Çocuklarda ve Yetişkinlerde D Vitamini Takviyesi İçin En Uygun Zaman

Vücuttaki vitmain eksikliklerinin takviye edilmesi için oldukça farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerın doğru zaman aralıklarında, doğru şekilde uygulanması ciddi sağlık sorunlarını önleyecektir

D Vitamini Almak İçin Uygun Zaman

D vitamini denildiğinde ilk olarak akla ultraviyole ışınları gelmektedir. İnsanların nerdeyse tamamına yakın bir kısmı vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamininin ultraviyole ışınları vasıtasıyla alındığını bilmektedir. Kendi bünyesinde; D2, D3, D4, D5, D6 gibi sınıflara ayrılmaktadır. D2 Vitaminine ergokalsiferol, D3 vitaminineyse kolekalsiferol ismi de verilmektedir.

Vücut mekanizmasının yeterli düzeyde ve düzenli olarak güneş ışını alması durumunda, ekstradan veya dışardan D vitamini takviyesi almaya gerek bulunmaktadır. Güneş enerjisinin yanı sıra D vitamini hayvansal ürünlerin tüketilmesi veya vitamin komplekslerinden yararlanılması suretiyle vücuda alınabilmektedir. D vitaminleri vücutta hormonlarla aynı işlevi görmektedir. Böbreklerde oluşur ve bağırsakların ve kas sisteminin çalışmasında etkili rol oynar.

D Vitamini Almak İçin En Uygun Zaman

Vücut mekanizmasına yapılacak vitamin takviyesi eğer güneş ışınlarından yararlanarak olacaksa, sabah saat on ile öğleden sonra üç arası olan bir zaman aralığında, güneş ışınlarının dik bir şekilde vurduğu anlarda; ten rengine göre on beş ile otuz dakika boyunca alınması tavsiye edilir.

D vitamini vücudumuzun kalsiyum ve fosfor alışverişini düzenlemesi için gerekli olan; biyolojik olarak ele alındığında aktif bir madde olmaktadır. Vücut organizması, ultraviyole ışınlarına maruz kaldıktan beş ile on beş dakika sonra cild tabakası  (melanin) pigmentinde oluşan kimyasal reaksiyon sonucu vitamin sentezlenir. Vücut mekanizmasının ihtiyacı olan D vitamininden kaynaklanan eksiklikleri takviye etmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Güneş ışınları
  • Hayvansal gıdalar ve  besinler (süt, yumurta sarısı, karaciğer, balık yağı, somon, uskumru, sardalye)
  • Sulu Çözeltiler
  • Sıvı yağlı çözeltiler
  • Kapsül veya tabletler

D Vitamininin Doğru Alınması

Her insan vücudunun sağlıklı olması sorunsuz faaliyetlerine devam etmesini ister. Bu konuda titiz olanlar her ne kadar sağlıklı bir şekilde beslenmeye özen gösterseler de her mekanizmanın dönem dönem çeşitli mineral ve vitamin takviyesinde bulunmaya ihtiyacı olmaktadır. Bir gurup vitamin yemekle birlikte alındığında etkin bir onarım ve takviye sağlarken bir gurup vitaminin ise aç karnına alınması gerekmektedir. Bazı vitaminler bazı durumlardaysa teker teker alınacağına birlikte alındığında daha başarılı sonuçlar vermektedir. Ergokalsiferol gruplu D vitaminleri yemekle de alınabilmektedir.

D vitamininin yağda çözülebilme özellikleri göz önüne alınarak eğer dahili olarak alınacaksa; kahvaltı sırasında da reçete edilebilmektedir. Akşamları tok karnına alındığında daha etkili sonuçlar vermektedir. Akşamları tok karnına alınan D vitamini aynı zamanda kalsiyum emilimini de arttırmaktadır. D vitamini; vücut mekanizmasında güneş ışığının etkileriyle sentezle nebilen ve yağda çözünebilme özelliği olan bir maddedir. Maalesef vücut mekanizması için bazı durumlarda güneş ışınlarıyla takviye edilen D vitamini yeterli olamamaktadır. Eksikliğinde en hoş olmayan sonuçlara yol açabilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde bu maddenin açığının raşitizme yol açtığını ve yetişkinlerde psoriazis ve multipl skleroza gibi rahatsızlıklara sebep olabildiği kesin olarak kanıtlanmıştır.

Vücudunda D vitamini eksikliği yapılan kan testleriyle tespit edilen hastaların ihtiyacı bulunan D vitaminini nasıl alacağı konusunda doktorları tarafından verilen tavsiyeleri uygulamak hem ilacın oluşturabileceği yan etkilerinin riskini azaltır hem de daha etkili bir şekilde bu mucize vitaminin takviye edilmesini sağlar.

Yapılan araştırmalar bu konuda takviye için kullanılan sulu çözeltilerin bağırsak içinde daha kolay emildiğini ispatlamıştır.  Bazı durumlarda D vitamini osteoporoz tedavisinde veya bazı postoperatif komplikasyonları ortadan kaldırmak için kalsiyumla aynı anda kullanılabilmektedir. Kombine olarak alınan ilaçlarda D vitamini dozajı minimum seviyelerde olmaktadır.

Bebeklerde

Genellikle bebeklerde uygulanan D vitamini takviyesi sıvı çözeltilerle olmaktadır. Bunun ana nedeni bebeklerin yeni gelişmeye başlayan organlarının yağ çözeltilerini asimile etmesi için yeterli oranda safra üretememesidir. Fakat sıvı solüsyonların kullanımı, son zamanlarda yeni doğan bebeklerin bağırsaklarında meydana gelen alerjik reaksiyonların ve inflamasyonların sayısının artmasına neden olmaktadır.

Bebeklerin günde kaç kez hangi zaman dilimde vitamin içmesi gerektiği genel olarak her ilacın talimatında belirtilir.  Genel olarak, çocuk kompleksleri kullanımı kolaydır. Günde bir defa D vitamini takviyesi almaları yeterli olacaktır.

Bebeklere D vitamininin takviye edilmesi kemik kütlesinin zamanında bağlanmasını destekler, ki bu da yetişkinlikte osteoporozun önlenmesidir. D vitamini sadece raşitizmlerin önlenmesi veya tedavi edilmesinde değil, aynı zamanda bağışıklık sisteminin gelişmesi ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için en önemli maddedir. Diğer bir deyişle, yaşamın ilk yılındaki bebek D vitamini, özellikle grubumuzda uyumlu bir gelişim için hayati önem taşımaktadır. Bebeklerde D vitamini damla şeklinde olabileceği gibi balık yağı olarak da takviye edilebilmektedir. Çocuklar için marmelat şekerine benzeyen tarzda D Vitamini takviyeleri bulunmaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.