Folik Asit Ne İçin Kullanılır, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Folik asit hücre bölünmesinde etkili olduğu kadar DNA sentezi içinde olmazsa olmazlardan olmaktadır. Folik asit insan sağlığına faydaları ve zararları nelerdir?

Folik Asitin Faydaları

Folik Asit

Hastalıkların oluşumunu engelleyecek olan önemli bir vitamin olan ve folik asit isimle de bilinmektedir. İnsanların vücudu için gerekli olan kan yapımı için gerekli olmaktadır. Yeni hücrelerin oluşması için ve DNA sentezi için insanların biyolojik süreçlerinde rol oynaması ile bilinmektedir. Folik asit hem kadınlar için hem de erkekler için önemli bir yeri olmaktadır. Folik asitin insan sağlığına faydaları şunlardır:

  • Damar sertliğini azaltır;
  • Kalp krizini engeller;
  • Bunama oluşmasının önüne geçer;
  • Hematopoezin gelişimini sağlar;
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemlidir;
  • Hormonlar üzerinde etkilidir;
  • Sağlıklı hamilelik geçirmenizi sağlar;
  • Gebelikte bebeğin gelişiminde etkilidir.

Hücrelerin büyümesinde etkili olduğundan ve tümörlerin oluşmasını engelleyecektir. İhlali sonucunda ise DNA bütünlüğünün bozulmasına neden olacaktır.

Ruhsal hastalıkların gelişimini arttıracağı için sık sık insanlarda depresyon gelişiminin de olmasına neden olacaktır.

Folik Asit Eksikliği

İnsanlarda eksikliğin olmasının nedenlerinden bir tanesi yetersiz beslenme sonucunda gerçekleşecektir. İnsanların çoğunun yaşamakta olduğu bağırsak hastalığı ve kullanmakta oldukları alkol sonucunda da emilimi gerçekleşemeyecek olduğundan erkeklerde de sıklıkla eksiklik meydana gelecektir. Eksikliği ile birlikte şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Kırmızı kan hücrelerinde azalma;
  • Hazımsızlık;
  • Kronik yorgunluk;
  • Saç dökülmesi;
  • Ağızda ve dilde yaralar;
  • Hamilelikte problemler;
  • Hafıza bozukluğu;
  • Sinirli ruh hali;
  • Endişe.

Vücutta eksikliğin olması sonucunda çok kısa süre içerisinde belirtiler ortaya çıkacaktır. Semptomlar görülmesi durumunda kan tahlili yapılması ve sonuçlarına bakılması gerekmektedir. Eksikliği giderilmemesi ve normal değerleri ulaşmaması sonucunda kalıcı hastalıkların olmasına neden olur. Kan tahlilinde folik asit miktarı şu referans aralığında olması normal sayılmaktadır:

Tahlil İsmi Normal Değer
Folik Asit 7 – 45 mmol/L

Hamilelikte Folik Asit

Folik asitin insanlara besin yoluyla alınacak ve bağırsaklarda emilimi gerçekleşecektir. Gebelikte ayrı bir önemi olmaktadır. Bu nedenle de her gün en az hamilelikte bir bayanın 0.8 mg alması gerekmektedir. Gebe kalmak isteyen bir kadının da gebe kalamamasının sorunları arasında eksikliği görülmektedir. Kadın hormonunun düzelmesinde etkili olacağı gibi aynı zamanda da hamileliğin planlanmasında da önemli bir yeri olmaktadır. 

Gebelik için erkeklerde de önemli bir yeri bulunmaktadır. Erkeklerde sperm kalitesinde artma oluşmasını sağlamaktadır. Eksikliği sonucunda sperm kalitesinde azalma meydana gelecektir. Bu nedenle de sperm testi sonucunda kalitesinde düşme varsa değerlerine bakılmalı ve eksikliği olması durumunda mutlaka takviyesi doktor tarafından kullanılması için önerilmektedir.

Gebelikte vitamin takviyesi kullanılması 2 ile 3 ay boyunca devam etmesi gerekmektedir. Kullanım süresine her zaman için doktor tarafından önerilen vitaminin doz ayarlanması ve kullanım süresi belirlenmelidir.

Gebe kalınması sonucunda bayanın çocuğunu sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmesi için vücudun vücutta herhangi bir sorun olmaması ve erken doğum ya da düşük riskinin olmaması için yararlı olması sebebiyle alınmalıdır. Rutin kontrolleri sırasında kan değerlerine bakılarak eksikliğinin olmaması için takviye ilaçlar gerekirse kullanılmalıdır. Sadece gebe bayana yararlı olmayacaktır. Aynı zamanda da bebeğin sağlıklı gelişimi içinde yararlı olacaktır.

Folik Asit Zararları

Bu vitaminin düzenli beslenen insanlarda emilim bozukluğuna neden olacak herhangi bir hastalığı olmaması sonucunda eksikliği olmayacağı gibi fazlalığı da olmayacaktır. Fakat insanların bilinçsiz olarak vitamin takviyesi olarak kullanması sonucunda insanlarda fazlalığı görülecektir. Bu nedenle de fazla alımı vücutta zararların olmasına neden olur. İnsanların kanında fazlalığının olması sonucunda şu durumlar ortaya çıkacaktır:

  • Böbrek hastalıkları;
  • Sinir sistemine zararları;
  • Sindirim bozuklukları;
  • Hormon fazlalığı;
  • İstemsiz kas hareketleri.

İnsanların sinir sistemi fazlalığı sonucunda etkilenecek olduğundan çoğu kişilerde aniden heyecanlanma görülmektedir. Göğüs bölgesinde sıkışmanın olması ve nefes darlığı gibi belirtilerde ortaya çıkacaktır. Baş dönmesi de birçok insanda oluşacağından fazla alınması yan etkilerin gelişimine neden olur. Fazlalığı sonucunda kan tahlilinde normal değerlerden fazla olmasında hemen takviye ilacın alımı bırakılmalı ve vitamini içeren gıdalarda bir süre az tüketilmesi gerekmektedir. Böylelikle normal değerlere dönecektir.

Folik Asit İçeren Gıdalar

vücudun ihtiyacının büyük bir oranını mercimek karşılamaktadır. Zengin olması sayesinde bilindiğinden lif olarak bol miktarda bulunduğu için insanların bağırsakları üzerinde de etkili olacak ve bağırsaklarda emilim olmasını sağlayacak olan vitaminin emilimi hızlanacaktır. Ayrıca şu besinlerde de bol miktarda bulunmaktadır:

Besin Adı (100 gram) Bulunduğu Miktar (mg)
Kuru fasulye 622
Nohut 557
Bezelye 65
Nane 530
Kekik 274
Buğday 99
Fıstık 240 
Susam 115
Keten Tohumu 87

Normal besinlerle insanların vücutta etkili olan folik asit alınmaması durumunda mutlaka takviye ilaç alınması gerekmektedir. Eksikliği çok ciddi vücuda zararları olacağından eksikliğini gidermek için piyasa da bulunan Solgar firması tarafından üretilmekte olan vitamin eksikliğini giderecek takviye ilacın mutlaka kullanılarak bu sayede de eksikliğin giderilmesi sağlanmaktadır.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.