Bebeklerde D Vitamini Fazlalığı Zehirllenmelere Sebep Olabilmekte

Vücut için oldukça önemli görevleri bulunan D vitamininin eksik olması kadar fazla olması da, çocuk sağlığı açısından ciddi tehlikelerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Bebeklerde D Vitamini Fazlalığı

İnsanların vücut mekanizması ve bağışıklık sistemi konusunda önemli görevlere sahip olan D vitamini yeni doğan bebeklerin gelişimi konusunda yetişkin insanlardan daha fazla önem taşımaktadır. Vitaminler yeni doğan bebeklerin gelişmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Genellikle bebeklere vitamin eksikliklerinin önlenmesi ve eksik olması durumunda takviye edilmesi amacıyla doktorlar tarafından reçete edilen bu önemli etmenler; aileler tarafından oldukça sık bir şekilde yanlış ve yüksek dozda kullanılabilmektedir. Bu da bebeklerin en basitinden zehirlenmeler olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabilmektedir.  Fazla olarak verilen vitamin bilhassa D vitamini başta olmak üzere yağda çözünen vitaminler söz konusu olduğunda oldukça tehlikelidir.

Vitaminlerin çoğu vücutta fazla olması durumunda idrarla dışarı atılırken A ve D vitamini vücutta depolanmaktadır. Olması gerektiğinde fazla oranda vücutta bulunan D vitamini ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Kısaca D vitaminin eksikliği kadar, fazlalığının da bebeklerinizin sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğu ortadadır.

Dozajı Dikkatli Ayarlanmalı

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından büyük önem arz eden D vitamini bazı durumlarda aileler tarafından yanlış uygulanabilmektedir.

Dozaj Dikkatli Ayarlanmalıdır

Bazı durumda aileler kulaktan dolma bir şekilde, doktor kontrolünde olmadan bebeklerine aşırı vitamin yüklemesinde bulunabilmektedir. Diş çıkarmada zorlanan, yürümesi geciken bebeklere reçetesiz veya reçeteli olarak verilen D vitamini gelişigüzel bir şekilde kullanılabilmekte. Büyümesinde gerilik yaşanan bebeklere, iştaksız olan çocuklar için fizyolojik olarak destek vermek amacıyla birçok vitamin düşüncesiz ve kontrolsüz bir şekilde verilebilmektedir. Bunun yanında; gıdalardan ve güneş enerjisinden de alınan Kaleksalsiferol veya ergokalsiferol isimleri de verilen D2 ve D3 vitamini vücutta birikebiliyor.

Bu etkenler yeni doğan bebeklerde, çocuklara bu önemli vitaminin gereğinden fazla olarak bulunmasına sebep olabilmektedir. D vitamini yağ vasıtasıyla eriyen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu önemli vitamin olması gerektiğinden fazla oranda alındığında vücut içinde birikebilmekte bu da oldukça ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olabilmektedir.

D Vitamini Fazlalığının Belirtileri

Gereğinden fazla ve bilinçsiz bir şekilde alınan D vitamini vücutta kalsiyum oranın yükselmesine, kana ve böbreklere kalsiyum toplanmasına, sindirim sisteminin bozulmasına ve pek çok mide rahatsızlıkları oluşmasına sebep olmaktadır. Ciddi zehirlenmelere de sebep olabilen D vitamini fazlalıkları konusunda ailelerin bilinçli olması bebeklerini ciddi sağlık sorunlarından koruyabilmektedir.

D vitaminin gereğine fazla olarak alınmasının yarattığı uyarıcı belirtilere şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı ve paralelinde oluşan kusmalar
  • Kabızlık oluşması
  • İdrarda oluşan Artışlar
  • Terlemeler
  • Vücutta ortaya çıkan sıvı kaybı
  • Kaslarda güçsüzlüklerin oluşması
  • Kalp ritim artışı
  • Yüksek tansiyon

Riskler

D vitamini eksikliği; raşitizm gibi ağır bir rahatsızlığın oluşmasını sağlamadığı sürece; kullanım dozajı yüksek oranlarda olmamalı, doktor kontrolü olmadan ve doktor tarafından reçete edilmeden çocuklara vitamin yüklemesinde bulunulmamalıdır.

Bilhassa ülkemizde son zamanlarda bebeklerde ve çocuklarda D vitamini fazlalığına bağlı olarak meydana gelen zehirlenme vakaları artış göstermektedir. Yüksek dozda ve gereksiz bir şekilde, bilinçsiz olarak alınan D vitamini takviyeleri fayda yerine zararlar getirmektedir.

D vitaminin gereğinden fazla ve bilinçsiz olarak kullanılması sonucunda oluşabilecek ciddi sağlık sorunlarıyla ilgili risklere şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Kalsiyumun dokularda birikmesine bağlı olarak ciltte meydana gelen döküntü ve kaşıntılar,
  • Zehirlenmeler
  • Reflü oluşumuna sebep olabilmektedir
  • Böbrekte kalsiyum birikmesine bağlı olarak oluşan böbrek taşları
  • Böbrek yetmezliği

D Vitamini Konusunda Ailelerin Bilmesi Gerekenler

D vitamini içeren sulu ve yağlı çözeltiler şeklinde olan ilaçlar, çocukların daha bebeklik çağlarında almaya başladıkları ilk ilaçlar arasında yer almaktadır. Genellikle bu ilaçlar; güneş aracılığıyla kaleksalsiferol alınmasının zor olduğu sonbahar ve kış mevsimlerinde raşitizmi önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Ebeynler genellikle ilacın prospektüsünü okuduktan sonra bazı durumlarda birkaç damla fazla verilmesinin herhangi bir zarar oluşturmayacağını düşünerek kontrolsüz bir şekilde, doktora danışmadan fazla olarak bu ilacı verebilmektedir. Bazı durumlarda damlalık yerine kaşıkla verilen bu ilaçlar; dozajın miktarının karışmasına ve gereğinden fazla verilmesine de sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda da ortaya çıkan ilk sorun bebeklerin zehirlenmeleri olabilmektedir.

Eğer doz aşımı bir kereye mahsus yapıldıysa paniğe kapılmaya gerek yoktur. Bu durumda birkaç gün bebeğinize ilaç vermeyi kesmelisiniz. Bu birkaç gün depolanan ilaç vücut ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Birkaç gün sonra ilaç tekrar dozajını aşmadan verilmelidir. Ailelerin bu konuda ihmali sonucunda bebeklerde akut zehirlenmeler meydana gelir. D vitamini içeren ilaçlar, kullanıldıktan sonra sıkıcı kapatılmalı ve çocukların ulaşamayacakları bir noktada saklanmalıdır.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.