Folik Asit Aç mı Yoksa Tok Karnına mı İçilir? – Faydaları
Folik asit yani B9 kullanımı konusunda uzman hekim görüşü ayarlanarak ayarlama yapılması çok önemlidir. Bu sayede vitaminin değerleri kolaylıkla normal düzeye ulaşır.
İçindekiler
Folik Asit Nasıl İçilir?
Pek çok insan gelecekteki çocuğun sağlığı için folik asitin önemini duymuştur ve B9 olarak bilinen bu vitamin ebeveynlerin sağlığında önemli bir rol oynar.
- Hücre bölünmesi için gereklidir.
- Resepsiyon aterosklerozun önlenmesidir.
- Şeker ve yararlı amino asitlerin emilimini teşvik eder.
- Protein yıkımı ve asimilasyon süreçlerine katılır.
- Anne ve babadan çocuğa kalıtsal özelliklerin aktarılmasında büyük önem taşıyan RNA ve DNA oluşumunda yeri doldurulamaz.
- Vitaminin insan vücuduna her daim düzgün seviyelerde olması çok önemli olan bir detaydır. Özellikle eksikliğinin olması durumunda sorunların yaşanması kaçınılmaz bir hal alır.
Birçok gıda bu vitamini içerir; yeşil sebzeler, fasulye, bezelye, mantar, salatalık, muz, pancar, havuç, kabak, kavun, badem, ceviz, yer fıstığı ve fındık yer alır. Ayrıca bu vitamin çok miktarda arpa, somon, ton balığı, kırmızı et, karaciğer, tavuk, yumurta ve süt ürünleri içermektedir. Standart B9 vitamini dozu günde 200 mcg’dir ve bu hamileliğin planlanması ile gebelik periyodu hakkında değildir. Folakin eksikliği ile folat anemisi gelişir, hafıza bozukluğuna, depresyona ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Aç mı Tokmu Karnına Alınır?
Folik asit gebelik öncesinde, gebelik döneminde ve normal süreçte aç ta da tok şekilde tüketilebilir. Farklı kullanım yapılması ile alakalı detaylar varsa uzman doktorlar mutlaka hastalarına ve gebe olan kadınlara detay verecektir. Vücut folattan yoksun ise, gebelik başlangıcı prensipte olası değildir. Gebe için folik asit basitçe gereklidir, böylece bir kadın normalde çocuğu taşıyabilir. Bunun yeterli olması durumunda fetus ve sağlıklı plasenta meydana gelir. Örneğin, harelip, zekâ geriliği, hidrosefali gibi cevapsız kürtaj, plasenta dekolmanı ve çocuğun doğum kusurları gelişme riskini azalır. Hamilelik meydana geldiği zaman kadın vücut B9 vitamini için önemli bir ihtiyaç vardır. Bu nedenle, B9 yani folik asit vitamini olan bir kadına kavuşmadan çok önce sahip olmak önemlidir. Bir kadın için gerekli vitaminlerin ilk ayların içinde alınması gerekir. Bebeğin organlarının birçoğu ilk aylarda oluşturulur. Bu nedenle bazı uzmanlar tüm anne adaylarının sürekli olarak yeterli miktarda folakin almasını önerir. Gelecekteki bebeklerin folatlara ihtiyacı olduğu ve iddia edilen anlayıştan en az 2-3 ay önce alınmaları gerektiği tespit edilmiştir.
Hamileliği Planlarken Folik Asit
Bebek planlaması yapılıyorsa uzman doktorlar yaklaşık 3 ay önce folakin alımını tavsiye eder. Bu süre vitamin yetersizliğinin yenilenmesini sağlamak adına yeterli bir süredir. Planın kendisi folik asitin nasıl içileceği konusunda uzman tarafından belirtilir. Vitaminin alımının dozaj kısmı en iyi şekilde tek tek seçilebilir ama alım genelde normalden iki katına çıkar. Günde yaklaşık 400 mcg’ye eşittir. Bu vitamin fazlalığı istenmeyen bir durum olsa da istenmeyen bir durumdur.
Vitaminin alımını uzman doktorlar genellikle bir tableti günde dört defaya kadar reçete ederler. Yalnız bazen günlük dozlar diğer varyasyonlarda reçete edilebilir. Hamilelikte folik asit ne kadar içileceği konusunda günde 200 mg ile başlanması ve hiçbir yan etki gözlenmemesi durumunda kullanım dozu 800 ile 1000 mg’a eşit olarak artırması önerilir. Bundan dolayı hamilelik sırasında ne kadar folik asit tableti içilmesi gerektiği bilmek isteniyorsa randevu alarak uzman doktora başvurmak gerekir. Uzman doktor sadece bireysel dozajı belirlemekle kalmaz aynı zamanda tabletleri almanın planını da çizecektir. Yemeklerden hemen sonra folakin alınmasını önerir ama en iyi B grubunun diğer vitaminleri ile emilir. Çoğu folakin sadece hamileliğin ilk trimesterinde reçete edilir ve bazen doktorlar ilk haftalardan sonra vitaminin alımını iptal eder.
Genellikle folik asit 1 mg = 1000 μg dozajda satılır. Yani, minimum 800 mcg dozu bir tabletten biraz daha azdır.
Erkekler İçin Vitamin Alımı
Folik asit hücrelerin gelişimi konusunda büyük rol oynadığından dolayı erkeklerde folik asit eksikliği sağlıklı spermatozoa sayısını azaltma meydana getirebilir. Bundan dolayı gebelikten birkaç ay önce (üçten az olmamak üzere) bir kişi, folik asidi önleyici dozdan daha az olmayan bir dozda almaya başlamalıdır. Eksikliğinin olmasından kaynaklı sorunlar meydana gelmişse dozajının ayarlanması konusunda uzman doktordan bilgi alınması gerekir. Bu sayede vitaminin değerleri en kısa sürede normal referans aralıklarına kolay şekilde ulaşır.