Kilo Aldıran Vitaminler ve D Vitamininin Kilo Konusunda Fonksiyonları

İnsanlar arasındaki yaygın inanış vitaminlerin kilo yaptığı konusunda olsa da; sanıldığının aksine D vitamini kilo vermeyi hızlandırma özelliği taşımaktadır.

D Vitamini ve Obezite

Vitaminler günlük hayatta vücut mekanizmasının vazgeçilmez bir gereksinimi olmaktadır. Pek çok konuda faydaları kabul edilen bu önemli elementler aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, bir çok sağlık sorununun oluşmasını engellemektedir. Hayatımızın içine oldukça yerleşmiş herkes tarafından faydaları kabul edilmiştir. Hastalandın mı? Vitaminleri iç. Bahar geldi mi? Vitaminleri iç. Hamile oldu mu? Vitaminleri iç. 

Halk arasında vitaminlerin kilo yaptığına dair yaygın bir inanış olsa da, D vitamininin kilo aldırdığıyla ilgili kanaatler tamamen yanlıştır. D vitamini sanıldığının aksine kilo aldırmaz. Tam tersi olarak vücut mekanizmasının ağırlık kaybetmesine yardımcı olur. Sonbahar ve kış aylarında kilo almayı kontrol altında tutmak için balık yağı, havyar, karaciğer, tereyağı, peynir, yumurta, ısırgan otu, maydanoz, mantar, bitkisel yağ, ay çekirdeği gibi D vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan besinler tüketilmesi önerilmektedir.

Kilo alımları veya tam tersi olarak kilo kayıpları yağ hücreleri tarafından üretilen leptinle yakından alakalı olmaktadır. Enerji mekanizmasında önemli rolleri bulunan bu hormon hem yemeklere olan iştahı hem de vücut ağırlığını tetiklemektedir. Vücut ne kadar fazla leptin sentezlerse yemek yeme isteği o kadar azalmaktadır. Diğer bir deyişle vücut mekanizmasında leptin oranı azaldıkça yemek yeme isteği çoğalmaya başlar. D vitamini leptin sentezinde doğrudan rol oynamaktadır. En kolay ve en doğal olarak alınabilecek D vitamini güneş ışınlarından elde edilmektedir.

Sonbahar ve kış aylarında günün kısalması, güneş ışınlarıyla olan temasın azalmasına bağlı olarak vücut tarafından üretilen leptin hormonu azalmaya başlar. Sonbahar ve kış aylarında kilo alımlarının artmasının en önemli sebebi bu olmaktadır. Vücut mekanizmasında yeterli oranda D vitamini bulunmasının kilo kaybını olumlu yönde etkilediği kanıtlanmıştır.

D Vitamini Takviyeleriyle Kilo Verme

Obezite hastalıklarının oluşma nedeni genellikle D vitamini eksikliğiyle  bağlantılı olarak gelişmektedir. Bazı çalışmalarda D vitamini kilo vermeyi hızlandırmak amacıyla  düşük kalorili bir diyete dahil edilmektedir. Yapılan araştırmalar nüfusun yüzde yetmişe yakın bir kesiminde D vitamini eksikliği bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu önemli element aynı zamanda vücut mekanizmasında kemiklerin ve kas sisteminin sağlığı ve kalsiyum emiliminde önemli görevler üstlenmektedir. Pek çok hasta için risk faktörü oluşturan obezite D Vitamini eksikliğiyle yakında alakalı olmaktadır

D vitamini vücudumuzun ağırlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yağ hücrelerine bağlı olarak kilo alınması  gündeme geldiği zaman, D vitamini eksikliğini hemen belirleyebilir ve bu eksikliğe bağlı olarak vücut ağırlığını azaltmak oldukça zordur. Bu vitaminin eksikliğinin ayrıca açlık hislerini artırabileceği ve dolayısıyla yağ yakılmasının da önlenebileceği bilinmektedir. Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, vitamin D düzeyini değiştirmenin kilo verme sürecinde büyük ölçüde yardımcı olabileceğini göstermiştir. Aşırı kiloya katkıda bulunan bir başka faktör daha vardır, bu D vitamini eksikliğidir. 

Metabolizmayı, açlığı ve tokluğu kontrol eden beyin hücrelerinin benzer vitamin D reseptörlerine sahip oldukları da bilinmektedir. Kandaki D vitamini miktarı azaldığında, bu hücrelerin fonksiyonel kapasitesi zayıflar ve bu da yemek sırasında tokluk başlangıcı hakkında bir sinyal kaybına yol açabilir. 

Kilo Arttıran Vitaminler

Kilo almak istiyorsanız, özel bir diyete bağlı kalmanız gerekir. Vücut ağırlığını artırmak için, vücut düzenli olarak karmaşık karbonhidratlar ve proteinler bakımından zengin gıdalar almalıdır. Bu durumda, vücut yüksek kalorili yiyecekleri işlemek için yeterli enerjiyi alacak. Kilo almaya ihtiyaç duyulduğunda en etkili yöntem, bu konuda vitaminlerden yararlanılmasıdır. Fakat bu elementleri kullanmadan öne bir doktora danışılması gerektiği konusu atlanılmamalıdır. Hangi vitaminin ne oranda alınacağı konusunda bilinçli olmak gerekmektedir. Vitaminlerin günlük alınması gereken oranın üstüne çıkması veya tam tersi olarak eksik oranda alınması farklı sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.

Retinol yani A vitamini kas kütlesi kazanımı için en önemli bileşiklerden biridir. Bileşen, tiroid bezi tarafından üretilen hormonların bir antagonisti olarak kabul edilir. Metabolik süreçlerin hızlanmasına katkıda bulunurlar. A vitamini, hücrelerin büyümesinden ve gelişmesinden sorumludur. Bu, kilo alımını ve bağışıklık sisteminin performansını olumlu yönde etkiler. Doğal antioksidanlar olan E ve C vitaminleri vücudun tam işlevini sağlar. Kilo alımı için de gereklidirler. Antioksidanlar, oksidasyon-redüksiyon reaksiyonları sırasında oluşan serbest radikallerin zararlı etkilerini nötralize eder. C vitamini vücutta çok önemli bir işlevi yerine getirir – kandaki glikoz üretimini sentezler, dolayısıyla iştahın açılmasını sağlamakta kilo alımına destek vermektedir. Bu vitamine ek olarak, süksinik asit ve B12 vitamini kilo alımı ve iştah artırılması konusunda tavsiye edilmektedir.

D Vitamini Takviyeleri 

D vitamini takviyesi yaz aylarında daha kolay olarak vücuda alınır:

Güneş Işınları 

Haftada en az üç kez on beş veya yirmi dakika eller ve yüz açık oarak güneş altında dolaşılması, vücudun ihtiyacı olan D vitaminin alınmasına yardımcı olur.

Bitkisel Kaynaklar 

D vitamini kapsayan bitkilere örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Yonca
  • Atkuyruğu
  • Isırgan otu
  • Maydanoz

Bu otları haftada iki veya üç kez tüketilmesi gerekmektedir. Maydanoz direk olarak yenilebilir. Isırgan otu, atkuyruğu otu, yonca eşit ölçülerde karıştırılıp çay gibi tüketilmesi halinde vücut ihtiyacı olan bu elementi karşılayacaktır.

Hayvansal Kaynaklar

Yağlı balıklarda, dana karaciğerinde D vitamini bulunmaktadır. Haftada iki veya üç kere balık tüketilmesi bu elementin vücuda takviyesi konusunda oldukça önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.