Berberi Hastalığı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Beriberi hastalığı B1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve iki farklı türde ortaya çıkabilen hayatı tehdit edici hastalıklardan biridir. Erken müdahale edilmediğinde kalp yetmezliği ya da kas felci görülebilir.

Berberi Nedenleri 

Beriberi hastalığı hangi vitamin eksikliğinde görülür?

Berberi, B1 vitamin eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardan biridir. Gelişmiş toplumlarda sık görülen bir hastalık olmasa bile alkol kullanım bozukluğu olanlarda, açlık grevleri gibi bireysel protestolar sonucu gıda almayı reddedenlerde, zayıflamak için kendini kusturma metodunu seçen bulimiya ve anoreksiya hastalarında sıkça görülmektedir. 

Ayrıca; hamilelik döneminde sürekli bulantı ve kusma yaşayan kadınlar, diyaliz makinesine girmek zorunda olanlar, bariatrik cerrahi görenler de beriberi hastalığının diğer risk grubunu oluşturmaktadır. Hastalığın temel nedeni B1 vitamini açısından fakir diyetler ve uzun süreli açlıktır. 

Beriberi hastalığı vücutta etkilediği bölgelere göre 2 farklı tipte gelişebilir. Birinci tip beriberi hastalığında sinirler ve sinir sistemi zaman içinde tahribata uğrar ve bu durum zaman içinde kas felcine yol açar. İkinci tip beriberi hastalığında ise kalp yetmezliği meydana gelir. Erken dönemde tedavi edilmediği taktirde her iki tip rahatsızlık da hastalığın son evresinde önce  Wernicke-Korsakoff sendromu adı verilen beyin hasarına, ardından ise ölüme yol açmaktadır.

Tiamin açısından zengin gıdalara erişme şansınız varsa berberi hastalığının gelişme olasılığı çok nadirdir.

B1 vitamini yani tiamin açısından zengin gıdalardan bazıları şöyledir: 

  • Baklagiller, 
  • Kepekli tahıllar, 
  • Süt ve süt ürünleri,
  • Kırmızı et ve deniz ürünleri, 
  • Fındık ve ceviz gibi kuru yemişler,
  • Brüksel lahanası, kuşkonmaz ve pancar gibi yeşillikler. 

Ayrıca tam tahıl ürünleri içeren birçok kahvaltılık gevrek de B1 vitamini açısından oldukça zengindir. 

Belirtileri 

Beriberi hastalığında belirtiler

Berberi hastalığı iki farklı türde görüldüğü için başlangıç dönemindeki belirtiler de farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Islak beriberi adı verilen ve kalp damar sistemini etkileyen türünde başlangıç dönemi belirtileri şöyledir: 

  • Fiziksel etkinlikler sırasında çabuk yorulma ve nefes darlığı, 
  • Kalp ritminde ani değişiklikler, 
  • Alt bacaklarda şişkinlik.

Kuru beriberi adı verilen ve kas sistemini etkileyen türde başlangıç döneminde görülen belirtiler: 

  • Kas fonksiyonlarında azalma ve kas ağrıları,
  • Ani kramplar, 
  • El ve ayaklarda nedensiz karıncalanma hissi, 
  • İstemsiz olarak ortaya çıkan hızlı göz hareketleri, 
  • Çift ve bulanık görme, 
  • Göz kapağı düşüklüğü. 

Beriberi hastalığının iki türünde de ortak görülen belirtiler genel iştahsızlık hali, kusma ve bulantıdır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise Wernicke-Korsakoff sendromu adı verilen beyin hasarı meydana gelir.

Hastalığın bu aşaması gerçekleştikten sonra hasta herhangi bir tedavi yöntemine cevap vermez. Kişi yeni anılar oluşturamaz, kafa karışıklığı ve hafıza kaybı meydana gelir. Görülen halüsinasyonlar nedeniyle beriberi hastası kişi gerçek ve hayali ayırt edemez. Temel yaşamsal ihtiyaçlarını tek başına gideremediğinden sürekli olarak bakıma muhtaç hale gelir. 

Tedavi Yöntemleri 

Erken döneminde hastalığın tedavisi oldukça basittir ve düzenli olarak yapılacak kan tahlilleri ile kolaylıkla tespit edilebilir.Hastalığın başlangıç dönemindeki belirtilerin başka hastalıklarda da yaygın olarak görülmesinden kaynaklı olarak hastalığın başlangıç aşamasında vitamin eksikliği önemsenmez ya da başka bir hastalık ile karıştırılırsa geç dönemde tedavi mümkün değildir. 

B1 vitamin eksikliği görülen kişilerde kandaki tiamin oranı düşük, idrardaki tiamin konsantrasyonu oldukça yüksektir.

Tedavi süreci boyunca B1 vitamini emiliminin düzeylerini kontrol etmek için doktorunuz düzenli olarak testler isteyebilir. B1 vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılan takviye ilaçlardan bazıları şöyledir: 

İlaç İsmi Kullanım Özelliği Yan Etkiler Fiyat
Apikobal 30 Komprime B1, B6 ve B12 vitamin kombinasyonudur. Takviye olarak kullanıldığında günde 1 defa, tedavi döneminde 2 ya da 3 defa kullanılır.  Uzun süreli kullanımda B6 hipervitamozuna yol açar.  12.71
Bevigen 250 mg Beriberi hastalarında düzenli aralıklarla 1 ampul şeklinde enjekte edilmektedir. Sinus Bradikardisi 24.24
Bevitol 50 Tablet Uygun doz ancak doktor tarafından belirlenebilir.  Bilinen bir yan etki bildirilmemiştir.  11.38
Monovit-3B Uygun doz ve kullanım doktor tarafından belirlenir.  Doz aşımında B6 hipervitamozuna neden olabilir. 13.50
Solgar Vitamin B1  Günde 1 defa ve yemekle birlikte alınır.  Fazla B1, idrarla vücuttan atıldığından doz aşımında yan etki görünmez.  70.00

 Uyarılar ve Önlemler

Vitamin eksikliğinin erken tespit ve teşhisi için aile hekiminiz ile görüşünüz. Sağlık ocaklarında tam kan sayımı testleri ücretsiz olarak yapılmakta olduğundan düzenli olarak tam kan sayımı testlerinizi yaptırınız. 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.