D Vitamini İçin En İyi Kaynak Doğru Şekilde Alınan Güneş Işınları

Sadece kemikler ve iskelet sistemi için değil, aynı zamanda kaslar, bağışıklık sistemi hatta beyin gelişimi gibi pek çok konularda önemli rol oynayanD vitamini için en önemli kaynak güneştir.

D Vitamini ve Güneş Işınları

Güneş en önemli D vitamini kaynağı olmaktadır. Kemiklere en önemli kalsiyum takviyesini sağlayan D vitaminini vücuda alabileceğimiz en önemli kaynak güneş ışınları olurken; bu aktiviteyi sağlığa zarar vermeyecek bir şekilde almak gerekmektedir. Güneş ışınları iyi gelmesinin yanı sıra, bilinçsiz yararlanıldığı taktirde zara da verebilmektedir.

D vitamininde En İyi Kaynak Güneş Işınları

D vitamini sadece vücut mekanizmasında yer alan iskelet sistemini düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda genlerin çalışmasını sağlar ve bazı hastalıkların hem tedavi edilmesinde hem de önlenmesinde etkili trol oynar. Bu mucizeler yaratan iksirli vitamini en iyi şekilde deri üzerinden alabilirsiniz. Güneş ışınları sayesinde D vitamini almak için dikkat etmeniz gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Güneş altında geçirilecek sürenin kısıtlanması gerekmektedir. Hassas ciltler her ne kadar koruyucu kremler kullanabilse de bu kremler aynı zamanda UV ışınlarını bloke etmektedir. D vitaminin vücuda tam olarak alınabilmesi için haftada üç kez beş ile on dakika arasında bilhassa el ve ayakları güneş altında tutmak yeterli olacaktır. Koyu renk tenler için bu süre on beşle yirmi dakikaya kadar yükselebilmektedir.
  • Güneş ışınlarından yararlanabileceğiniz en uygun zaman aralıkları sabah on ile öğleden sonra üç arasındaki zaman dilimleri arasında olmaktadır.
  • Mutlaka sahile gitmenize gerek yoktur. Alışveriş veya yürüyüş sırasında da bu ışınlardan yararlanabilirsiniz
  • Mutlaka SPF 30 koruyucu faktöre sahip olan bir krem sürünüz
  • Eğer genetik olarak cilt kanseri veya benzeri rahatsızlık olayınız varsa, D vitamini almak için güneş ışınlarından yararlanmadan önce mutlaka bir doktorla görüşmeniz gerekmektedir.

Güneş altında kaldığınız süre içinde ne kadar D vitamini alacağınızı etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunlar:

  • Bulunduğunuz konumun deniz seviyesine olan enlemi ve yüksekliği
  • Hangi mevsimde bulunduğunuz
  • Gün içinde dışarda bulunan saat aralığı
  • Hava kirliliği
  • Havanın bulutlu olup olmaması
  • Kullanılan koruyucu kremler
  • Cilt tabakasında yer alan melanın içeriği
  • Yaş
  • Kilo
  • Vücudu kaplamakta olan kıyafetler
  • Sabunla banyo yapıp yapmamanız

D vitamini İçeren Besinler

(100 gr için hesaplanmıştır.)

Balık yağıBalık yağı250 mcg
UskumruUskumru16.1 mcg
SomonSomon11 mcg
Ton balığıTon balığı5.7 mcg
Yumurtanın sarısıYumurtanın sarısı5.4 mcg
RingaRinga4.2 mcg
Kırmızı havyarKırmızı havyar2.9 mcg
Shiitake MantarıShiitake Mantarı0.4 mcg
KaridesKarides0.1 mcg
Doğal SütDoğal Süt0.1 mcg

D Vitamini ve Çocuklar

Çoğu anneler bebeklerini güneşten korumaktadır. Bu konu uzun seneler boyunca tartışmalar yaratmıştır. Oysaki D vitamini ve doğal bir kaynak olan güneş ışığı aracılığı ile cilt üzerinden alınması sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda her yaştaki insanların vücut mekanizması ve sistemleri için hayati öneme sahip bir konumdadır.

Kasifererol adı da verilen D vitamini almak için çocukların güneş banyosu konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. Minik yavrunuzu dışarı çıkarmadan önce mutlaka SPF 30 koruyucu faktör içeren bir krem sürmeniz gerekmektedir. D vitamini eksiklikleri yetişkinlerde osteomalazi ye sebep olurken, çocuklarda da raşitizm nedeni olmaktadır. Vücutta eksik olması çocuklarda beyin gelişiminde sorunlara bile neden olabilmektedir.

D Vitamini

Vücutta oldukça önemli görevi bulunan bu sihirli vitamin; aslında yağda çözünebilen, steroid yapılı hormon olmaktadır.  D vitamini kendi arasında bölümlere ayrılır. Kana karışan bu hormon, yapılan testlerle vücut içindeki değerlerini gösterir. Bizim en çok kullandığımız D2 ve D3 vitaminleridir. D3 vitamini, doğrudan güneş ışığının etkisi altında insan derisinde sentezlenir ve gıda ürünlerinden gelir. D2 vitamini sadece besinlerden elde edilebilir. Bir kişinin günlük vitamin alımı on beş mikrogramdır. Vücuttaki D vitamini ihtiyacı yılın mevsimlerine göre değişmektedir. Güneş ışınlarıyla alınan D Vitamini sekiz hafta boyunca insan vücudunda işlenmeye devam eder. Kasedin üretimine de yardımcı olan bu mucize vitamin; vücutta ödem toplanmasına engel olabildiği gibi oluşacak iltihaplarla mücadeleyi de sağlamaktadır. Kas yapısını ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan bu vitamin aynı zamanda beyin gelişimi konusunda da etken rol oynamaktadır. Yetişkinlerde gün içinde dört yüz ünite D vitamini ihtiyacı olurken yaş ilerledikçe bu ihtiyaç artarak sekiz yüz üniteye kadar çıkmaktadır.

D Vitaminli Güneş Kremleri

Güneş kremlerinin D vitamini alımını engelleyip engellemediği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Şu ana kadar edinilen kaynaklar ve yapılan araştırmalar; güneş kremlerinin vücuda D vitamini alımını engellediği yolda bir kanıt ortaya koymamaktadır. Bu tarz kremlerin sürekli kullanılması durumunda bile vücutta d vitamini eksikliğe neden olmamaktadır. Işınlar, vücut derisiyle temas ettiği anda hafif şekilde kızarması durumunda D vitamini sentezi başlar. Bu ışınların vücuda dik geldiği saatler özellikle vitamin alımı için önemli zaman aralıklarını oluşturmaktadır.

Bunun yanı sıra koruyucu kremler arasında yirmi faktör ve üzerinde olanlar güneş ışınlarının vücut mekanizmasında D vitamini oluşturmasına engel olmaktadır.  Cildin koyu veya açık tonlarda olmasına bağlı olarak her gün en azından kollar, yüz ve bacakların on beş ile otuz dakika arasında güneşe maruz kalması gerekmektedir.

Güneş ışınları deriden geçerek vücuttaki D vitamininin takviye edilmesine yardımcı olmaktadır. Koruyucu amaçla kullanılan güneş kremleri ne kadre yüksek faktör taşırsa taşısın, bir miktar ışının deriden vücuda nüfus etmesine olanak verir. Bu da vücut sistemi için yeterli olmaktadır.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.