Folik Asit Eksikliği Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Folik asit insan sağlığı için çok önemli olması sebebiyle eksikliği sonucunda insanlarda bir takım belirtilerin ortaya çıkması sebebiyle rahatsızlık oluşacaktır. Eksikliği sonucunda belirtiler şunlardır:

Folik Asit Eksikliği

Folik Asit Eksikliği

Folik asit eksikliği ile birlikte insanların vücut sisteminde birçok belirtiler ortaya çıkacaktır. İnsanların aktif hücre bölünmesinde etkili olması sebebiyle birçok kişilerde kemik iliğinde hematopoezin olmasında da faydalıdır. İnsanların yeterli beslenmemesi sonucunda ya da emilimin bozulmasına neden olan bir sorun sebebiyle oluşacaktır. İnsanlarda ortaya çıkacak olan belirtiler şunlardır:

  • Dokularda oksijenin azalması;
  • Megaloblastik anemi;
  • Kasların zayıflaması;
  • Kronik yorgunluk;
  • Saçların güçsüzlüğü ve dökülmesi;
  • Tırnakların sürekli kırılması;
  • Depresyon;
  • Serotonin hormonunda azalma;
  • Gebeliğin sonlanması;
  • Embriyonun gelişim geriliği;
  • Kan damarlarının küçülmesi.

İnsanların sadece fiziksel olarak etkilemeyeceği için aynı zamanda da ruhsal durumunda da sorunların oluşmasına da neden olacaktır. Sindirim sisteminde oluşacak hidroklorik asit üretimi ile ilgili problemlerin sonucunda iştah kaybı meydana gelecektir. Ayrıca protein emiliminin de engellenmesine sebep olacağından kişilerde kas kütlesinde azalma meydana gelir. Bu sebeple de insanlarda kronik yorgunluğun gelişimi görülmektedir.

Sinir sisteminin etkilenerek sinir sisteminde bulunan hücrelerin azalması sonucunda kişilerde sıklıkla ruhsal problemler görülebilir. Bunların arasında depresyon, ani değişen ruh problemleri, mutsuzluk, sinirli ruh halleri, kişilerin sürekli kendisini depresif hissetmesi belirtileri arasında olmaktadır. 

Folik asit sayesinde diğer vitaminlerin emilimi de hızlanmaktadır. İnsan sağlığında önemli yeri olan B12 vitamininin emilimini hızlandırarak insanlarda B12 vitamin eksikliğinin oluşmasını da engelleyecektir.

Hamilelikte Folik Asit Eksikliği

Çocuk sahibi olmak isteyen hem kadınlar hem de erkekler için önemli bir yeri bulunmaktadır. Eksikliği sonucunda erkeklerde sperm sayısında azalma, kalitesinde düşme olacaktır. Aynı şekilde bayanların da folik asit yokluğu yaşanması durumunda yumurtalıklarında çatlama yeterli miktarda olmayacağı için gebelik oluşmayacaktır.

Gebe kadında oluşan folik asit eksikliği ile birlikte belirtler daha fazla kendisini gösterecektir. Bu sebeple de anne adayında anemisi oluşması ile birlikte gebe kadının sürekli olarak baş dönmesi, cilt solukluğu gibi belirtiler daha da fazla görülmektedir.

Hamile bayanların eksikliği oluşması ile birlikte embriyo gelişiminde bozulmalar meydana gelir. DNA sentezinde önemli rol oynaması sebebiyle bebeğin gelişiminde gerileme meydana gelir. Bebeğin sağlıklı olmaması ile birlikte aynı zamanda da gebe kadının da sağlığında bozulmalar oluşur. DNA bozulması sonucunda embriyonun sağlıklı gelişimini etkileyecek olması sebebiyle anne vücudu bebeği reddedecek olması sebebiyle erken düşük meydana gelir.

