu Miktar (mg)
Kuru fasulye 604
Nohut 557
Bezelye 274
Kuru nane 530
Maydanoz 180
Pirinç 79
Fıstık 240
Fındık 113
Ceviz 98
Ispanak 194
Enginar 126
Pancar 109
Lahana 70
Mantar 38
Avokado 81
Portakal 34
Muz 20

Folik asit suda çözünen vitaminlerden olması sebebiyle fazlası alınması sonucunda idrar yoluyla ve terleme ile vücuttan fazlasının atılması mümkün olacaktır. Fakat yinede insanların fazla alması önerilmemektedir. Özellikle de doktor tarafından vitamin takviyesi alması önerilen insanların ilaçları alırken vitamin bakımından zengin olan yiyeceklerin tüketilmesine dikkat edilmesi çok önemlidir.

Gebelik planlayan bayanların kan değerlerine bakılması ve eksikliğinin giderilmesi çok önemlidir. Gebelik gerçekleşmesi ile birlikte 3 ay boyunca da doktor önermesi sonucunda takviyenin ilacın alınması öneriliyor.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.