D3 Vitamini Eksikliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

D3 vitamini eksikliği ile görülebilen ciddi hastalıklar söz konusudur. Peki, D3 vitamini tam olarak nedir ve eksikliğinde tam olarak neler meydana gelir?

D3 Vitamini Eksikliği Nedir?

D3 vitamini, aslına bakılırsa D vitamini olarak tanımlanabilir. Sağlıklı bir insan, D3 vitamininin büyük çoğunluğunu güneşten alır. Güneş üzerinden alınan D3 vitamini, insan vücudunda sentezlenerek D vitaminine dönüştürülür. Bu sayede kişinin D vitamini alması sağlanır. Eğer gün içerisinde çok fazla güneşe çıkmıyorsanız D3 vitamini eksikliği ile karşılaşmanız mümkün hale gelebilir. Zira eksikliğin nedeni, yoğun miktarda güneşsiz kalmaktır.

Tüm bu bilgiler ışığında D3 vitamini eksikliğini D vitamini eksikliği olarak değerlendirmek mümkündür. Hayvansal ve bitkisel olmak üzere pek çok farklı kaynaktan D vitamini edinebilirsiniz. Önemli noktalardan bir tanesi doğal besinlerin tercih edilmesidir. Örneğin doğal süt ile birlikte yüksek oranda kalsiyum ve D vitamini alabilirsiniz. Kalsiyum emiliminde görevli olan D vitamini, bu çerçevede kemik sağlığına etki eder. Çok daha güçlü kemik ve iskelet sistemine sahip olmanız mümkün hale gelir. Ayrıca düşme sonucu kırılan kemik problemi de yine kemiklerin zayıflamasından dolayı oluşabilir. Bundan dolayı D vitamini tüketimi son derece önemlidir.

D3 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri

Çeşitli sağlık problemlerine yol açan D3 vitamini, hafif etkiler ile birlikte gözlemlenebileceği gibi çok daha ağır sonuçların oluşmasına kaynaklık edebilir. D vitamini eksikliğinin belirtileri şu şekilde:

Halsizlik ve çabuk yorulma

Yeterli miktarda D3 alınmadığı durumlarda halsizlik görülebilir. Aynı zamanda merdiven çıkma gibi durumlar sonrasında çabuk yorulma da yaşanabilmektedir. Gündelik koşuşturma içerisinde çok çabuk yorulduğunuzu düşünüyorsanız D3 vitamini tüketmeye özen gösterin. B12 vitamini eksikliği ile birlikte ortaya çıktığı durumlarda çok daha ağır sonuçlar oluşabilir.

Kemik ağrısı

Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilen kemik ağrısı, D3 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca baş bölgesinde sık sık terleme, vücudun geneline yayılan ağrı ve bacakta kramp gibi belirtiler de gözlemlenebilir.

Kemik erimesi

Özellikle ilerleyen yaşlarda görülebilen en ciddi vakalardan bir tanesi kemik erimesidir. Kemiklerin zamanla güçsüzleşmesi ve incelmesi ile birlikte seyreden D3 vitamini eksikliği, böylelikle kişinin yaşamsal kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kısa mesafelerden düşmek dahi kemik kırığına yol açabilir. Bundan dolayı D vitamini takviyesinin yapılması bu tarz durumlarda önem teşkil edebilir. Ayrıca beslenmenin de bir an önce düzene sokulması gerekir.

Saç dökülmesi

Farklı faktörlerin de bir araya gelmesiyle ortaya çıkan saç dökülmesi, D3 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır. Saçların zayıflamasına yol açan ve böylelikle dökülmeye neden olan eksiklik, beslenmenin düzene sokulmasıyla birlikte büyük oranda düzelebilir.

Kas gücü kaybı

D3 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında yer alan kas gücü kaybı, tıpkı çabuk yorulma gibi gün içerisinde gözlemlenebilir. Herhangi bir nesneyi taşımada ya da kaldırmada zorluk çekebilirsiniz. Ayrıca buna bağlı bir şekilde yorulma da gözlemlemeniz mümkün. Kaslarınızın eskisine oranla daha zayıf olduğunu düşünüyorsanız D3 vitamini eksikliğini göz önünde bulundurabilirsiniz.

D3 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

D3 vitamin eksikliğinin tedavisi, öncelikli olarak yaşam tarzı değişikliğinden geçer. Eğer gün içerisinde kapalı ortamlarda çok fazla takılıyorsanız bu durumdan kurtulmanız gerekir. Kapalı ortamlarda takılmak yerine gün içerisinde sadece 30 dakikanızı güneş altında geçirebilirsiniz. Ancak güneş ışınlarının dik açıyla vurduğu saatlerde güneşe maruz kalmak, özellikle yaz aylarında tehlikelidir. Bu nedenle saatlerinizi iyi ayarlamanız ve güneşe çıkmadan önce güneş kremi kullanmanız önem teşkil etmektedir.

D3 vitamini eksikliğinin tedavisi, aynı zamanda beslenme alışkanlığını değiştirmenizi de gerektirebilir. Eğer çok fazla işlenmiş gıda ve hazır yiyecek tüketiyorsanız bu alışkanlıktan kurtulmalısınız. Doğal gıdalara yönelmeniz çok daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar. Ayrıca D3 vitamini yönünden zengin yiyecekleri yaşamanızın bir parçası haline getirmeniz de yine faydalı olan değişiklikler dahilinde yer alır. Bol miktarda D3 içeren besinler şu şekilde:

  • Süt ve süt ürünleri
  • Yumurta sarısı
  • Mantar
  • Yağlı balık türleri (somon ve uskumru gibi)
  • Tereyağı
  • Karaciğer

Gün içerisinde süt tüketmeye özen gösterin. Eğer laktoza karşı duyarlılığınız var ise laktozsuz sütleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanında sabah kahvaltılarında peynir ve yumurta gibi gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin. Hamilelikte dahi D3 vitamini almak önemlidir. Yemeklerinizde kullanacağınız tereyağı ile D vitamini desteği sağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanında D3 vitamini tedavisi için uzman doktor kontrolünde gıda takviyesi de almayı düşünebilirsiniz.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2023 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.