D Vitaminin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

D vitamini, özellikle kemik sağlığının korumasında son derece önemli bir vitamindir. Peki, sağlık bir yaşamın kapısını aralamayı sağlayan D vitaminin diğer görevleri nelerdir?

D Vitaminin Görevleri

İnsan sağlığı açısından önem teşkil eden D vitamini, kalsiyumun vücut tarafından emilmesini sağlar. D3 vitamini olarak alınabilen ve vücut içerisinde sentezlenerek D vitaminine dönüşen madde, kemiklerin güçlenmesinden depresyonun önlenmesine kadar pek çok faydaya sahiptir. Vücudun işleyişi içerisinde sağlıklı kalmaya yardımcı olan vitamin, çok daha güçlü ve zinde hissetmenizi destekler. Peki, D vitaminin görevleri tam olarak nelerdir?

  • Kalsiyumun emilmesini sağlamak
  • Kemik ve iskelet sistemini güçlendirmek
  • Yeni kemik oluşumunu desteklemek
  • Kemik erimesini önlemek
  • Cilt sağlığını korumak
  • Kas kasılmalarını önlemek
  • Raşitizm hastalığının önüne geçmek

Erken yaşta ortaya çıkabilen raşitizm hastalığı, son derece ciddi bir sorundur. Kemiklerin sağlıklı kalması için her yaşta D vitamini tüketilmesi gerekir. Bu açıdan özellikle süt ve süt ürünleri, son derece önemlidir. Her gün 1 bardak süt içerek D vitamini alabilir ve bu sayede D vitamininin görevlerini başarıyla yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklarda diş çürümesi ve mine düzensizlikleri gibi hastalıkların oluşmasını dahi önleyen D vitamini, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır. Bu durumsa yaraların daha çabuk iyileşmesini destekler.

Böbreklerden kalsiyum ve fosfor atılmasını engellemede de görev alan D vitamini, bu sayede kalsiyum ve fosfor kaybının önüne geçer. Ayrıca sinir sistemine, kalp sağlığına ve kaslara etki eden vitamin, güçlü ve zinde kalmaya yardımcı olur. Kırmızı kan hücrelerine etki etmesiyle bilinen D vitamini, kan dolaşımında da görev almaktadır.

D Vitaminin Özellikleri

Hormona benzer bir yapıda olan D vitamini, halk arasında güneş vitamini olarak da adlandırılmaktadır. 200’den fazla genin kontrol altında tutulmasını sağlayan özellikte olan vitamin, sağlıklı kalmak ve büyümeyi destekleme gibi önemli görevlere sahiptir. D vitaminin başlıca özelliği ise yağda çözünen bir vitamin olmasıdır. Doğal yağlar ile birlikte alınan vitamin, yağda çözünerek karaciğerde depolanır. Buradan işlem gören vitamin, bağırsaklar üzerinden emilimi destekleme yeteneğine sahiptir.

Vücutta yağlara sarılı olacak şekilde dolaşan ve daha sonra depolanan D vitamini, yağlı dokularda muhafaza edilir. Vücutta birikme yapabilme özelliğine sahip olan vitamin, bu nedenle yeterli dozun üstünde takviye alınmasını sakıncalı kılmaktadır. Düzenli beslenerek alınabilen D vitaminini vücudunuza dahil edebilirsiniz. Almanız gerekenden fazla miktarda D vitamini tüketmeniz, zamanla farklı etkilerin gözlemlenmesine yol açar. Depolanabilir özellikteki D vitamini, hızlıca vücutta atılmaz. Bu da vitaminin gerektiği noktada kullanıldığı anlamına gelir.

D vitaminin en önemli özelliğinden bir tanesi, osteoporoz hastalığını önlemesi ve yavaşlatmasıdır. Nitekim kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz, son derece ciddi bir hastalıktır. Vücudun birden fazla bölgesinde meydana gelen kemik kırıkları, ne yazık ki hayati risk taşıyabilir. Bu nedenle D vitamininin görevlerini yerine getirmesi önemlidir.

D Vitamini Eksikliğinde Ne Yapılmalı?

Özellikle süt ve süt ürünleri, D vitamini açısından en zengin besinler arasında yer almaktadır. İçeriğindeki kalsiyum ile kemik sağlığını korumaya yardımcı olan süt, aynı zamanda D vitaminin görevini yerine getirmesini destekler. Böylelikle daha güçlü kas ve iskelet sistemine sahip olmak mümkün hale gelir. Ayrıca çabuk yorulma ve halsizlik gibi sorunlardan kurtulmak da kolaylaşır. Kemiklerin güçlenmesi, kemik erimesi probleminin oluşma ihtimalini de mümkün olduğunca azaltır. Böylelikle daha sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi kolaylaşır.

Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra tereyağı ve badem de D vitamini içeren besinler grubuna girer. Gün içerisinde 1 avuç badem yiyerek D vitamini desteği sağlayabilirsiniz. Ayrıca susam ve ceviz de yine D vitamini desteği alabileceğiniz besin grubu içerisinde yer almaktadır. Eğer süt ve süt ürünleri ile aranız yok ise kuruyemiş tüketimini arttırmanız gerekebilir. Bunun yanında fasulye ve barbunya gibi bakliyat ürünleri de D vitamini sağlama konusunda zengin bir içeriğe sahiptir. Bunların haricinde yumurta, havuç, dana eti, antep fıstığı, ayçiçek çekirdeği ve soya fasulyesi de D vitamini açısından zengindir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.