C Vitaminin Fazla Alınması, Belirtileri ve Zararları

Vücutta oldukça önemli görevleri bulunan, bağışıklık sistemini harekete geçiren C vitaminin eksik oranda alınması kadar fazla oranda alınması da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.

C Vitamini Fazlalığı

C vitamini içeren gıdalar veya tıbbi ilaçlar çeşitli viral rahatsızlıklar karşısında bağışıklık sistemini geliştirmek amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu önemli element vücut mekanizmasında birçok oksidasyon işlemine aktif bir şekilde katıldıkları için sağlık bakımından büyük önemleri bulunmaktadır.

C Vitamin Fazlalığı

C vitamini vücut mekanizmasında bazı durumlarda gereğinden fazla oranda bulunabilmektedir. Vücuttaki c vitaminin fazlalığının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İnsanlar kış aylarında veya ilkbahara girerken kendilerini korumak ve bağışıklık sistemini arttırmak için aşırı oranda c vitamini takviyesi alabilmektedirler.
  • Asorbik asitlerin harici kullanımıyla birlikte, bu element içeren besinler yenilirken, mekanizmanın günlük dozajı aşılabilmektedir. Doz aşımının engellenmesi için insanların bu elementin kullanılmasında günlük olarak almaları gereken oranları bilmeleri gerekmektedir.
  • Asorbik asit içeren ilaçların terapötik amaçla kullanımı sırasında aşırı doz alınması hipervitaminoza sebep olmaktadır.

Belirtileri

Vücut mekanizmasında C vitaminin fazla olması, insan sağlığı bakımından oldukça önemli olan bir tehlikeyi temsil etmekte olan birçok yan etkiye neden olabilmektedir. Uzmanlara göre, yetişkin bir insanın alması gereken maksimum günlük dozaj doksan miligramdan fazla olmamalıdır. Aksi durumda ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir.

C vitamininin aşırı alınması mide ortamının asitliği arttırmaktadır. Bu sebeple aspirin, indometasin, rezerpin gibi ilaçların kullanılması mukozaların tahrişine sebep olabileceğinden kullanılması önerilmez. Aşırı alınan c vitamini gastrit, mide ülseri veya pankreasta alevlenmeye sebep olabilmektedir.

C vitaminin fazla oranda alınması idrarın asitliğini arttırmaktadır. Aşırı dozu böbreklerde taş oluşumunu hızlandırır. Askorbik, vücuda fazladan girerek, B12 vitamini yok edebilir. Buna karşılık, vücutta bu maddenin eksikliği anemi ve nörolojik bozuklukların (baş ağrısı, uykusuzluk) ortaya çıkmasına yol açar. Vitamin komplekslerinin veya bazı elementlerin içeriğine sahip ürünlerin aşırı miktarda alınması vücudun aşırı doymasına yol açarak, bir takım sağlık sorunlarına neden olur. Vücutta C vitaminin fazla olmasının en yaygın şekilde gözlemlenen belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vücut mekanizmasında asorbik asidin fazla oranda bulunması; baş dönmesi ve mide bulantısıyla kendini göstermeye başlar
  • Karın bölgesinde kramplar oluşur
  • Aşırı miktarda kusma olayı yaşanır.
  • Vücut mekanizmasında hipetrvitaminozis durumunda, normal fizyolojik süreçler ihlal edilmeye başlar
  • Safra kesesi ve böbreklerde sorunlar meydana gelir
  • Böbreklerde ve safra kesesinde taşlar oluşmaya başlar
  • Kalp rahatsızlıkları ortaya çıkar
  • Mide ekşimeleri ve mide ağrısıyla birlikte sindirim sisteminde bozukluklar oluşur.
  • Uykusuzluk ve sürekli yorgunluk durumu ortaya çıkar
  • Kandaki oksidatıf süreçlerinde artışlar meydana gelir. Buna bağlı olarak beyaz kan hücreleri zarar görür
  • Kadınlarda adet düzensizlikleri oluşabilir
  • Onkolojik rahatsızlıkların oluşma riski artış gösterir
  • Alerjik reaksiyonlar başlar
  • Sık bir şekilde idrara çıkma
  • Kanda bulunan şeker konsantrasyonunda azalma oluşması
  • Cilt yüzeyinde tahrişler oluşur.

Zararları

Günümüzde çok çeşitli olarak vitamin uygulamaları bulunmaktadır. Bu vitaminlerin dozajları kolay ayarlanabilir. Koruyucu katkı veya boya içermedikleri gibi suda çözünebilir, kolay bir şekilde sindirilir, fazla olması halindeyse idrar yardımıyla vücuttan kolay bir şekilde atılabilir. Genel olarak böbrek ve safra taşı oluşumu için müsait bir bünyeye sahip olan bir millet olduğumuzdan Fazla olarak alınan c vitaminleri birkaç ke böbreklerden geçmesi halinde oksalik asit tuzlarının konsantrasyonda artış görülmesine sebep olabilmektedir.

Fakat bunun yanı sıra sentetik ilaçların kullanımları bazı durumlarda ciddi sonuçların doğmasına sebep olabilmektedir. C vitamininin fazla oranda olması bir takım yan etkilere ve komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenler gerekli vitamin ve minerallerin vücuda takviye edilmesinin en iyi yolu doğal ürünlerin kullanılmasıdır. C vitamini aşırı dozunun belirtileri ortaya çıktığında, ilacı almaktan vazgeçmek ve tıbbi yardım almak için doktora başvurmak gerekmektedir.

Asorbik asit karşısında duyarlı olan çocuklarda, önerilen dozlar takip edilmezse, diabetes mellitus gelişebilmektedir. Böyle bir durumda ortaya çıkan hipervitaminozisin etkilerini önlemek için, zaman yitirmeden bir çocuk doktoruna başvurulması gerekmektedir. Aşırı oranda askorbik asit, ciltte birtakım alerjilerin gelişmesine sebep olmaktadır. Kan bileşiminde yer alan lökositler yok olur. C vitamini fazlalıkları zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Bu durumun verdiği en önemli zararlardan biri de vasküler trombozların oluşmasıdır. Bu elementin aşırı dozda kullanılması sonucunda, romatizma, kalp kası rahatsızlıkları gibi nörolojik rahatsızlıkların seyrinde hızlanmalar oluşur.

Hamilelik sırasında aşırı dozda C vitamininin alınmasının ciddi sonuçları zararları bulunmaktadır. Asorbik asidin fazlalığı fetusta patolojinin gelişmesine yol açar, doğan çocuklarda; yaşamın ilk günlerinden itibaren avitaminoz belirtileri oluşmaktadır. Hamile kadınlarda mevcut semptomlar bir düşükle sonuçlanabilir. C vitamininin aşırı dozunun varlığında metabolik enzimlerin aktivasyonu gerçekleşir. Hamilelik sırasında bu tür değişiklikler meydana gelirse, çocuk bir ricochet scurvy geliştirir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.