Dudak Çatlağına Hangi Vitamin Eksikliği Neden Olur?

Kompleks bir vitamin olan B vitamini, eksikliğinde dudaklarda çatlama, kuruma, yarıklara neden olabilir. Özellikle B3 vitaminin eksikliğinde bu sorunlar görülebilir.

Dudak Çatlamasının Nedeni Vitamin Eksikliğinin Belirtisi Olabilir!

Vücudumuzda belli seviyelerde bulunması gereken vitamin ve mineraller, eksikliğinde ya da fazlalığında vücutta bazı belirtiler gösterebilirler. Vücut yüzeyinde görülebilen belirtiler haricinde kişide halsizlik, yorgunluk gibi belirtilere de neden olabilmektedir. Vitaminlerin vücuttaki temel amacı enzimlerin yapısına katılarak daha etkili olmasını sağlamasıdır. Bu nedenle azaldığı durumlarda kişinin vücut fonksiyonlarında yavaşlamalar, aksaklıklara neden olabilir. 

Dudaklardaki çatlakların sebebi vitaminlere bağlı olabilir.

Dudaklarda ve ciltteki çatlamalara ise B vitaminin eksikliği neden olsa da, özellikle B3 vitaminin eksikliğinde görülmektedir. B3 vitamini, niyasin olarak geçmekte ve vücutta su tutulumuna yardımcı olmaktadır. Kişi günlük tüketmesi gereken su miktarı kadar sıvı tüketse de vücutta bu sıvıyı tutabilecek B3 vitamini yoksa eğer atılır ve yüzeyi ince olan dudaklarda kuruluklar, çatlamalar başlar. 

Dudaklar, cilt yüzeyine göre daha ince ve sinir ağı yönünden zengindir. Soğuktan ve sıcaktan kolaylıkla etkilenen dudak yapısı, kişilerin bebekliklerinde karşılaştıkları uçuk virüsünden dolayı bağışıklık sistemi düştüğü anda tekrar uçuklara neden olabilmektedir. Vitamin eksikliklerinin vücuttaki etkilerinden dolayı görülebilen dudak kurulukları ve çatlamalar ise genel anlamda vücudun susuz kalması, dudakların ise cilt yüzeylerinin hassas olması nedeniyle vücutta ilk etkilenen bölge olmasından kaynaklanmaktadır. 

Dudaklardaki Çatlamalar İçin B Vitamini

Kompleks bir vitamin olarak bilinen B vitamini çeşidinden B3 (Niyasin), dudakların neminin korunmasına, ayrıca dudaklarda çatlak oluşmasından sonra acısını azaltır, alyuvarlar üzerindeki oksijen taşınma miktarını hızlandırdığı için dolayısıyla iyileşmeyi de hızlandıracaktır. 

Vücuttaki B12 vitaminin azalmasında da dudaklarda çatlama oluşabilir. Dudaklarda çatlaklar oluştuğu zaman yüzeyine uygulanacak B12 vitamini, dudakların nem tutmasına, iyileşmesinin hızlanmasını sağlayacaktır. 

Dudak çatlaklarının sürekli olarak devam etmesi, vücudun su dengesinin korunmasına ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasına rağmen bu sorunun yaşanması vitamin eksikliğinin habercisi olabilir. Dudakların geçici olarak çatlaklarının giderilmesinden sonra ortada herhangi bir sorun yok iken tekrarlamasında mutlaka bir kan tahlili yapılarak kandaki vitaminlerin ölçülmesi gerekebilir. 

A vitamini

Dudaklar ve diğer ince cilt yüzeylerinin çatlaklarına neden olan bir diğer vitamin eksikliği ise A vitaminidir. A vitamini B vitamininden farklı olarak yağda eriyen bir vitamindir ve vücutta depolanabilir. Bu vitaminin eksikliğinde vücutta daha büyük sorunlara yol açabilirken diğer bir açıdan bakıldığında ince cilt yüzeylerinde kuruluk ve çatlaklara neden olabilir. 

Asıl fonksiyonu bağışıklığın güçlenmesi, vücudu virüs, bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalardan koruması olan A vitamininin eksikliğinde, dudak kenarlarında uçuklar, uçuklara bağlı kuruluk ve çatlaklar oluşabilir. Vitaminin diğer bir özelliği de yumuşak doku üretimine yardımcı olmasıdır. Dudak çatlaklarında bu vitamin vücutta yeterli miktarda varsa çatlakların onarımına vücudun doğal yağı olan sebum üretimi ile destek olmaktadır. 

Çinko

Çinko, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücutta bulunması gereken bir maddedir. Vücutta bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmalar ile savaşmada vücut hücrelerine destek olmaktadır. Çinko eksikliğinde destek olmamasından dolayı vücutta bulunan uçuk virüslerinin bağışıklığın azaldığı durumlarda aktif hale gelmesinde uçuklar oluşmaktadır. Uçuk virüsü ile karşılaşan vücut, virüsleri yok etmek için suya ihtiyaç duyar ve en yakın doku olan dudaklarda suyu çeker. Bu nedenle dudaklarda uçuk oluştuktan sonra dudaklarda kuruluklar, kaşıntılar başlar. 

Uçuklar, vücutta uykudadır ve bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkarlar. 

Dudak Çatlakları Tedavisi

İnce cilt yüzeyleri çatlak ve kuruluklarda kullanılan E vitaminli kremlerin kullanılması yerine A ve B vitamininden, çinkodan zengin doğal yağların kullanılması, besinlerin tüketilmesi çatlakların tedavisinde daha etkili olacaktır. 

Cilt yüzeylerinin kuruluklarının ve çatlakların ana nedeninin susuz kalması kaynaklı olması, bağışıklığın azaldığı durumlarda savaşmak için suyu kullandığından dolayı oluşan kuruluklarda suyu tutucu ve bağışıklığı güçlendirici gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. 

Sürekli olarak çatlakların oluşmasına neden yokken oluşan çatlaklarda kişilerin geçici değil daha kalıcı çözümler araması gerekmektedir. Bunun için kanda ölçülebilecek vitamin ve minerallerin sonucunda eksiklikler varsa besinlerle karşılanabileceği gibi dışarıdan da A, B vitamin ilaçları ve çinko tabletleri kullanılabilir. Ancak bu ilaçların kullanımında mutlaka doktora danışılması ve belirlenen ölçülerde kullanılması gerekmektedir. 

 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.