Kanda D Vitamini Ölçümü Nasıl Yapılır, Normal Değerleri Nedir

Vücutta depo halinde bulunan ve yağda eriyen D vitamini, hastanelerin laboratuvarlarında kandan ölçülebilmektedir. Bunun için kan verilmesi yeterli olacaktır.

Kanda D Vitamini Seviyesi Ölçümü

Vücutta depo halinde bulunabilen ve yağda eriyen vitamin grubundan olan D vitamini, diş, kemik ve kasların yapısına katılarak gelişimlerine yardımcı olmaktadır. Yağ hücreleri ile eriyebilen bu vitamin, soğuk bölgelerde yaşayan kişilerde vücuda alından hemen sonra sindirilir. Soğuk ve güneş ışınlarından yoksun bölgelerde yaşayanların düzenli aralıklarla kandaki D vitamini seviyelerini ölçtürmesi, depolarda azalmalar olduğu zamanlarda mutlaka dışarıdan D vitamin takviyesi alması gerekmektedir. 

Vitamin eksikliği kemiklerde zayıflıklara neden olabilir. 

D vitamin ölçümü herhangi bir biyokimya laboratuvarında kan tahlili ile yapılabilmektedir. Biyokimya tüpü olarak bilinen sarı tüpe alınacak en fazla 10 CC ile bakılabilecek vitamin seviyesi, vücuttaki D vitaminin seviyesinin ölçümünü sağlayacaktır. Kandaki D vitamini seviyeleri aylara, şehir ve ülkelere, kişinin kronik hastalıklarına ve cinsiyete göre değişiklikler gösterebilir. Buna göre değerleri şöyle sıralanabilir;

  • Normal Değeri: 100 – 275 nmol/L
  • Gizli D vitamini yetersizliği: 40 – 100 nmol/L
  • Ağır D vitamini yetersizliği: <25 nmol/L
  • Zehirlenme derecesindeki D vitamini seviyesi: <400 nmol/L ‘dir.

Verilen kan tahlillerinde çıkan sonucun hemen yanında normal değerleri bulunmakta ve bazen cinsiyete göre dağılımları da verilebilmektedir. Yapılan kan tahlil sonuçlarına göre doktor tarafından hastanın şikayetleri de göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede gerekli tedavi düzenlenir. 

D Vitamini Ölçümleri Nerede Yapılır?

Hastaların vücutlarındaki belirtilere göre başvurdukları poliklinik ve aile hekimliklerinde D3 vitamini ölçümü kan ile yapılmaktadır. Kişilerin ifade ettikleri kaslarda yorgunluk hissi, çabuk yorulma, kemiklerde ağrı hissi, dişlerde dökülmeler ve zayıflıklara bağlı kırıklar gibi bir çok nedenden dolayı doktorun kan tahlillerinde görmek isteyeceği parametrelerden birisi 25 (OH) D3 vitamini düzeyidir. 

Doktorun istemi ile verilebilecek kan ile merkez laboratuvarlarında ya da özel laboratuvarlarda biyokimya cihazı ile 25 (OH) D3 vitamini ölçümleri yapılabilmektedir. Biyokimya aletinin haricinde başka bir ölçüm cihazı ile yapılamayan bu parametre, sonuçların ışığında ağır yetersizlik var ise doktor kemiklerin yoğunluğunu ölçmek için Kemik Dansiometre ölçümü de isteyebilir. Kemik yoğunluğunun ölçülmesinin sebebi ise, özellikle kadınlarda menopoz sonrası vücuttan çekilen östrojen hormonunun etkisi ile de kemiklerdeki kalsiyumun çekilerek kana verilmesi sonucu kemik yoğunluğunun azalması ve bunun derecesinin saptanmasıdır. D3 vitamini kalsiyum ve fosfor mekanizmasını düzenlemesinden dolayı hastaların mutlaka menopoz sonrasında D3 vitamini ve kemik dansiometre ölçümlerini yaptırmaları gerekmektedir. 

D Vitamini Ölçümü Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Ölçümün ne zaman yaptırılması gerektiğinden önce D3 vitamininin eksikliğinde hangi belirtilerin olduğu bilinmelidir. Bu belirtiler şöyledir:

  • Depresyon: Özellikle kış aylarında güneş ışınlarının çok alınamamasından dolayı (uzun kollu kıyafetler, havanın durumu vb.) kişilerin ciltlerinde D vitamininin sentezlenemez ve kış mevsimlerinde depresyon oranı daha yüksektir. 
  • Vücutta kırgınlık, kemik ağrıları, eklem ağrıları
  • Başın fazla terlemesi: Kafa derisinin ince olması ve güneş ışınları maruziyetinde daha az yol kat ederek cildin en alt tabakasına ulaşımından yani D3 vitamininin sentezinin buradan daha kolay olması nedeniyle kafa gözeneklerini açmaya çalışır, bu sırada gözeneklerden su çıkar.
  • Kaslarda zayıflıklar, kramplar, halsizlik: Vücut kandaki kalsiyum ve fosfor dengesini düzenlemek için kas ve kemiklerde kalsiyumu çeker ve böylece kişilerde kasların kasılmasında yardımcı olan madde olmadığından zayıflıklar görülür. 
  • Yüksek tansiyon
  • Kabızlık, Soğuk algınlığı ve İshal

Kişilerin ortada herhangi bir neden yokken bu belirtilerin görülmesi ve dinlenme durumu ile geçmemesinden sonra mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Güneşin ülkeler ve şehirlere göre düşme konumundan dolayı kişilerin güneş ışınlarını aktif alıp alamamasına bağlı olarak ve cinsiyet farklılıkları da göz önüne gerekirse belli aralıklarla ölçümlerin yapılması gerekmektedir. Ölçüm seviyelerine göre kişilere depo D3 vitamin ve ardından D3 devam vitaminleri verilebilir. 

D3 vitamininin eksikliği belirtilerinin kendilerinde görüldüğünü düşünen kişilerin mutlaka 25 (OH) D3 vitamin ölçümlerini kanda yaptırmaları gerekmektedir. Bu test, kadınların hamile kaldıkları zamanlarda, menopoza girmiş kadınlarda ve yaşı belli bir düzeye gelmiş erkek – kadınlarda yapılmaktadır. Depolarındaki D3 vitamini azalmış kişilere dışarıdan takviye ilaçlar verilebileceği gibi beslenme açısından desteklenmeli ve güneş ışığı ile teması arttırması önerilmektedir. 

Günlük 30 dakika güneşlenmek D3 vitamini sentezi için yardımcı olacaktır.

Kişilerin yaptıkları ülke ve şehir değişiklikleri de güneş maruziyetinden dolayı bu değerlerde düşmeler görülebilir. Bu nedenle de doktora mutlaka bu durum söylenmeli ve doktorun ona göre değerlendirme yapması gerekmektedir. Çünkü cildin en alt katmalarında güneş ışığının yarım saatlik teması ile 10.000 İÜ kadar D3 vitamin sentezlemesi yapılabilmektedir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.