Diş Eti Kanaması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş eti kanaması çeşitli nedenlere bağlı olabilmektedir. Özellikle C vitamini eksikliğinde görülen kanamalarda günlük olarak tüketilmesi gereken C vitamini miktarına dikkat etmek gerekir.

Diş Eti Kanaması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş etlerinde oluşa kanamalar dişlerdeki ve dişleri destekleyen dokularda oluşan sorunların en önemli belirtilerinden biridir. Sağlıklı olan diş etleri soluk pembe renkte olup mat bir görünüme sahiptir. Diş etlerinde görülen kırmızılıklar, kanamalar, yeşil- sarı renkteki şişlikler ağız ve diş sağlığının korunmadığının göstergesi olmaktadır.

Diş etlerinde oluşan kanamalar diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi olduğu gibi tedavi edilmemesi durumunda da diş kayıplarına neden olabilecek bir durum olmaktadır. Kanamaların önlenmesinde ise sorunun kaynağına inerek diş eti kanamalarının nedenlerini ortadan kaldırmak gerekir. Kimi zaman düzensiz diş bakımı nedeniyle diş etlerinde kanama oluşurken kimi zaman ise vitamin eksikliği gibi kolaylıkla fark edilmeyen bir nedenden dolayı kanamalar oluşabilmektedir.

Diş eti kanamasının nedenleri:

  • Ağız ve diş sağlığına dikkat etmemek
  • Sert kıllardan oluşan diş fırçası kullanmak
  • Hamilelik döneminde yaşanan diş eti enfeksiyonları
  • Genetik etkenler
  • Sigara, alkol kullanımı
  • Stres
  • İlaç kullanımı
  • Yanlış diş tedavileri
  • Dişleri uzun süre sıkma ve gıcırdatma
  • Düzensiz beslenme
  • Vitamin eksikliği

Diş Eti Kanaması ve Vitamin Eksikliği

Diş eti kanaması, dişin dış yüzeyinde oluşan bakteriyel diş plağından oluşmaktadır. Diş plakları ilk olarak dişin yüzeyinde saydam bir doku halinde bulunurken zaman içerisinde diş taşı ve tartarlar oluşmaya başlar. Dişler ve diş etleri arasındaki liflerin kopmaya başlaması ile diş etlerinde kanamalar meydana gelmeye başlayabilir. Diş etleri ile dişlerin arasındaki bağlar kopmaya başladığında ise diş kayıpları yaşanabilmektedir.

Diş etlerinde oluşan kanamaları ortadan kaldırılabilmesi için lif kopmalarını engellemek adına dişleri ve diş etlerini besleyen vitaminlerin vücuda alınması gerekir.

C Vitamini

C vitamini dişlerin ve diş etlerinin korunmasında hayati önem taşımaktadır. C vitamini eksikliği olan kişilerde diş eti cepleri oluşur ve dişlerle diş etleri birbirinden ayrı ayrıdır. Bu vitaminin takviye edilmemesi nedeniyle diş kayıpları sıklıkla yaşanmaktadır. C vitamini eksikliğinde diş etleri hassaslaşır ve dışarıdan bir müdahale ya da yemek yeme esnasında kanama yapabilir.

Günlük olarak düzenli bir şekilde C vitamini almaya özen gösterilmeli ve bir hekime başvurarak beslenme düzeni içerisine bu vitamin dahil edilmelidir. Dişlerde bulunan liflerin güçlenmesi adına günlük olarak portakal, mandalina, limon, yeşil yapraklı sebzeler, patates, çilek, ceviz, süt ve et gibi gıdalar tüketilmelidir.

Diş eti kanamalarının en sık görülen nedenlerinden olan C vitamini eksikliği diş etlerinin eskisinden daha hassas bir yapı haline gelmesine neden olduğu gibi sağlıklı hücrelerin oluşumunu da engellemektedir. Yetişkinlerde günlük olarak 30 mg C vitamini alınması gerekir.

D Vitamini

D vitamini kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan ve kemiklerde oluşan bozuklukları önleyerek bu bozuklukların onarılmasında etkin rol oynayan vitaminlerdendir. Diş etlerinde kanama olan kişilerin dişlerindeki bakterileri yok ederek ağız sağlığını koruma altına almaları için D vitamini eksikliğine dikkat etmeleri gerekir. Bu vitaminin eksikliğinde dişler güçsüzleşir ve etrafında bulunan koruyucu tabaka incelmeye başlar. Beyaz renkte olan dişler zamanla şeffaf bir hal almaya başlar. Buna bağlı olarak et ve kemik birbirinden ayrılmaya başlayabilir. Özellikle D vitamini eksikliğinde diş eti kanamaları ve diğer diş eti sorunları fazlaca görülmektedir.

A Vitamini

Diş etlerini besleyen ve dişlerdeki çatlakların oluşumunu engelleyen A vitamini vücutta yeterince bulunmaması nedeniyle kanamalara yol açabilir. Dişlerde bu vitaminin yeterince bulunmaması etli kısımlarda bulunan damarların çatlamasına ve zaman içerisinde kendiliğinden oluşan kanamalara neden olabilmektedir.

A vitamini dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasını sağlar. Ağız ve dişler ise dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona karşı açık kalan organlardan olmaktadır.

A vitamini eksikliğinde dişlerde ve ağızda hastalıkların ve kanamaların görülmesi de muhtemel olacaktır. Bu nedenle A vitamini eksikliğine dikkat etmek gerekir. A vitamini eksikliği ağız içerisinde oluşan yaralara da neden olabilmektedir. Bu nedenle biber, domates, şeftali, havuç, muz, portakal, ıspanak, yumurta, tere yağ gibi besinler tüketilerek bu vitaminin eksikliği giderilmelidir.

K Vitamini

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan en önemli vitamin K vitaminidir. Dişlerde de K vitaminine bağlı bir eksiklikten dolayı kanamalar meydana gelebileceği gibi bu kanamalar durmayabilir. Sürekli kan kaybına neden olan dişlerden yakınanların K vitamini açısından zengin olan besinler tüketmesinde fayda vardır.

B12 Vitamini

Vücudun işleyişi açısından oldukça önemli olan B12 vitamininin eksikliğinde dilde şişme, diş etlerinde şişme ve kanamalar meydana gelebilmektedir. DNA sentezinde görevli olan bu vitamin aynı zamanda hücrelerin yenilenmesine de yardımcı olması ile bilinmektedir. Ağız içerisinde de hücrelerin yenilenmesi ve sağlıklı diş eti hücrelerinin oluşmasında bu vitamin dikkate alınmalıdır.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.