Çocuklarda D Vitamin Eksikliği Belirtileri ve Oluşan Hastalıklar

Bir çocuğun D vitamini eksikliği olması durumunda ilk olarak kemik dokusunda mineralizasyon sorununa neden olacak ve gelişimini ciddi oranda etkileyecektir. Belirtileri ve hastalıklar.

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği

Çocuklarda D Vitamin Eksikliği

D vitamini yağda çözülen vitamin grubunda olan ve insanların ihtiyacının büyük bir kısmını güneş ışınlarından almasını sağlamaktadır. Vitaminin birçok görevi bulunmaktadır. Özellikle de gelişim çağında olan çocukların büyümesinde ve dişlerinin sağlıklı olmasında katkı sağlar.

Çocuklarda vitaminin normal değerlerde olmaması halinde kemik dokusunda bozulmalar meydana gelecek ve kemiklerin mineralizasyonunun ihlali söz konusu olacaktır. Bu durumda da çocukların gelişiminde sorun ortaya çıkar. En çok okul öncesi ve bebeklik çağında olan çocuklarda görülen bu durum sonucunda vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya raşitizm hastalığı çıkacaktır. Bir çocuğun gerek anne karnında, gerek doğumundan sonra bu vitaminin vücudun ihtiyacı kadarının karşılanmaması durumunda şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Kemik mineralizasyonu;
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması;
  • Kan şeker seviyesinde yükselme;
  • İştah azalması;
  • Terleme;
  • Kas zayıflığı;
  • Kalp çarpıntısı;
  • Davranışlarında değişiklik;
  • Kaşıntı;
  • Uyuşukluk;
  • Uyku problemler.

Vitaminin eksikliği sonucunda ortaya çıkacak belirtiler sonucunda daha çoğunlukla 3 yaşın altında olan çocukların kemiklerinde büyüme yavaşlaması görülmektedir. Kemiklerin normal oluşumu bozulacak ve yumuşama en sıklıkla görünen belirtiler arasında kafa kemiğinin yumuşaması olmaktadır. 3 yaşın altında olan çocuklarda sıklıkla bu belirtiler ortaya çıkmaktadır.

3 yaşından büyük çocuklarda ise vitamin eksikliğinin oluşması durumunda daha çok belirtiler ortaya çıkarak vitamininde eksikliğinin olması kendisini gösterecektir.

Çocuklarda D Vitamin Eksikliğinin Nedenleri

Bu vitamin henüz anne karnında olan bebeğin gelişiminde de etkili olan önemli bir vitamin olarak bilinmektedir. Bu sebeple de hamile bir kadının vitamininde eksikliği olmaması gerekiyor. Vitamin eksikliği ile anne karnında gelişen bebeklerin doğum sonrasında gelişimi tamamlanamadığı için birçok belirti ortaya çıkacaktır. Gelişim bozukluğu, kemiklerin dokusunda bozulma, iştahsızlık ve uyku problemleri en çok görülen belirtiler arasındadır. Bu nedenle de hamile bir kadının rutin kontrollerinde vitamin değerlerine mutlaka bakılmalı ve bebeğin sağlıklı doğması ve gelişmesi için annenin gerekirse vitamin takviyesi alması gerekmektedir. Bir çocuğun D vitamininde eksikliği olmasının nedenleri ayrıca şunlardır:

  • Temiz havada güneşlenmemesi;
  • Vitamin içeren besinleri yememesi;
  • Prematüre doğum;
  • Kötü yaşam koşulları;
  • Böbrek hastalıklarının olması;
  • Annenin yaşlı ya da genç olması.

Vitamininde eksikliğinin belirtileri ortaya çıkması durumunda ve çocuğun yaşıtlarına göre daha kısa boylu olması, sürekli huzursuzluk yaşaması, iştah kaybı ve bacaklarında çarpıklık olması durumunda anne ve babanın çok dikkatli olması gerekmektedir.

Bu vitaminin eksikliği olması halinde tedavisi erken dönem içerisinde gerçekleşmemesi halinde çocuklarda kalıcı olarak hastalıkların gelişimi görülecektir.

Çocuklarda D Vitamin Eksikliğinin Yol Açtığı Hastalıklar

En çok görülen hastalıklardan bir tanesi kemiklerin dokusunda ortaya çıkacak bozulma sebebi ile raşitizm hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkması sonucunda kalıcı bir hastalık olması sebebi ile eksikliğin kemik dokusunda bozulma olmadan tedavi edilmesi gerekmektedir. Günümüzde daha çoğunlukla anne karnında bebeğin gelişiminde annenin yetersiz olarak beslenmesi sonucunda D vitamininde eksikliği oluşur. Bu hastalık sonucunda çocukların bacaklarında eğrilik meydana gelecektir. İskeletin bozulması ve kemiklerde yumuşama olması sebebi ile en ufak alacağı bir darbe sonucunda kırıklık oluşur.

Çocukların gelişiminde katkı sağlayan vitamininde eksikliği ile birlikte diş sağlığı da oldukça fazla etkilenecektir. Dişlerin erken çürümesine neden olacaktır.

Birçok çocuk dünyaya geldiği zaman vitaminin eksikliği ile doğmaktadır. Bunun sonucunda da çocukların gelişimi ciddi oranda etkilenecektir. Yaşıtlarına göre daha kısa boylu olması, dişlerin geç çıkması, ten renginde değişiklik de görülmektedir.

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Tedavisi

Ortaya çıkacak hastalıkların oluşmasını engellemek için mutlaka D vitamini miktarının normal referans aralığında olması gerekmektedir. Çocukların her zaman için günlük olarak temiz hava içerisinde güneşlendirilmesi önemlidir. Ayrıca anne sütü ile beslenen çocukların bu vitamini anne sütü ile geçecek olduğundan annenin mutlaka vitamin bakımından zengin olan yiyecekler tüketmesi çok önemli olacaktır.

Doğal yollarla vitaminin ihtiyacı karşılanamaması halinde bebeğin sağlığı için her zaman doktorun tavsiye etmesi üzerine vitamin takviyesi verilmesi gerekmektedir. Bu vitamin ilacını her zaman doktorun reçete ettiği gibi uygulanması da bebeğin sağlığında önemlidir. Unutulmamalıdır ki vitaminin fazla verilmesi çocuğun sağlığı açısından iyi olmayacak ve bilinçsiz olarak verilen vitamin çocuğun sağlığına zararlı olacaktır.

D vitamini takviyesinin dışında raşitizm hastalığının engellenebilmesi için mutlaka uygulanması gereken mineraller de bulunmaktadır. Özellikle de kemiklerle ilgili olan bu hastalığın oluşmaması için bebeğin kalsiyum ve fosfor takviyesi de alması çok önemlidir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.