Diş ve Diş Eti Rahatsızlıkları ve Vitaminlerin Etkisi

Diş etleri ve dişlerin sağlıklı bir yapıya sahip olması ve periodantal rahatsızlıklardan korunması için k2, E, B6, C, D3, A, fosfor ve mutlaka kalsiyum vitaminleri büyük önem taşımaktadır.

Diş Sağlığı

Genel olarak, diş, yiyecekleri ısırıp çiğneme işlevlerini yerine getiren güçlü bir kemik oluşumudur. İnsan dişlerinin genel olarak agresif maddelerin, yüksek sıcaklıkların veya bunların farklılıklarının, darbeler veya kuvvetli basınç gibi mekanik etkilerin etkisine direnebilmeleri doğaldır, ancak bunların gücü sınırlıdır. 

Sağlıklı dişler, ağız ve diş hijyeni  denildiğinde pek çok insan diş fırçası, diş macunu, gargara, diş ipi, nefes ferahlatıcı gibi şeylerin bu konuda yeterli olduğuna inanmaktadır. Fakat bu düşünde genel olarak en önemli etkenin anlanmasına sebep olur. Diş sağlığı ve temizliği tabi ki önemli bir ayrıntıdır. Fakat sağlıklı ve sağlam dişlerin sahibi olmak için sabahları ve akşamları yapılan bakım ve temizlik yeterli olmamaktadır.

Diş Sağlığı ve Vitaminler

Doğru beslenme; vücudun ihtiyacı olan minerallerin ve vitaminlerin tam olarak alınması mükemmel dişler ve dış görünümün temel anahtarı olmaktadır.  Birçok insan dişlerini fırçalayarak diş çürümelerini ve dişeti hastalıklarını önlemenin mümkün olduğuna inanmaktadır. Bu tabi ki önemli bir etkendir ama tek başına yeterli olmamaktadır. Vitamin ve mineraller de en az bakım ve temizlik kadar önemli etkenler olmaktadır.

Diş hekimleri diş ve diş eti sağlığı konusunda herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmasının önlenmesi için vitamin kullanılması gerektiği konusunun altını çizmektedir. 

Diş Sağlığı ve Vitaminlerin Önemi

A Vitamini

Bu vitamin ağız içinde  tükürük akışkanlığını koruyabilmektedir.  Bu vitamin eksik olduğunda ağızdaki mukus zarları kalınlaşır, dişler, periodontal dokuların yetersiz beslenmesinden dolayı gevşemeye başlar.Tükürük diş sağlığı için gerekli olan bir biyolojik etkendir. Çünkü tükürük; dişleri güçlendiren, kötü bakterileri temizleyen ve nötr veya hafif alkali bir halde ağzını koruyan mineraller içermektedir.

Eğer ağız içinde bulunan tükürük bezleri gerektiği gibi çalışmazsa, mine yüzeyinde “çukur” görünümünü ortaya çıkararak dişleri tahrip edebilir. A vitaminin eksik oranda alınması buna bağlı olarak diş çürümelerine sebep olmaktadır Bu sebeple dişlerin çürümemesi ve kırılmaması için A vitamini içeren besinlerin alınması gerekmektedir. Yumurta, dana karaciğeri, süt ürünleri ve balık gibi besinler bu vitamin bakımından zengin olan gıdalar arasında yer almaktadır.

B Vitamini

B gurubundaki vitaminlerin yeterli oranda alınması durumunda,  mikrofloranın geri kazanılmasına katkıda bulunur ve aynı zamanda enflamatuar hastalıkların oluşumuda önlenmiş olunur. Bu vitaminlerin eksikliği, dişeti kanamasının yanı sıra diş kaybı olasılığını gündeme getirmektedir.

C Vitamini

Muhtemel olarak insanların çok azı; ağız boşluğu için C vitamini yani diğer ismiyle askorbik asit faydalarını bilir. Bu vitamin vücutta birikmez. Bu sedenle bu maddeyi yeterince tüketilmesi gerekir. C vitamini eksikliği, diş çürümesinin yanı sıra ağız mukozasının iltihaplanmasına da neden olabilir. 

D Vitamini

Bu vitamin sadece kemikleri ve dişleri güçlendirmez, aynı zamanda dişlerin bağışıklık sisteminin çalışmasını gerçekleştiren hücreler olan odontoblastları da aktif hale getirir. Dişlerin ve mine tabakasının sağlığının yenilenmesi için hayati önem taşır.  Vücutta yeterli miktarda D vitamini bulunması dişlerin çürüme riskini minimum seviye çekmektedir. Vücut tarafından bu elementlerin sindirim sisteminden emilimini, dişetlerinin ve dişlerin dokularında düzgün dağılmasını sağlar. D vitamini almanın en etkili yolu güneş ışınları olmaktadır. Bunun yanında mantar, süt ürünleri, yağlı balıklar D vitamini bakımından zengin olan gıdalar arasında yer almaktadır.

K2 Vitamini

Kalsiyumun dişler için son derece sağlıklı bir mineral olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, K2 vitamini olmadan kalsiyumun yanlış yerlerde olabileceğini unutmamak önemli bir unsur olmaktadır.  Vitamin K2, cumhurbaşkanına eşlik eden bir polis arabası gibi, kalsiyuma kemiklere ve dişlere gönderir. Sağlıksız yiyeceklerin ve tatlı yiyeceklerin kullanılması dişlerin yok olmasına veya kırılmasına, çürümesine katkıda bulunacaktır. Dişlerin doğru gelişimi için kalsiyum açısından zengin sağlıklı besinler tüketmek çok önemlidir. Meyveler ve yeşillikler her zaman sizin tercihiniz olmalıdır. Diş sağlığınızı gerçekten önemsiyorsanız tatlılardan ve diğer tatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır..Vücuttaki Vitamin eksikliği  kalsiyumun kaybolmasına sebep olur. Bu da dişlerin kırılmasına ve çürümesine sebep olmaktadır. K2 vitamininin alınabileceği mükemmel kaynaklara örnek olarak sert ve yumuşak peynirleri, yumurta, tereyağı, karaciğer ve sucuk, salam türevlerini verebiliriz.

E Vitamini

Hijyen hakkında ne kadar yakından ilgilendiğimize bakılmaksızın, ağız boşluğunuzda iyi ve çok iyi olmayan bakterilerden oluşan bir mikrobiyum vardır. Eğer ağız içinde mikro bakterilere müdahale edilmezse diş eti hastalıkları gündeme gelmeye başlar. Bakterilere bağlı ortaya çıkan iltihapların azalmasını ve tedavi edilmesine sağlayan E vitaminleri yeterli seviyede alınması durumunda perdiodontal rahatsızlıkların oluşmasına engel olmaktadır. E vitamini bulunan besinlere örnek olarak ceviz, bitkisel yağlar, ıspanak, brokoli gibi besinler verilebilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.