Bebeklerde D Vitaminin Önemi ve Eksiklikliğinin Yol Açacağı Riskler

D vitamininin vücut mekanizmasında; bilhassa yeni doğan bebeklerin iskelet sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi açısından önemli görevleri bulunmaktadır.

Bebeklerde D Vitamini

Vücut mekanizması için mucizeler yaratan işlevleri olan D vitaminleri kendi içinde guruplara ayrılmıştır. Bunlar içinde D2 Vitaminine ergokalsiferol, D3 vitaminine ise kalekalsiferol ismi verilmektedir. Bu vitaminler yağda çözülen organik bileşenlerden oluşmaktadır

Bebeklerin gelişimin ilk aylarında D vitamini almaları sağlıklı bir gelişim açısından büyük nem arz etmektedir. İlk aylarda anne sütüyle beslenen ve ihtiyaçları olan bütün elementleri anne sütünden almaya çalışan bebekler için ana sorun; anne sütünde yeterli oranda D vitamini bulunmamasıdır. Bebekler için D vitamini beslenme yoluyla alma olanakları olmadığı için bu önemli vitaminin eksikliği durumunda avitamosis ismi verilen durum ortaya çıkar.

Bebeklerde D Vitamini

Bu sebeple bir yaşın altında bulunan bebeklere gereken takviye yapılması için yağ damlacıkları şeklinde sıvı takviye ilaçları reçete edilir. Fakat bu konuda en önemli kaynağın güneş enerjisi olduğunu da yadsımamak gerekmektedir. Güneş altında bebekle birlikte yapılacak düzenli yürüyüşler, vücudun ihtiyacı olan kalekalsiferolün takviye edilmesini sağlamaktadır.

Kalekalsiferol’ün vücut mekanizmasında ana işlevi; vücutta kalsiyum ve fosfor emilimini sağlamak aynı zamanda da bu elementlerin kemiklerde birikmesine yardımcı olmaktır. Bu şekilde kemik dokusunun güç kazanmasına, gelişmesine aynı zamanda kemiklerin ve iskelet sisteminin doğru bir şekilde oluşmasına yardımcı olmaktadır. Kalekalsiferol aynı zamanda vücut mekanizmasının bağışıklık sistemi üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olmaktadır. D2 vitamini aynı zamanda vücudu enfeksiyonlara karşı korumakta, direncini arttırmakta ve kardiyovasküler, deri ve onkolojik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltmaktadır.

D Vitaminin Bebek Gelişimindeki Önemi

Kaleksalsiferol veya ergokalsiferol bebeklerin gelişiminde, vücut fonksiyonları açısından aşağıdaki önemli faydaları sağlamaktadır:

  • Kemik ve kas sisteminin normal gelişimini sağlar
  • Bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur
  • İskelet sistemini ve bağ dokusunun güçlendirir
  • Tiroid bezlerinin işlevlerini düzenler
  • Kanser hücrelerinin oluşmasına engel olur
  • Dişlerin sağlıklı bir şekilde oluşmasına yardımcı olur.

Bebeklerde D Vitamini Eksikliği

Bebeklerde D vitaminin eksik olmasının en belirgin özellikleri özellikle üç yaşın altında bulunan çocuklarda kendini açıkça belli eder. Bebeklerin gelişimi zayıflar, kemiklerde büyüme normalde olması gerekenden daha az oranda oluşmaya başlar, gelişimi direk olarak bozulmaya başlar.

Kaleksalsiferol veya ergokalsiferol eksiklikleri bebeklerde raşitizm gelişimine olanak vermektedir. Bu da çocuk sağlığı açısından oldukça riskli bir durum oluşturmaktadır. Bunun sonucunda; kemikerin, sinir hücrelerinin ve kasların metabolik süreçlerinde bozulmalar meydana gelir. Bu sebeple D vitamini eksikliği bebeklerin gelişimi konusunda büyük riskler taşımaktadır.

Kemikler daha yumuşak ve gözenekli bir hale gelir ve bunun sonucu olarak bebeklerde riketse meydana gelir. Bebeklerde açık bir şekilde kendini gösteren D vitamini eksikliği üç yaşından büyük çocuklarda ve erişkinlerde, daha az kendini belli eder. Üç yaşın üzerindeki çocuklarda D vitamini eksikliği; kemiklerin kırılgan bir yapıya sahip olması, ince ve en küçük yaralanmanın ciddi kırıklara yol açabileceği osteoporoz gelişimini tehdit etmektedir.

Bebeklerde D vitamini eksikliğinin ilk olarak ortaya çıkan belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • İşahta azalmalar oluşur
  • Konvüsiyon ismide verilen kaslarda zayıflıklar gözlemlenir
  • Çabuk yorulurlar
  • Ağızda yanma hissi oluşur.
  • Uyku sisteminde bozukluklar oluşur
  • Bebeklerin davranışlarında bozukluklar meydana gelir. Sürekli olarak huzursuz olan bebekler devamlı ağlarlar. Korku refleksleri, uyuşukluk oluşur.
  • Sürekli ortaya çıkan terlemeler
  • Baş kısmında ve yüzde kaşıntılar oluşur. Elleri sürekli başına gider.
  • Kaslarında güçsüzlük oluşur
  • Fiziksel gelişimlerinde gecikmeler meydana gelir.

Güneş Işınları ve Bebekler

Yeni doğmuş olan bir bebeğin vücudunda D vitamini depoları bulunmamaktadır. Bebek gerekli olan besinleri anne sütü vasıtasıyla almaktadır. Yeni doğanlar için çok fazla güneş ışınları kontrendike olmaktadır. Bu sebeple; damla halinde takviye edilebilecek şekilde D vitamini verilir. D vitamini eksiklikleri bir yaşın altında bulunan bebeklerde daha kolay bir şekilde kendini belli etmektedir.

Her insan için büyük önem taşıyan D vitamini bilhassa bebeklerin büyümeye başlayan vücutları açısından büyük önem taşımaktadır. Kalsiyum eksikliği ile bağırsaklarda emilmeyi durdurur ve kemiklerin oluşumu kırılır, bu da çocuklarda raşitizm belirtilerine ve özellikle yaşlılarda erişkinlerde osteoporozlara yol açar.

D vitamini vücuda iki şekilde girmektedir:

  • Yiyeceklerle
  • Güneş ışığının etkisiyle

Bebekler doğumdan hemen sonraki intrauterin sürecinde biriktirdiği az oranda bir D vitamini kaynağına sahip olmaktadır. Fakat bu kaynak iki veya üç haftalık süreçte tükenmektedir. Bu nedenle ikinci veya üçüncü haftadan itibaren yeni doğan bebeklere D vitamini takviyesinde bulunulması gerekmektedir.

Kaleksalsiferol veya ergokalsiferol takviyesinin en doğal kaynağı güneş ışınları olmaktadır. Yeni doğan bebeklere koruyucu bir krem sürülerek elleri, ayakları ve yüzü güneş ışını kalacak şekilde yapılan düzenli ufak yürüyüşler gereksinim duyduğu D vitamininin önemli bir kısmını takviye etmektedir. Bunun yanında yeni doğanlarının gelişimini takip eden doktorlar tarafından bebeklere verilecek yağ şeklinde damla halinde verilen D vitaminlerinin aksatılmadan verilmesi önemli bir ayrıntı oluşturmaktadır.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.