D Vitamini Zehirlenmesi Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Vitamin eksikliğinin olması ile birlikte ortaya çıkacak belirtilerin vitaminin fazla alınması ile birlikte vitamin zehirlenmesi olarak ortaya çıkar. Nedenleri ve Belirtileri.
İçindekiler
D Vitamini Zehirlenmesi
D vitamini eksikliği sonucunda vitamin takviyesini bilinçsiz kullanma sonucunda vitamin fazlalığı ortaya çıkacaktır. İnsanların D vitamini takviyesini fazla alması sonucunda ortaya çıkacak bu sorun oldukça nadir görülmekte olan bir durumdur. Yüksek dozda alınması ile birlikte insanlarda kalsiyum emiliminin artmasına neden olacaktır. D vitamininin görevleri arasında kemik sağlığı açısından çok önemli olan kalsiyum emiliminin hızlanmasını sağlayacaktır. Bunun sonucunda da bağırsaklarda emilim gösterecek olan kalsiyum emiliminin artması ile birlikte kanda bulunan kalsiyum değerlerinde artma meydana gelecektir. Bu tıp dilinde hiperkalsemi olarak isimlendirilmektedir.
Çocuk gelişimi ve yetişkin bireylerde çok önemli olan bu vitaminin fazla alınması durumunda vitaminin yağda depolanması ve vücudun vitamine ihtiyacı olduğu zaman yağlarda depolanan vitamin salgılanacaktır. Böylelikle eksiklik ortaya çıkmaz.
Fazlasının olması halinde yağlarda fazla depolanan vitaminin kalsiyumu hızlandırmasına neden olur. Bu sebeple de böbreklerden fazlasının idrar yoluyla atılamayacak olması nedeniyle böbrek sağlığını etkileyecektir.
D Vitamini Zehirlenmesinin Belirtileri
Çok yüksek dozlarda alınması ile birlikte vücudun toksinleri biriktirmesine neden olur. Bu sebeple de çoğu kişinin gelişiminde önemli rol oynamakta olan vitaminin fazlalığı başta böbrekler olmak üzere kalıcı olarak zarar vermesine neden olacaktır. Yetişkinlerde ve çocuklarda bilinçsiz kullanılan D vitamini sonucunda zehirlenme ortaya çıktığı zaman şu belirtiler oluşacaktır:
- İştah kaybı;
- Mide ağrısı;
- Baş ağrısı;
- Bulantı ve kusma;
- Damarların tıkanması;
- Artan susuzluk;
- Eklem ağrıları;
- Kabızlık;
- Halsizlik;
- Sindirim sisteminde bozulmalar.
Raşitizm tedavisi gören bir çocuğun vitamini alırken kalsiyum değerlerine bakılmaması durumunda kalsiyumun fazlalığı sebebi ile çocuklarda hastalıkların oluşmasına neden olur. Bu sebeple de her zaman için vitaminin alımı boyunca haftada bir gün kalsiyum değerlerine bakılması gerekmektedir. Çocuklarda fazla alınması halinde kemik bozulması ve kronik böbrek yetmezliğinin gelişerek kalıcı hasarların oluşmasına neden olur.
Fazla alınması ile birlikte vitaminin vücutta birikerek kalsiyum fazlalığına yol açacaktır. Bu durumda da daha sıklıkla yetişkinlerde böbrek taşının oluşumu görülür. Özellikle de bacaklarda ödem oluşmasına neden olacağı için her zaman dikkatli alınması gerekiyor.
D Vitamini Zehirlenmesinin Nedenleri
Her zaman için doğal yollarla alınması durumunda vitamin eksikliği ortaya çıkmayacaktır. Doğal olarak güneş ışıklarında bulunan ve besinler aracılığıyla da alınacak bu vitaminin insanlarda doğal yollarla alınması ile birlikte vitamin fazlalığı ortaya çıkmayacaktır. Fakat insanların bilinçsiz olarak eksikliğini giderebilmek için vitamin takviyesi almaları sonucunda hiperkalsemi ortaya çıkacaktır.
Çocuklarda oluşan zehirlenmenin nedenleri arasında raşitizm hastalığının sonucunda vitamin takviyesi kullanımı nedeniyle oluşacaktır.
Çocuklarda ve yetişkinlerde vitamin eksikliğinin giderilmesi amacıyla takviye ilaç kullanımı sırasında mutlaka hastanın gözetim altında kalması ve haftalık olarak kanında bulunan kalsiyum miktarının ölçülmesi gerekmektedir. Bu vitamin yüksekliği sonucunda kalsiyum miktarında artış olacağı için fazlası zehirlenme oluşumuna neden olur.
Çoğu kişinin vitamini bilinçsiz olarak ve doktor kontrolünde kullanmamaları durumunda yağda çözülen bir vitamin olması sebebiyle vücutta zehirlenme oluşmasına neden olacaktır. Bu sebeple de her zaman için vitaminin faydalarından yararlanmak istenildiği zaman doktor kontrolünde alınması gerekmektedir.
D Vitamini Zehirlenmesi Tedavisi
Fazla alınması ile birlikte ilk olarak ortaya çıkacak sindirim sistemine bağlı olarak sorunlar oluştuğu zaman çocuklarda meydana gelen belirtileri azaltmak için çocuğun kusmasının sağlanması çok önemlidir. Her zaman için tıbbi yardım alınması gerekmektedir. Vitamin zehirlenmesi çok sıklıkla rastlanan bir durum olmasa da takviye ilaç kullanılarak alınması durumunda ortaya çıkacak olan zehirlenme neticesinde insanların tam kapsamlı bir hastane ortamında tedavisinin yapılması gerekmektedir.
Vitaminin insanların vücutlarında ne kadar bulunduğunu anlamak için ilk olarak damarlarından kan alınarak vitamin değerlerine bakılması gerekmektedir. Çok yüksek olması sonucunda doktor gözetiminde vitaminin fazlasının vücuttan atılması ve kalsiyum değerlerinin de normal seviyeye inmesi için gerekli ilaçlar verilmelidir.
Zehirlenme sonucunda ortaya sodyum kaybı çok yoğun olarak ortaya çıkacaktır. Bu nedenle de izotonik sodyum klorür verilmesi gerekmektedir. Bu çözeltinin hastaya verilmesi ile birlikte hastaların böbreklerinde biriken kalsiyumun fazlalığının böbreklerden atılması sağlanacaktır.