Riskli gebelik yaşanmasına neden olur. Annede oluşan eksikliği sonucunda embriyonun omurilik gelişimi, beyin gelişimi ve diğer organlarında gelişim bozukluğu oluşmasına neden olacaktır.

Folik Asit Eksikliğinin Nedenleri

Yetersiz Beslenme: Folik asit eksikliği her yaşta insanlarda sıklıkla görülebileceği gibi gebelikte de çok sık görülmesi ile bilinmektedir. İlk nedenleri arasında insanların yeteri kadar beslenmemesi sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de folik asit içeren gıdaları yemeyen insanların, sağlıklı beslenmeyen ve sürekli olarak hazır gıdalar tüketen insanlarda görülmektedir.

Hastalıklar: Sindirim sistemine bağlı olan hastalıklar besinlerde bulunan vitaminin emilimini engelleyecektir. Bağırsak hastalıkları, bağırsak ya da mide ameliyatı olan insanlarda görülmektedir. Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ya da kanser gibi hastalıkların oluşması durumunda emilimi gerçekleşmeyecektir. Aynı zamanda da böbrek hastalığı olan ve diyaliz makinesine giren insanlarda da görülmektedir.

Genetik: Eksikliğinin gelişmesi genetik faktörler sonucunda da oluşacaktır. Kalıtsal olarak herhangi bir genetik sorunu olması neticesinde ne kadar besin içeren gıdalar tüketilmiş olsa bile insanlarda eksikliğin olmasına neden olur.

Kimyasal İlaçlar: Hastalıkların tedavisinde doktor tarafından reçete edilerek kullanılacak bir takım kimyasal ilaçlar emilim bozukluğun olmasına neden olacaktır. Bu nedenle de folik eksikliğin olmasını tetikleyecektir. Kanser ilaçları, Sülfasalazin, romatoid artrit, dilantin özelliğine sahip olan kimyasal ilaçlar emilim bozukluğu yapmaktadır.

Alkol Kullanımı: Birçok vitamin emilimini engellemektedir. Folik asit fazlalığı insan vücudundan idrar ve ter yoluyla atılmaktadır. Bu sebeple de alkol kullanımı sonucunda vücudun ihtiyacı olan miktarı da idrar yoluyla atılmasına neden olacaktır.

Folik Asit Tedavisi

Folik asit eksikliğinin belirtileri ortaya çıkması ile birlikte kişide herhangi bir emilim bozukluğuna neden olacak hastalık olmaması durumunda doğal besinlerle vitamin ihtiyacının karşılanması önerilmektedir. Zengin gıdalar şunlardır:

Besin Adı (100 gram) Bulunduğu Miktar (mg)
Antep fıstığı 1.7
Ceviz 0.537
Soya fasulyesi 1.336
Adaçayı 2.69
Zerdeçal 1.8
Maydanoz 1.023

İnsanlarda vitaminin emiliminin bozulmasına neden olan bir durum gelişmesi ile birlikte belirtiler ortaya çıkması için iyi gelecek olan takviye ilaçlar kullanılmalıdır. Kan tahlili yapılması sonucunda eksiklik için en uygun takviye ilacı doktor reçete edecek ve uygun olan doz ayarlanmasını da yapmalıdır.

İbrahim Saraçoğlu Folik Asit Tedavisi

  • 200 gram kereviz;
  • 200 gram ıspanak;
  • 1 litre su.

Kaynamış suya çok ince parçalar halinde dilimlediğiniz kereviz eklenerek kısık ateş üzerinde ağzı kapalı olacak şekilde 10 dakika boyunca kaynatılmasının ardından içerisine bütün olarak ıspanaklar atılarak 15 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılarak ocağın altı kapatılmalıdır. Suyun soğuması beklenmeli ve süzüldükten sonra temiz şişe içerisine konularak her sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden önce karnına içilmesi önerilmektedir. Bu küre 10 gün boyunca devam edilmeli ve 15 gün ara verilerek tekrardan devam edilmesi sonucunda folik asit eksikliği giderilir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.